Lost password?

Midwife blanket in verschillende garens


De Midwife Blanket is de laatste tijd een populair patroon geweest op haakgroepen. Naast dat het van een super leuke serie afgeleid is (ik heb het gezien op Netflix) is filethaken ook gewoon erg leuk om te doen. Filethaken is simpel en snel, stokje-losse-stokje. Je kan allerlei afbeeldingen en patronen ermee maken, maar je hebt niet veel verschillende steken nodig. Ook zijn er geen lastige kleurwisselingen zoals bij pixelhaken.

Ik heb deze deken in verschillende soorten garens uitgewerkt. Daarnaast haak ik graag filet, zoals je al wel uit mijn intro heb begrepen. Daarom kan ik gemakkelijk een vergelijking maken tussen de voordelen en nadelen van verschillende soorten garens bij een filet-patroon.

midwife blanket filet haken in katoen en acryl

Midwife Blanket in katoen

Het beste garen voor filetdekens. Het is goed te wassen, maar door gatenpatroon niet te zwaar. Dat is namelijk het grootste nadeel van met katoen haken. Daarnaast gaat een katoenen gehaakt product erg lang mee.

Hier staat de katoenen deken op mijn Instagram account.

Acryl en filethaken

Het is een stukje goedkoper dan katoen. Maar het is een stuk pluiziger of ‘fluffy’ waardoor patroon minder duidelijk naar voren komt. Het is warmer dan acryl doordat het isolerender is, maar daardoor niet heel ademend. Bij filethaakwerk word dit gecompenseerd door de gaatjes. En het grootste nadeel: acryl smelt bij hitte en geeft daardoor hele nare brandwonden. Voordeel is dat het garen ook weer goed te wassen is, zoals bij katoen. Ook is het een stuk lichter materiaal waardoor ik het fijner vind ‘dragen’. Grote lappen heb ik liever in acryl dan in katoen, of het moet een heel open patroon zijn zoals de Midwife Blanket is.

Hier staat mijn acryl versie van de Midwife Blanket op Instagram.

Dubbele steken bij wol

Ik haak zelf niet met wol, want ik er zelf niet tegen dankzij ernstige allergieën. Sowieso raad ik het niet echt aan voor filethaken, het patroon is ook met wol minder duidelijk door pluizigheid. Het is wel warm én ademend, en schroeit alleen bij brand, net zoals katoen. Maar niet goed te wassen, wat weer erg jammer is voor een babydeken. Andere haak- of breitechnieken vind ik geschikter voor wol, zoals bijvoorbeeld grovere textuursteken zoals de graniet-/weefsteek,  of de mandensteek. Maar als je per sé een wollen deken wilt in filet patroon, zou ik dubbele stokjes en twee losse gebruiken. Dan word het een grover patroon en komt het duidelijker in de wol naar voren.

Polyester-mengsels…

Dit raad ik zelf bijna altijd af voor het haken van dekens, ook voor filet haken. Ook al is het niet pluizig en het patroon dus duidelijk te zien, en is polyester goed te wassen. Het is namelijk heel gemakkelijk ontvlambaar en heeft een laag smeltpunt, nog lager dan acryl. Ik vind het beetje eng om daar een baby in te wikkelen. Persoonlijk vind ik polyester mengels vaak snijden in vingers en dus niet fijn haken. Maar sommige kantachtige steken kunnen wel erg mooi uitkomen in dun polyester garen. Dus als je echt graag een bepaald soort polyester mengsel zou willen gebruiken, raad ik een south bay achtige steek aan, eerder dan een filetpatroon.

Nogmaals: dit zijn mijn ervaringen en gevoelens over de soorten garens. Ieder mag zijn eigen voorkeur geven. Als ik niet allergisch was geweest voor wol had ik daar waarschijnlijk ook een Midwife Blanket mee gemaakt, gewoon om jullie het verschil te laten zien.Drie draagponcho’s al gehaakt van hetzelfde patroon Aantal centimeters voor een kinderponcho
Drie draagponcho’s al gehaakt van hetzelfde patroon
Aantal centimeters voor een kinderponcho

Reply