Press "Enter" to skip to content

De feestdagen en minderen op verschillende manieren

7

Om de december gekte onder controle te krijgen kan je verschillende tactieken toepassen, net wat jou ligt. Ik zal een aantal perspectieven of methodes uitlichten, waarbij je naar eigen goeddunken kan combineren!

Feestdag op budget

Het eerste wat belangrijk is bij deze methode is het vaststellen van een budget. Van dat vaststaande bedrag probeer je zoveel mogelijk extravaganza te onttrekken. Hiervoor struin je rond op gratis sites, houd je supermarkt acties in de gaten en ga je langs discounters zoals de Action. Je bewaart bonnetjes, houdt overzicht en begint lang van tevoren met plannen.

Cadeaus haal je op via de weggeefhoek of heb je besteld bij oom Ali. Het pakpapier heb je in delen gepakt bij de gratis inpakbalie bij supermarkt en drogist.

Besparen op de feestdagen

Als je enkel wilt besparen, ga je uit vanuit je vaste routine. Je kijkt waar je onderdelen kan vervangen of met korting kan krijgen. Misschien dit jaar geen nieuwe kerstballen, maar van de tweedehandszaak. Kerstkaarten haal je bij de Action en verstuur je met Sandd. Je probeert bij alle kosten wat af te schaven, maar organiseert het allemaal niet anders dan andere jaren.

Jouw cadeaus heb je met blackfriday korting gekocht en laat je ingepakt bezorgen. Tijd besparen is ook belangrijk!


Consuminderen met de feestdagen

Consuminderen en feestdagen gaat tegenwoordig niet echt meer samen. Het is een groot consumptiefestijn, waarbij je én nieuwe kleding én chique eten én uitbundige decoratie en grote cadeaus moet verzorgen. Jij wilt daar dit jaar niet meer aan mee doen. Je zet op een rijtje wat voor jou (en je familie) van essentieel belang is tijdens de feestdagen.

Hergebruik staat voorop: de kerstballen die je als kind in de boom hing, zullen jouw kinderen nu ook nog netjes ophangen. Je staat wel lang in de keuken, omdat je eten als een essentieel onderdeel hebt gekozen, maar daarbij maak je alles vanaf de basis zelf. Misschien nog wat oogst uit je eigen moestuin die je zelf hebt geweckt, maar zeker geen excellent of delicieux acht gangen diner uit een supermarkt blaadje.

De tweedehands en zelfgemaakte cadeaus verpak je in gerecycled papier of stoffen zakken gemaakt van oude feestkleding.Feestdagen en minimalisme

Jouw kerstboom is een snoer lichtjes in een driehoek tegen de muur. Misschien ben je helemaal niet eens thuis in december, je ontvlucht liever de drukte door te gaan reizen. Jouw vegan kerstdiner eet je bij een ecologisch restaurant, samen met je geliefden. Kosten mogen de pret niet drukken, maar verspilling is uit den boze.

Jouw cadeaus zijn ervaringen of schenkingen aan goede doelen. Een verpakking is daarbij niet nodig. Maar je schrijft hier wel een brief of kaart over, met de hand, in sierlijke letters vanuit je vulpen, op handgeschept papier.

Welke methode gebruik jij om de december-gekte in de hand te houden? Of combineer je verschillende methodes?

  1. Ik koop zo min mogelijk. Ik kreeg het dit jaar ook echt een beetje benauwd van alle kerstzooi in de winkels.

  2. Corrie Corrie

    ik koop geen extra spullen voor de kerstboom heb er genoeg. WIj vieren kerstavond en 1e kerstdag, 2e kerstdag niet of restjes dag. We eten samen iets wat we allemaal lekker vinden, maar ook niet heel uitgebreid. Ik haal geen gebak en snoepgoed en snuisterijen in huis. Kerstavond met wat cadeautjes onder de boom, allemaal voor een vast bedrag en gezellig samen eten. Het gaat vooral om het samen zijn en niet om de hoeveelheid.

    • Dat klinkt gezellig, een speciale dag maar niet over de top. Ik gok dat consuminderen dan jouw methode is?

  3. Ingrid Ingrid

    Geen cadeaus, dat doen we nooit. Geen kerstboom, maar dat is omdat ik met mijn geblesseerde pols, de kunstboom niet in elkaar kreeg. En we eten pannenkoeken. Hoera, riepen mijn kinderen en kleinkinderen. O, en makkelijke kleren, want we gaan kleien, schilderen en lego-en. En ik heb geen televisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *