Press "Enter" to skip to content

18 hobby’s die je geld opleveren

5

Hoe gaaf zou het zijn als jouw potje voor ontspanning geen rode cijfers zouden zijn, maar groene cijfers? Als je echt een zwarte band in besparen wilt krijgen, zorg je dat jouw hobby geld oplevert in plaats van geld kost!  Wat je dan zoal kan doen? Ik heb 18 hobby’s die geld opleveren voor jou gevonden!

1. Naaien (op de naaimachine)

Die andere variant kan namelijk een behoorlijke kostenpost worden, ondanks de kinderbijslag…

Als je de basis van de naaimachine onder de knie hebt, kan je al besparen door zelf decoratie te maken (kussentjes) of dingen te repareren (spijkerbroeken). Als je hier beter in wordt, kan je jouw spulletjes cadeau doen en spaar je daarvoor ook weer geld uit. Zodra je de naaimachine echt meester bent, kan je jouw producten gaan verkopen!

Een goed startpunt hier voor is Etsy.

2. Schrijven of bloggen

Ha, die had je zeker wel aan zien komen, of niet?

Aangezien ons leven steeds meer online afspeelt, hebben bedrijven ook steeds meer teksten nodig. Voor hun eigen website bijvoorbeeld. Als je schrijven leuk vindt, kan je voor andere bedrijven gaan schrijven. Maar ook kan je natuurlijk proberen door te bloggen je geld te verdienen.

Een goed startpunt is Blogger of Textbroker

3. Knutselen aan auto’s of fietsen

Sowieso is het besparend als je jouw eigen olie kan vervangen of je eigen band kan plakken. Als je dit nog nooit hebt gedaan kan je op YouTube kijken. Daar staan ontzettend veel tutorials over dagelijks onderhoud.

Maar als je hier echt goed in wordt, kan je natuurlijk hier ook geld voor vragen!4. Timmeren

De basis hiervan is het voor elkaar krijgen om zelf jouw IKEA-kast in elkaar te krijgen. Ze hebben er een service voor om het voor jou te doen, maar dat kost natuurlijk geld. Ook de kast kopen bij een winkel die het al in elkaar heeft gezet is vaak een duurdere optie, en dan is het vervoer ook nog lastiger.

Maar als je zelf jouw schutting of pergola in elkaar kan zetten, ben je al een stuk verder op de weg van het besparen. Daarnaast kan je denken aan een overkapping of andere zaken die jouw huis meer waard maken. Kastruimte op een moeilijke plek bijvoorbeeld.

Op meester-niveau kan je ook meubels maken voor de verkoop. Een handgemaakte kast of bed kan je veel voor vragen!

5. Bakken of koken

Als je zelf iedere avond kookt, ben je sowieso al goedkoper uit dan kant en klaar eten. Naast een besparing is dat ook een investering in je gezondheid. Krijg het bakken onder de knie en je hoeft ook geen dure verjaardagstaarten meer te kopen. Tenslotte kan je jouw eten ook cadeau geven.

Met een pasgeboren baby was ik dolblij toen ik kraamkost kreeg. Ook als er bij iemand ziekte in huis is, of ze een verhuizing doormaken, zullen ze dolblij zijn met een pan vers gezond eten. Daarnaast vroeg mijn stiefmoeder mij ieder jaar voor een appeltaart als verjaardagscadeau. Ze vond die van mij zo lekker! En buiten wat tijd kostte het mij niets.

Maar ook hier geldt: als je hier echt goed in wordt, kan je er geld mee verdienen. Je kan verjaardagstaarten maken of catering gaan doen. Precies wat jou ligt.

Een goed startpunt om hier geld mee te verdienen is Thuisafgehaald.

6. Wecken, inmaken, jammen

Ik schreef hier al hoe ik bespaarde door jam te maken en door een rode kool te wecken. Door het onder de knie krijgen van wecken, inmaken en jammen kan je grotere hoeveelheden groente en fruit verwerken. Moestuinders (zie verderop) zullen jou vinden voor hun overschot aan groente en fruit. Maar ook kan je grotere aanbiedingen op de markt mee nemen.

Ook dit kan je geld gaan opleveren. Zowel door de verkoop van jouw producten als het geven van workshops. Frutti Confetti en Carmen’s Kitchen zijn hier voorbeelden van.

7. Youtuber

Zoals ik al bij hobby 2 schreef gaat steeds meer van ons leven via het scherm. Vlogs en filmpjes zijn dan ook razend populair. Dit kunnen vlogs zijn over het moederschap zoals bij Huisje Boompje Feestje. Maar ook over gamen, zoals op het kanaal van mijn man. Je kan letterlijk alles vinden op Youtube. Vind je eigen stem en uiteindelijk kan je goed geld ermee verdienen.

Vind jij filmpjes maken leuk? Casey Neistat heeft echt goede tips voor beginnende Youtubers en is daarnaast gewoon een super inspirerend persoon!8. Muziek spelen

Koningsmarkt staat er vol mee, kinderen die net kunnen blokfluiten en hun kunsten laten zien. Als beginnende muzikant zal je boven de twaalf daar echter niet mee kunnen wegkomen. Maar zodra je goed wordt, kan je op feesten gaan spelen. Een bruiloft, een vijftigste verjaardag, live muziek blijft nu eenmaal ontzettend gezellig.

Of je maakt YouTube filmpjes van jezelf en breekt door. Of je maakt muziek dat mensen kunnen kopen voor onder hun eigen filmpjes. De mogelijkheden zijn legio! Je hoeft echt niet direct voor een platencontract te gaan.

9. Fotograferen

Iedereen kan fotograferen. Een camera zit tegenwoordig op iedere mobiel. Maar als je het een beetje goed kan, heb je al snel mooie cadeaus. Opa’ s en oma’ s zijn vaak blij met een canvas van hun kleinkinderen. Daarnaast heb je gratis originele illustraties voor je blog of website. Ook hoef je niet meer een fotoshoot bij een fotograaf te boeken om jouw eigen muren te versieren.

Maar zodra je een beetje goed wordt, een betere camera hebt en jouw foto’s subtiel kan bewerken, kan je er naast besparen ook echt geld mee verdienen. Je zou bijvoorbeeld fotoshoots kunnen doen. Zwangerschappen, pasgeboren baby’s, verjaardagen en huwelijken, overal vragen mensen een fotograaf voor.

Houd je echter niet van mensen fotograferen, kan je altijd nog jouw foto’s verkopen. Een goed startpunt daarvoor is Shutterstock.

Dit zijn alvast 9 hobby’ s die geld besparen en opleveren. Morgen komen de volgende 9 online. Zit er wat voor jou tussen? 

 1. Leuk lijstje!
  Ik moest wel lachen bij nummer 1. Je schrijft dat de andere variant een kostenpost kan zijn, maar ik dacht meteen aan dat het ook veel geld op kan leveren 😀 😀
  Naar verdienen aan foto’s heb ik toevallig deze week ook gekeken. Weet nog niet of ik dat ga doen.
  Ben benieuwd naar je andere tips.

  • Dankjewel!

   Haha, inderdaad, nummer 1 zou ook veel kunnen opleveren. Zo ver had ik nog niet eens gedacht. Baas boven baas

   Misschien bij fotograferen alleen als doel stellen dat het zichzelf bedruipt. Dus alleen als je het ermee verdient mag je een nieuwe lens of foto bewerk programma kopen.
   Zo heb ik een hele tijd het met haken gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *