Lost password?

Het hoekje om haken met iedere steek


Soms kom je een ontzettend leuk randje tegen, maar staan er geen instructies voor hoe je het hoekje om moet haken. Daar heb ik als ervaren haakster geen problemen mee, aangezien ik bepaalde regels hiervoor ken. Die zal ik hier voor jullie uitleggen.

Met vasten het hoekje om haken

Eerst neem ik even de standaard maten qua steken qua hoogte: die van een vaste en die van een stokje. Een vaste kan je zien als een vierkantje, even hoog als breed. Als je om een vierkantje heen wilt gaan met andere vierkantjes, dan heb je er drie nodig:

vasten hoekje om

Dit betekent dat als je met een vastentoer de hoek wilt omgaan, je drie vasten in de hoeksteek moet maken. De volgende toer maak je ook in de hoek weer drie vasten. De cirkel laat zien dat alle drie de steken in die hoeksteek moeten zitten om ergens vast te worden gemaakt.

hoekje om vasten 2

Dit geld trouwens ook als je bijvoorbeeld de weefsteek/mossteek gebruik met vaste-losse. Die is namelijk nog steeds even hoog als simpelweg alleen maar vasten. Dan maak je dus ook drie steken in de hoek, maar dit kan dus losse-vaste-losse in de hoeksteek zijn, of vaste-losse-vaste in dezelfde steek. Net wat beter uitkomt in de rest van het patroon. Bij de laatste optie neem je dan de losse-ruimte als hoeksteek om de volgende toer weer vaste-losse-vaste in te maken.

Met stokjes het hoekje om haken

Stokjes zijn even groot als twee vasten op elkaar gestapeld. Dit betekent dus dat zij een rij overslaan als het gaan om het hoekje om te gaan. Ik vond het iets lastiger om hiervan een makkelijk plaatje te maken, maar hopelijk verduidelijkt dit het iets. Anders gewoon dit volgende plaatje negeren en onthouden: stokjes zijn er vijf.

stokje hoekje om

Dit geld wederom ook voor alle varianten die er bestaan die even hoog zijn als een stokje: noppen, popcorns, wafelsteek, filethaakwerk, verzint u het maar. Is de basislengte de hoogte van een stokje, moeten er vijf in een hoek. Iedere keer neem je dan de middelste steek van die vijf om daar ook weer vijf steken in te maken.

Hetzelfde geld voor lossen, die tellen ook als een steek. Als je bijvoorbeeld filet haakt is de steek steeds stokje, losse, stokje. In de hoek kan je dan kiezen voor: stokje, drie lossen, stokje (is samen vijf en een mooie vierkantje zoals de rest). Of als je een duidelijke hoeklijn wilt hebben kies je voor stokje, losse, stokje, losse, stokje in de hoeksteek. Dan heb je in de hoek een schuine lijn lopen bij het filethaakwerk.

Maar, een nop bijvoorbeeld is breder dan een normaal stokje, hoewel het dezelfde hoogte heeft. Je moet even kijken hoe jouw hand van haken is en hoe het uitkomt in het patroon, maar in principe kan je een nop voor twee of drie stokjes vervangen. Dat betekent bij noppen dus: nop, stokje, nop in de hoeksteek. Of stokje, nop, stokje.

De tussenliggende steken

En de halve vaste en de halve stokjes dan? Eigenlijk zijn die gemakkelijk te deduceren: twee steken voor halve vasten en vier steken voor het halve stokje in de hoeksteek. Het probleem bij deze even aantallen is echter dat je dan niet een middelste steek hebt die als hoeksteek kan werken.

halve vasten hoekje om

De oplossing kan zijn dat je één van de twee kiest als hoekpunt voor de volgende toer. Of je haakt de hoek van de volgende toer tussen de steken in. Maar negeer je dan de twee steken die je in de vorige toer hebt gemaakt of meerder je feitelijk?

In principe raad ik dus het gebruik van halve vasten of halve stokjes af als je een hoek om moet gaane. Is het echter een ontzettend mooie rand en gebruik je het maar één toer, kan je één van bovenstaande smokkelmethodes gebruiken. Maar meer dan één toer valt er niet mee te smokkelen, dan word de rand te onregelmatig.

En dubbele stokjes dan?

Simpel: die zijn nog één blokje/vaste hoger dan een gewoon stokje. Daarbij moet je er dus zeven steken in de rand meerderen. Dat kan nogal… veel worden, dat je echt een harde punt krijgt in de hoek. Maar meestal gebruik je dubbele stokjes bij kantachtig haakwerk en zal je een gedeelte van die zeven steken vervangen voor lossen. Bijvoorbeeld: dubbele stokje, twee lossen, dubbele stokje, twee lossen, dubbele stokje in de hoeksteek. Neem dan wederom de middelste dubbele stokje als hoeksteek voor de volgende toer.

Hopelijk geeft deze uitleg van het hoekje om haken wat meer vrijheid in het kiezen van mooie randen aan jouw haakwerk!Aantal centimeters voor een kinderponcho Week 32: Een nieuwe start
Aantal centimeters voor een kinderponcho
Week 32: Een nieuwe start

Reply