Press "Enter" to skip to content

10 apparaten waarmee je echt bespaart

4

Er zijn vele apparaten op de markt die claimen dat ze jou geld of moeite besparen. Als ik vroeger naar TellSell keek probeerde ik altijd de catch te vinden in die gadgets. Maar toch zijn er enkele apparaten die ik het aankoop bedrag erg waard vind, omdat ze geld besparen. Hier volgt een top 10 van meest besparende apparaten (in willekeurige volgorde).

1. Wasmachine

Op sommige consuminder-groepen lees ik over mensen die hun wasmachine de deur hebben uitgedaan. Zij wassen alles met de hand. Met drie kinderen zou ik dit echt niet kunnen (hoewel sommige van hen ook nog een gezin hebben).

Ik bespaar zoveel tijd door de wasmachine! Die tijd kan ik weer gebruiken voor andere besparende activiteiten (zoals een leuke hobby). Gebruik je wasmachine echter wel op de meest zuinige manier.

2. Afwasmachine

Wij hebben geen afwasmachine. Ik heb wel een super echtgenoot die ook de afwas doet, naast nog veel meer in het huishouden. Alleen wast hij totaal niet op een zuinige manier af: heet voorspoelen, de kraan laten lopen tijdens het afwassen en overal afwasmiddel op spuiten. Ik zeg er maar niet teveel van, want anders moet ik het straks allemaal zelf gaan doen.

Maar bij ons zal een afwasmachine echt ontzettend veel besparen, niet alleen qua geld maar ook qua tijd (en frustraties). De meeste mensen die zeggen het afwassen niet zo’n probleem te vinden hebben oudere (of geen) kinderen. Hoewel mijn peuter van drie jaar graag helpt, blijft of mijn man of ik voorlopig nog wel de pineut om  de afwas van vijf personen te doen. Dus of onze zoontjes moeten snel opgroeien, of ik moet toch maar eens serieus gaan sparen voor een afwasmachine.

3. Slowcooker

Stel je voor: je hebt een lange dag. Doodvermoeid steek je de sleutel in de voordeur van je lege huis, om begroet te worden met je geuren van een verse, zelfgemaakte maaltijd. Heerlijk toch?

Een slowcooker bespaart hier in huis ontzettend veel op de drukste dagen van de week. Ik zet het ding in de ochtend aan. Er kunnen goedkope producten in: diepvriesgroente, goedkope stukken vlees, dingen uit blik, goedkope verse groentes als wortels en ui. Doordat ze de hele dag op een lage temperatuur staan te stoven heb ik in de avond een overheerlijke maaltijd. Dat zorgt ervoor dat ik niet de app Thuisbezorgd weer opnieuw download van de Google Play Store….

4. Sapcentrifuge

Ik koop mijn groente graag groot in op de markt. Meestal plan ik dit verstandig uit. Alles is op of houdbaar gemaakt voor het verkeerd raakt. Alleen soms kom ik toch wel wat groente en fruit tegen die op het randje zitten. Dit verwerken wij dan tot een overheerlijk sapje. Hierin gaat ontzettend veel groente en fruit, dus het is echt een vitamine boost! En niet-ziek-zijn bespaart ook ontzettend veel geld!

5. Blender

Niet alle fruit kan echter in de sapcentrifuge. Bananen en mango bijvoorbeeld hebben veel te veel vezels. Die gooi ik dan dus liever in de blender, met een scheutje sap of alternatieve melk.

Ook die alternatieve melk maak ik in de blender. Notenmelk, haver(mout)melk, het bespaart ontzettend veel geld als je die zelf maakt. Een liter havermelk kost ongeveer 1,20 in de supermarkt. Als je die zelf maakt ben je er nog geen 10 cent voor kwijt. Aangezien mijn peuter een melkallergie heeft, is dit voor mijn gezin een royale bespaarder!

6. Naaimachine

Zelf ben ik niet een ontzettende held op de naaimachine. Maar als je stof nieuw koopt is kleding ook vaak duurder dan wanneer je het in de winkel koopt. Ikzelf gebruik de naaimachine dus voornamelijk om oude kledingstukken te vermaken tot iets nieuws (zoals Adrianne doet), of om dingen te repareren.

Meerdere (tweedehands) dekbedhoezen hebben hun leven met jaren verlengd gekregen door een naad dicht te stikken of een gat met een lapje af te dekken. Aangezien we meestal onze ogen dicht en de lamp uit hebben in de slaapkamer, vind ik dat een fantastische besparing. En erg veel vaardigheid hoef je daarvoor niet te hebben.

Ook kan je er zelf cadeautjes mee maken, ook weer geld bespaart!

7. Stofzuiger

Eigenlijk valt dit in dezelfde categorie als het eerste apparaat: de wasmachine. Misschien besef je het niet, maar een stofzuiger bespaart zó ontzettend veel tijd. Mijn man en ik zijn wegens allerlei omstandigheden begonnen met helemaal niets. Toen we het huis kregen met tapijt in de woonkamer, hadden we nog geen geld voor een stofzuiger (laat staan voor een nieuwe vloer). Met een baby was het wel zaak om het schoon te houden.

Gelukkig wist ik vanuit mijn geschiedenis studie hoe men dat vroeger deed. Je strooit theebladeren over het tapijt heen, laat die een nacht alle vuil aantrekken en veegt het dan weer op. Man, wat een werk! Of de kleden uitkloppen! Ik was minimaal een uur per dag bezig de vloer schoon te houden tegenover een kwartier in de twee dagen met een stofzuiger.

Ik was echt dolblij toen ik na een week of twee een oude stofzuiger kreeg van een bekende die achter mijn nood kwam. Nu hebben we er twee staan, eentje boven en eentje beneden.

Geloof mij, een stofzuiger hoort echt bij de ultieme bespaarapparaten!

8. Broodbakmachine

Zelfgebakken brood is volgens Sjoukje’s berekeningen toch wat goedkoper dan het goedkoopste supermarkt brood. Plus het is een heel stuk vullender, lekkerder en gezonder. Alleen, ik heb wel meer dingen te doen met mijn tijd. Toen ik dus een verjaardagscadeau moest kiezen van mensen die er een substantieel bedrag aan wilden besteden, koos ik voor een broodbakmachine. Hierdoor hoef ik niet eens rekening te houden met de aanschafwaarde van het apparaat.

Als je nieuw bent in de wereld van broodbakken hoef je niet direct een broodbakmachine aan te schaffen. Je kan het ook simpel houden en zelf kneden. Je hoeft zelfs geen vorm te hebben voor de oven als je het een vloerbrood noemt. Maar als je dagelijks zelfgebakken brood wilt eten, bespaart een broodbakmachine wel ontzettend veel tijd en moeite. En na een jaar heb je prijs er al uit!

9. Koelkast met vriezer

Een koelkast en vriezer verbruiken elektriciteit om de temperatuur te veranderen. Naast hitte produceren is dit in een van de duurste toepassingen van stroom. Maar als je een goede vriezer en koelkast hebt en daar goed voor zorgt, kan je er ontzettend veel tijd en geld mee besparen.

Er zijn mensen die zonder aparte vriezer leven en enkel zo’n vakje in een kleine koelkast hebben. Die kunnen geen maaltijden vooruit koken of brood lang bewaren. Ook moeten ze aanbiedingen soms afslaan vanwege gebrek aan ruimte om te koelen. Mijn koelkasten hebben altijd een apart vries gedeelte in de onderkant gehad. Ik bewaar van kaas tot koffie, van kapjes brood tot kliekjes, echt van alles in de vriezer. Ik heb sinds ik een gezin heb zelfs nog een grote kist (formaat waarin je een lijk kan opbergen) in de kelder staan. Ook die is regelmatig helemaal vol!

In een blog ik die een lange tijd heb gevolgd van (N)eurootje (tegenwoordig post zij minder) vertelt zij onder andere over haar leven zonder koelkast. Als je behoorlijk vegetarisch leeft is dat dus ook nog altijd een optie. Maar ik kies liever voor minder naar de winkels en de mogelijkheid om dingen groot in te kopen, boven de besparing van stroom.

10. Centrifuge

Net als de tweede tip is dit er eentje die ik niet zelf in huis heb. Toch overweeg ik een centrifuge aan te schaffen, aangezien het geld en tijd bespaart. Mijn wasmachine kan namelijk ‘maar’ 1400 toeren. Aangezien ik niet alle dagen de droogmolen in de tuin kan gebruiken, heb ik soms last van een droog-probleem. Zeker nu mijn vier maanden oude baby ons gezin heeft verrijkt en het nu herfst is, begint het probleem te groeien.

Een losse centrifuge kan een veel hoger toerental halen dan een wasmachine. Het is namelijk een gespecialiseerd apparaat. Met 2800 toeren gaat dit twee keer zo hard als mijn wasmachine en volgens het verkooppraatje wordt de droogtijd dan ook verkort met 50%. Als experiment vind ik een nieuwe centrifuge wat prijzig, maar ik ga zeker mijn ogen open houden of ik een goedkopere kan vinden om mijn was-cyclus was soepeler te laten verlopen.

Dit zijn naar mijn idee de meest besparende apparaten die je kan hebben, zowel qua tijd als geld. Welke apparaten vind jij echte bespaarders? En welke had je niet verwacht in dit rijtje te zien staan?

Deze post bevat affiliate links.

 

 1. Truus Truus

  Volgens mij komen wij uit een ander tijdperk ;-0. Nee, serieus: ik ben opgegroeid in de jaren ’70 en ik denk dat ik dat verschil kan zien in jouw keuze voor apparaten, heel veel van de apparaten die jij opnoemt ken ik niet of vind ik niet noodzakelijk:
  Wat ervoor zorgt dat ik geld kan besparen is dat ik van de 10 apparaten die jij opnoemt er maar 3 in huis heb: dat scheelt geld voor het aankopen van zo’n apparaat, energiekosten én gebruiks- en onderhoudstijd! Dat is toch fijn in een gezin met jonge kinderen (want ja die heb ik dus ook)

  wasmachine, voor mij absoluut noodzakelijk! Ik moet er niet aan denken om op de hand te wassen, maar natuurlijk wel op de zuinigste stand en niet iedere dag schone kleren-zeker de kinderen niet, tenzij ze met modders/zand/deeg/verf hebben gespeeld.
  afwasmachine, heb ik niet. terwijl manlief de kinderen naar bed brengt was ik even af. Kost me 1 teiltje water en een beetje zeep. Soms doen we nog wel eens een wedstrijdje, wie er het eerste op de bank kan gaan zitten 😉 De truc is niet te veel afwas te verzamelen, zo doe ik rustig een hele dag met 1 beker en kinderen hebben nog niet veel afwas, een bordje, beker en bestek die we door de dag ook weer gebruiken. Het wassen van de drinkflessen is wel even een dingetje, die reken ik hier niet bij.
  slowcooker, wat is dat? Ik kom thuis en kook binnen een half uur een gezonde maaltijd, lang leven mijn receptenmap met goedkope, snelle en gezonde recepten!
  sapcentrifuge oen blender, heb ik ooit gehad, maar wat een tijd en gedoe met dat schoonmaken. Van overrijp fruit kook ik moes of gooi ik door de yoghurt
  naaimachine, kleding is goedkoper te koop en herstelwerkzaamheden doe ik met de hand (en: (eerlijk=eerlijk) heel af en toe laat ik mijn moeder iets doen die wel een naaimachine heeft)
  stofzuiger, ideaal voor de ruimtes met vloerbedekking, maar daar waar laminaat ligt wis ik de vloer vaker en heel af en toe zuigen
  broodbakmachine, ook ooit gehad, maar het brood wordt snel oud, je moet eeuwig wachten tot je kunt eten, het vreet stroom en is weer een hoop gedoe (ook met schoonmaken).
  koelkast met vriezer. We hebben een kleine koelkast, want eigenlijk hoeft helemaal niet zoveel koel worden gehouden, maar wel een grote vriezer omdat we hier een goede voorraad houden met afgeprijsd eten en alle groenten uit eigen moestuin.
  centrifuge, niet nodig ik heb een goede wasmachine van 1400 watt en na een nachtje de kleding in het trappengat te hebben gehangen is het al droog.

  Als ik mijn lijstje zou moeten geven om geld en moeite te besparen zou het zijn: wasmachine, stofzuiger, vrieskist, magnetron (wat scheelt dat veel tijd!) en timer (we doen regelmatig spelletjes m.b.t. tijd: opruimen, aankleden etc. en dat scheelt heel veel tijd met jonge kinderen!)

  • Leuk om jouw lijst te lezen! Wij eten een brood per dag, dus oud worden hebben we geen last van.
   De apparaten spoel ik direct af met koud water, geen moeite qua schoonmaken.
   Ieder huishouden is verschillend, dat merk ik echt dankzij het schrijven van dit soort stukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *