Lost password?

Minion-sjaal: een werkbeschrijving


Gelukkig vergeten mensen je niet als je goede producten maakt. Na het maken van een minion-sjaal kreeg ik de vraag of ik ook bijpassende wanten wilde maken! Dus, hierbij een werkbeschrijving voor de sjaal, gewoon omdat ik het leuk vind om te delen. Misschien volgt ook nog een patroon voor de wanten, alhoewel die erg moeilijk uit te leggen zijn aangezien het erg per maat verschilt. Een foto van als ze af zijn al zeker wel volgen!

 

minionsjaal-688x1029Let op, hierna volgt geen patroon maar een werkbeschrijving. Een beginner zal echt hulp nodig hebben. Je moet weten hoe je een magische cirkel maakt, hoe je toeren sluit, een nieuwe kleur aanhecht en een nieuwe toer omhoog moet gaan. Gevorderde haaksters die al wat meer patronen hebben gehaakt zouden het moeten kunnen volgen en namaken dankzij de werkbeschrijving. Experts noem ik mensen die een foto zien en het kunnen nahaken, zo heb ik het ook gedaan. Die hebben misschien wat aan mijn uitleg aangezien je dan niet hoeft te gokken of te tellen (zoals ik wel heb gedaan).

De sjaal heb ik als het volgt gehaakt, met Royal/Saskia (geel, blauw, zwart, wit, grijs, van alles minder dan één bol):

  1. Gele draad pakken en stokjes tot een normale breedte (12-20 steken) en lengte (1-2m) haken voor het kind waarvoor je het maakt. Vergeet niet na zes toeren een toer zwarte stokjes te haken en dus de zevende toer voor het einde (oftewel erna nog zes toeren geel voor het einde).
  2. Aan de uiteinden heb ik blauw aangehecht en daar zes toeren stokjes mee gehaakt. Dus ik heb de blauw ook aan het ‘begin’ van de sjaal aangehecht, dit vanwege de uniformiteit van de uiteinden van de sjaal.
  3. Ongeveer drie stokjes vanaf de zijkant heb ik blauw aangehecht en heb ik in één toer stokjes het flapje van de tuinbroek gehaakt.
  4. De koortjes heb ik vanaf de buitenkant aangehecht, twee toeren boven het begin van de blauwe tuinbroek (één toer boven het uiteinde van het flapje). Ik heb vier lossen gemaakt, toen een toer vasten boven het flapje, weer vier lossen en toen afgehecht.
  5. De ogen heb ik apart gehaakt. Ik ben met alle drie de ogen begonnen met zes zwarte vasten in een magische cirkel. De volgende toer heb ik wit aangehecht en alleen in de achterste lus gestoken. Dit omdat dit een mooie grens vormt (word vaak bij amigurimi gebruikt bij kleurwisselingen).
  6. Iedere steek krijgt er twee vasten in, dus twaalf witte vasten in totaal. Bij de twee paar ogen ben ik nu overgegaan met grijs, het enkele oog kreeg nog een toer met witte vasten (18 in totaal, 1 enkele vaste, 2 vasten in één steek).
  7. Grijs heb ik evenveel gehaakt als de vorige toer (resp. 12 of 18), en de tweede toer grijs alleen in de voorste lus gestoken (ook weer 12 of 18 steken). Vervolgens afhechten en nog drie vasten apart aan de zijkanten van de grijze toer haken, recht tegenover elkaar. Dit om de brilglazen mooi te kunnen aanhechten en het nog wat realistischer te laten lijken.
  8. Dan is het nu een kwestie van de brilglazen op de band te naaien (met zwart), de mond te borduren (stengelsteek) en de haren te knopen (gewoon een kort stukje draad aan beide zijden van een stokje doorhalen en er een oude wijven knoop in te leggen).
  9. Alle draadjes keurig afhechten, de achterkant is namelijk te zien als de sjaal wappert!

Gebruik je ander garen (acryl, 240m per 100g) zal de verhouding van de minion uiteinden misschien wat anders liggen, aangezien je dan waarschijnlijk meer steken over de breedte hebt lopen.Groot onderhoud Wintersetje met veel kleurtjes
Groot onderhoud
Wintersetje met veel kleurtjes

Reply