Press "Enter" to skip to content

10 tips waarmee iedereen kan besparen

2

Niet alle bespaartips gelden voor iedereen. Als je geen kinderen hebt, zal zelfgemaakt wasmiddel niet echt veel besparen op jaarbasis. Ook zal je dan niet snel in grote hoeveelheden kunnen kopen. Maar je kan wel de verwarming alleen in de woonkamer aanzetten, wat weer lastig is als je puberkinderen op hun kamer bivakkeren.

Toch heb ik geprobeerd om in deze blog tien tips te verzamelen waarmee iedereen kan besparen. Alhoewel er altijd uitzonderingen zijn, natuurlijk….

1. Neem vaker de fiets of ga lopen

Ja, als je in een rolstoel zit zal deze tip niet voor je opgaan. Toch kunnen bijna alle mensen geld besparen door meer te fietsen of te lopen. Daarnaast kan het voor sommigen een reden zijn om de sportschool op te zeggen, wat een nog grotere besparing is! Ook als je weinig tijd hebt, kan dit alsnog een goede besparing zijn daardoor. Zo hoef je geen tijd meer vrij te maken voor beweging, dat krijg je binnen jouw dagelijks leven al genoeg.

2. Stel een budget op

Ja, deze is saai! Maar door een budget op te stellen geef je jouw geld richting. Daardoor krijg je meer waar voor je geld. En deze geldt echt voor iedereen. Zonder budget, zonder te weten wat er in- en uitgaat, kan je niet bewust met geld omgaan. Misschien bespaar je hier en daar wel eens wat, maar die besparing zal verdwijnen in het zwarte gat dat jouw financiën zijn zonder budget.3. Maak een boodschappenlijst

Iedereen moet eten. Door eerst erover na te denken wat je wilt kopen, zal je minder kopen dan wanneer je dat pas in de supermarkt bedenkt. Supermarkten zijn er namelijk op ingericht om jou zoveel mogelijk geld uit te laten geven.

Ook als je niet naar de supermarkt gaat is een boodschappenlijst erg handig. Want bij iedere keer dat je terug gaat, is het risico groter dat er iets aan je vingers blijft plakken wat je eigenlijk niet gepland had te kopen.

4. Maak een maaltijdplan

Dit is er weer eentje waarvan mensen soms zeggen dat het geen besparing is voor hen. Er zijn mensen zonder voorraad die in de supermarkt zelf beslissen wat ze die dag gaan eten. Dat gaat dan ook echt die dag op. Zo kunnen ze optimaal inspelen op aanbiedingen of datum-stickers. Of op veranderingen in de agenda.

Toch denk ik dat een maaltijdplan bij 95% van de mensen een besparing zal blijken te zijn. Door een maaltijdplan op te stellen voor een week (of een maand) heb je meer grip op je voorraad. Ook kan je vast vlees de dag van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast leggen. Dat bespaart weer energie! Maar er zitten wel meer haken en ogen aan een maaltijdplan om dit optimaal te laten werken.

wasmachine

5. Maak je eigen wasmiddel

Ja, deze heb ik genoemd in de eerste paragraaf als niet geldend voor iedereen, maar ik zet hem er toch tussen. Waarom? Omdat het verschil op jaarbasis misschien niet zo groot is, maar percentueel gezien wel. Als je een kwartier de tijd besteed om voor 60 cent 5 liter wasmiddel te maken, blijft dit een besparing van 90%. Alleen zal dit bij een alleenstaande op jaarbasis geen tientallen euro’ s schelen, zoals bij een groot gezin.

Lees eerst dit, voor jij ook zelf wasmiddel gaat maken!6. Word lid van de bibliotheek

Iedereen die leest of luistert of kijkt kan geld besparen bij de bibliotheek. Ze hebben daar namelijk niet alleen boeken, maar ook luisterboeken, muziekcd’s, tijdschriften en films en series op dvd. Toch zullen ook hier mensen weer beweren dat zij er niets mee besparen. Bijvoorbeeld doordat ze erg weinig lezen of luisteren per jaar. Of doordat ze liever eigenaar zijn (zooo jaren negentig!) van hun recreatie. Of omdat ze vergeetachtig zijn.

Nu heeft mijn lokale bibliotheek daar geweldig op ingespeeld. Ik kan kiezen tussen een mail of een sms als ik mijn boeken moet gaan inleveren. Ook zet ik het in mijn agenda, een paar dagen voor de uiterlijke datum is. Op die manier kan iedereen besparen met de bibliotheek!

7. Koop tweedehands

Als je denkt dat je iets nodig hebt, wacht dan eerst met aanschaffen. Kijk of je niet iets wat je al hebt ervoor kan gebruiken. Of je het kan lenen bij iemand. En anders kijk je eerst tweedehands. Dit is namelijk bijna altijd goedkoper. En zeker ook duurzamer!

kleine baby schoenen met kleding er omheen

8. Doe boodschappen buiten de supermarkt

Door wekelijks naar de markt te gaan besparen wij veel geld. Maar lang niet iedereen heeft een goede markt in de buurt. Toch kan iedereen geld besparen door verder te kijken dan de supermarkt als het om boodschappen gaat. Welke opties er nog meer zijn naast de supermarkt, lees je hier.9. Verander van energie-leverancier

De moderne mensch is aangesloten op het energie-net. Hele super moderne mensen met een alternatieve levensstijl soms niet. Maar toch zal het voor 99% van de mensen een besparing zijn om kritisch te kijken naar hun energie-contract. Of die van de mobiele telefoon, of van de zorgverzekering of andere verzekeringen… Maar daarover heb ik (nog) geen blog geschreven!

10. Gebruik led-lampen

Zelfs als je niet bent aangesloten op het energienetwerk (omdat jouw zonnepanelen in alle behoeftes voorzien) zal je gebruik maken van licht. En echt, of dit nu uit een moderne knijpkat komt of uit prachtige sfeerverlichting, LED-lampen besparen bij iedereen. De eerste aanschaf is duurder, maar ze gaan langer mee èn verbruiken minder stroom dan andere soort lampen.

Zo, dit waren mijn tips die, denk ik, echt voor bijna iedereen gelden. Heb jij nog algemene bespaartips waarmee iedereen kan besparen?

  1. Daantje Daantje

    Nice! Maar ik bespaar op de bibliotheek en haal alleen gratis Ebooks van internet af (ik lees graag en veel en heb echt het geld niet om boeken te kopen) Ik ben alleen en ik maak mijn eigen wasmiddel eenmaal per jaar, was me tegenwoordig ook met sunlightzeep, knip mijn eigen haar, koop tweedehands kleding en als ik wat nodig heb voor mijn huisje is het ook tweedehands. Ik heb een klein moestuintje, doe aan wildplukken, maak mijn eigen jam en siroop, sta op een weekbudgetje, eet naar het seizoen, maak heel veel zelf, doe aan ruilhandel en heb het vreselijk naar mijn zin! 😀

    • Bij de bibliotheek kan je ook e-books huren! Ik heb gemerkt dat online gratis e-books vaak illegaal zijn, of hele oude klassiekers, of dat je een virus meeneemt. Die kan je telefoon of tablet weer ruïneren.
      Je betaalt toch altijd ergens een prijs voor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *