Press "Enter" to skip to content

Afwassponsjes en het milieu

0

Als ik één ding heb geleerd de afgelopen tien jaar hand-afwassen, is dat ieder zijn eigen methode heeft. Zelf vind ik een borstel niet fijn in gebruik. Daarom koos ik altijd voor schuursponsjes. Maar sinds ik meer weet over de plastic-soep, zocht ik een alternatief ervoor. Die heb ik nu eindelijk gevonden!

Hygiëne

Het probleem met afwasborstels is het schoonmaken. Er blijven toch altijd wel resten tussen zitten of vet aanslag. Dat vind ik vies. De schuursponsjes gooi ik iedere dag in de was om die op 60 of 90 graden te wassen. Of, als ik haast heb, gooi ik ze nat in de magnetron om te steriliseren.

Meer weten over besparende tips voor de was? Lees hier verder!

De enige goede, makkelijke methode om een afwasborstel te steriliseren is… in de afwasmachine. En die hebben we dus niet. Lekker handig…

Dus een houten eco afwasborstel is allemaal leuk en aardig voor het milieu, maar ik kan het ding dus niet goed schoon krijgen. En omdat het toch om eten gaat, vind ik dat geen acceptabel iets voor dagelijks gebruik. Ik doe heus wel een paar keer met een handdoek. Maar in de keuken let ik toch echt wat meer op die dingen.

Wegwerp

Maar de schuursponsjes, die ik al jarenlang gebruik, gaan niet echt lang mee. Na enkele keren in de wasmachine laat de groene laag los. Of ze worden helemaal pluizig en zacht, ook niet zo handig. Verder maak ik mij ook zorgen om de microplastics die ze loslaten. Als ze zichtbaar uit elkaar vallen na enkele keren wassen, zal er wel veel loslaten tijdens het wassen…

Dus hoewel ik geen acceptabel alternatief vond voor mijn gezin qua hygiëne, zat het milieu-aspect mij toch wel behoorlijk dwars. Mijn man werd een beetje gek van mijn excusessen, steeds als ik weer met een nieuw pak geel-groene sponsjes aankwam. Hem interesseert dat milieuaspect eigenlijk helemaal niets.

Wil je meer weten over groen en goedkoop de afwas doen? En hoe mijn man het niet milieu-vriendelijk aanpakt? Lees hier verder!

De oplossing is op Pinterest

Naar mijn gevoel staat voor ieder probleem wel een oplossing op Pinterest. Je moet het alleen vinden. En hoewel ik ze volgens mij al vaker voorbij heb zien komen, begon het bij mij afgelopen maand opeens te klikken. Ik vond deze pin (link zit achter het plaatje).

 

Op haar site staat de patroon gratis in het engels. Ze heeft ook een Youtube filmpje er van gemaakt. Zelf heb ik het patroon iets aangepast, gewoon omdat ik eigenwijs ben. Voor het ene garen heb ik het met minder steken gemaakt. Daarnaast haak ik de koker aan elkaar in plaats van dat ik het aan elkaar naai. Ik vind haken gemakkelijker. Maar, ik heb beide methodes uitgeschreven!

Nederlands haakpatroon voor afwassponsjes

Voor de mensen die het moeilijk vinden om een Engels haakpatroon te volgen, heb ik een Nederlandse versie gemaakt. Deze is dus iets anders dan de bovenstaande Engelse versie. Ik heb namelijk een veel dikker garen gebruikt, jute touw die ik bij de Action heb gekocht. Dat is behoorlijk ruw en daarom fijn met de afwas, alleen met b. Daarnaast laat het geen plastic-vezels los. Bovenstaande versie is namelijk gemaakt van acrylgaren. Een synthetisch, zacht garen vind ik niet echt een goede oplossing voor ecologisch afwassen…

Het haakpatroon, inclusief garen en haaknaald advies, kan je hier kopen voor €2,50. Het garen haal je bij de Action voor €1,39, daarvan kan je ongeveer 6 tot 8 sponsjes maken. Een sponsje maak ik af in ongeveer een Netflix aflevering van een serie, dus zo’n 30-40 minuten.

Voor minder dan 5 euro en een avondje binge-watching heb je dus een groene en goedkope oplossing voor die ellendige groen-gele schuursponsjes!!

Waar wacht je op? Geen smoesjes meer, haak ook een groen en goedkoop alternatief voor schuursponsjes. Koop het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *