Press "Enter" to skip to content

Afwassen met de hand: hoe doe je dat zuinig?

2

Als je zo zuinig mogelijk wilt leven kijk je naar alle kleine dingen. Die tellen namelijk op tot grote bezuinigingen. Daarom is mijn frustratie ook groot als ik mijn man de afwas zie doen. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben niet ondankbaar. Ik ben dol blij als hij afwast! Hij is een man die poetst en die moet ik koesteren, het is namelijk niet mijn sterke kant.

Maar aangezien je in een relatie je wel vaker irriteert aan dingen die je niet groot genoeg vindt om ruzie over te maken, ventileer ik mijn frustratie in deze blog: hoe was je zo zuinig mogelijk af.

Afwas creëren

Hier wijzen de vingers van mijn man en mij naar elkaar. Beiden geven we elkaar de schuld dat we onnodige afwas creëren. Nu komt dat, omdat hij altijd alles onder mijn kont uit opruimt. Als ik dus mijn mok met thee leeg heb, laat ik die staan om later weer een nieuwe in te schenken in dezelfde mok. Alleen kan ik die dan niet vinden.

Hij wilt alle oppervlakten leeg hebben en heeft mijn mok gepakt en in de gootsteen gezet. Met andere vieze vaat. Jakkes. Dus pak ik een nieuwe. Waarna hij mij beschuldigt van afwas creëren. Maar ik kan niet anders, hij pakt mijn mok weg!

Enfin, huiselijke perikelen daargelaten: zuinig afwassen begint bij zo min mogelijk afwas. Herbruik dus als het kan je brood bord van de ochtend en schenk nog een keer koffie of thee in dezelfde mok.Voorspoelen

Zelf doe ik daar geheel niet aan. Alleen ovenschalen of beslagkommen krijgen nog wel eens een laag water erin om los te weken, maar verder vind ik voorspoelen onzin. Ik ben van het minimalistische slag, zeker als het op huishouden aankomt. (Vandaar dat ik ook zo gelukkig ben met mijn man, ondanks dat hij niet op mijn manier het huishouden doet.)

Mijn man houdt namelijk van netjes. En hij heeft een hekel aan vies afwas water of geurtjes of andere dingen. Hij spoelt dus alles af voor hij begint met afwassen. En niet gewoon met koud water, wat buiten slecht voor het milieu nog niet zo erg is voor de portemonnee. Nee, hij spoelt het warm af.

De redenen die hij hiervoor heeft genoemd zijn divers: vet spoelt bijvoorbeeld makkelijker vet (waarvoor was je dan af?). Maar ik denk eigenlijk dat het komt omdat hij een hekel heeft aan koud water. Hij zet ook altijd de kraan op warm (en laat het dus lang doorlopen) als hij zijn handen wast of haren nat maakt voor zijn gel.

Als je dus zuinig wilt afwassen, schraap je de borden schoon en probeer je voorspoelen zoveel mogelijk te vermijden. Als je het wel doet, gebruik dan koud water.

kraan waar water uitloopt

Gebruik zo min mogelijk water

De grootste gruwel in mijn ogen van het hele proces, samen met het laatste punt. Als mijn man afwast doet hij dat onder een lopende kraan van warm water. De Verspilling!

Eerst geloofde hij niet dat het verspillend was tot ik er de stop in deed toen hij bezig was. Voor hij ook maar de helft in zicht had was de afwasbak al helemaal gevuld. Toch is het een koppig exemplaar en blijft hij afwassen onder de lopende kraan. Hij vindt namelijk dat de vaat niet schoon wordt als het water al een keer gebruikt is. Maar toch eet hij ook van de borden die ik afwas….

De vaat zuinig wassen staat of valt dus met een stop in de gootsteen. Is dat geen mogelijkheid of heb je een hele grote gootsteen, gebruik dan een teiltje.Gebruik het koude water

Eerst komt er bij iedere kraan koud water uit de keuken, of je moet een kokend water kraan hebben. Gebruik dat koude water. Niet per sé om geld te besparen, maar dan wel om het milieu. Dat water niets kost in Nederland betekent niet dat je het achteloos kan verspillen.

Wat ik zelf doe is dat ik eerst de gootsteen even schoonmaak, zo nodig. De rest van het water laat ik in de waterkoker lopen. Gelukkig valt het bij ons wel mee hoeveel liter er wegloopt voor het warm is, maar mijn man… doet er dus niets mee.

Afwasmiddel

Dit is ook een van de grootste gruwels. Naast warm water gebruik je namelijk zeep, het enige wat je direct als kostenplaatje ziet als je met de hand afwast. We hadden een poosje uit een boodschappenpakket Dreft afwasmiddel en daar had je echt maar weinig van nodig. Ondervond ik, niet mijn man.

Wat mijn man doet als hij onder de lopende kraan afwast, is dat hij ook de zeep wegspoelt. Dus hij heeft steeds opnieuw zeep nodig. Omdat hij het vervelend vindt de fles steeds te moeten pakken, spuit hij het rond over de vieze afwas. Zo heeft hij eens een keer een taart van mij onder de afwasmiddel gespoten, hij zag niet dat er in dat bakblik een taart stond te ontdooien. Er stond een bord op tegen uitdrogen en aangezien die niet in de kast stond moest die schoongemaakt worden.

Dat zal hem leren!

Of niet… Hij staat nog steeds met de fles te zwaaien voor hij begint met poetsen…

Enfin, wij hebben dus enkel nog het aller goedkoopste afwasmiddel staan, ook al heb je daar meer van nodig. Daarop kan ik tenminste nog besparen, als ik de methode van afwassen van mijn man niet kan veranderen.


Alternatieve poetsmiddelen

Buiten afwasmiddel kan je ook perfect baking soda gebruiken voor de afwas. Dit heeft geen schuim maar ontvet gigantisch. Soms vergeet ik het te kopen en gebruik ik dus baking soda als alternatief. Maar voor dagelijks gebruik is het mij te agressief, ik heb eczeem en dan doet het werkelijk pijn.

Maar als je een normale huid hebt, kan je dit altijd proberen. Hoe meer toepassingen voor één product je vind, hoe minder je hoeft te kopen. Plus baking soda is ook beter voor het milieu, alleen al omdat je de plastic flessen niet in huis hoeft te halen.

Wij gebruiken altijd schuursponsjes voor de afwas. Die gooi ik na iedere afwasbeurt in de hete was. Ooit gebruikten we een afwasborstel, maar de enige methode om die goed schoon te krijgen schijnt de vaatwasser te zijn. En we wassen met de hand af omdat we geen vaatwasser hebben…

Maar er zullen altijd dingen met de hand moeten worden afgewassen, ook al heb ik mijn gedroomde vaatwasser. Dan wil ik heel erg graag deze afwasborstel, van paardenhaar en hout. Die is namelijk volledig biologisch afbreekbaar.

Ik overweeg ook om afwassponsjes zelf te gaan maken van plastic zakken. Alleen weet ik niet hoe die het in de wasmachine houden, ik denk niet dat je die heet kan wassen. En daarnaast krijgen we niet meer zoveel plastic zakken sinds de nieuwe wet. Aangezien ik nog genoeg te haken heb, schuif ik dit idee even op de lange baan.

Hebben jullie nog meer tips over hoe je zo zuinig mogelijk afwast? Of hoe ik een afwasborstel goed schoon kan maken?

Deze post bevat affiliate links

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *