Press "Enter" to skip to content

Bespaarfavoriet: de boodschappen!

6

Over op boodschappen besparen wordt veel gevraagd en veel geschreven. Toen ik mijn eerste blogs voor deze website schreef, kwamen de boodschappen ook direct aan bod. Het is namelijk een dagelijks (of wekelijks) terugkerend ritueel met ongelofelijk veel verleidingen. Reclamefolders, voedingsadviezen, we komen er in om!

Algemene tips

Er zijn een aantal algemene tips. Die heb ik uitgeschreven in 12 tips om te besparen op boodschappen. Dit is geen nieuwe informatie, maar hongerig of dagelijks naar de supermarkt gaan draagt niet bij aan een gevulde portemonnee (wel aan een gevulde maag, daar zorgen ze in de supermarkt wel voor). Maar het is nog niet zo simpel om die allemaal tegelijk toe te passen. Daarnaast zijn er nog veel meer tips en trucs waarmee je kan besparen op de boodschappen.

De komende maand ga ik besteden aan meer informatie op mijn website over hoe je jezelf kan beschermen tegen alle supermarkttrucjes. Hoe kan jij de boodschappen kopen die je in huis wilt hebben, niet die de bedrijven jou graag zien kopen?

Meer lezen over besparen op boodschappen? Lees over hoe je de supermarkt links moet laten liggen!
Iedereen wilt het

Over het algemeen wil iedereen besparen op boodschappen, zeker als je een beetje interesse hebt in besparen. Sommigen besparen liever eerst op het milieu voor ze besparen op hun portemonnee. Anderen liever eerst op hun gezondheid. Weer anderen kiezen het eerst voor gemak en tijdsbesparingen voor ze naar de andere opties kijken. Maar besparen op boodschappen is wel een ontzettend veelvoorkomende vraag.

Het is ook een dagelijks terugkerende bezigheid. Besparen op de verzekeringen of mobiel is iets wat je meestal maar jaarlijks kan doen. Ook de televisie gooi je er maar één keer uit. Maar eten moeten we allemaal en meestal meer dan dagelijks. Daarnaast is eten ook een onderdeel van ontzettend veel fysiologische en psychologische mechanismen in jouw lichaam, waardoor het nog gecompliceerder is dan het uitkiezen van een zorgverzekering.
Maar niet iedereen gelooft het

Sommige mensen voeren het echter erg ver door. Ik heb groot respect voor de bijzondere bespaarder die ik mocht interviewen. Zij komt rond van een budget van 5 euro per persoon, per week. Hoe ze dat doet, lees je hier. Wij doen het al een poosje noodgedwongen van dertig euro per week met 5 personen, maar zij is echt een stapje verder nog. Daar heb ik groot respect voor! (Maar ik ben wel blij als we weer iets meer ruimte hebben…)

Het grappige is: deze twee blogs hebben ook veel weerstand opgeroepen. Mensen willen wel besparen, maar ze geloven haar verhaal niet en worden boos. Ze noemen haar een leugenaar, hoewel ik uit ervaring weet dat het best een goede mogelijkheid is om zo te leven. Misschien komt het omdat er een gevoel van falen is als je zelf 200 euro per week uitgeeft aan boodschappen? Of omdat zij het voor de sport doet en het voor anderen noodzaak is? Of omdat er veel meer zaken meespelen dan alleen geld?

Besparen op boodschappen is namelijk ook vechten tegen je maag, tegen trucs vanuit de supermarkt en de verleidingen van gedachteloos consumentisme.
Besparen op boodschappen kan jij ook

Voor de mensen die het inspirerend vinden om echt laag uit te komen, maar niet weten hoe ze het moeten aanpakken, ben ik bezig een oplossing te creëren. Ik ben nu hard aan het werk voor een cursus ‘Groen en goedkoop eten’. Het plan is deze aan het einde van de maand al te lanceren!

Als je alle stappen volgt, kan je voor je gezin (4 a 5 personen) rondkomen van maximaal 50 euro in de week voor eten en drinken. Dit zal niet alleen goedkoop zijn, maar ook gezond. Ik eet 7 dagen in de week groente en de meeste dagen meer dan de aanbevolen 250 gram! Daarnaast zijn we niet eens vegetarisch. Persoonlijk begin ik daar steeds meer naar te neigen, maar mijn man zal ik er nooit van kunnen overtuigen. En je hoeft ook niet bang te zijn dat je alles moet laten, een chipje of een koekje zal er best inzitten.

 

Hoeveel besteed jij wekelijks aan boodschappen? Wat zijn jouw favoriete bespaartips?

een supermarkt vanuit kikkerperspectief met blogomschrijving

 1. Vera Vera

  Ik ga elke week naar de markt voor de verse producten zoals eieren fruit en groente.
  Ik ga aan het eind van de dag dit scheelt altijd enorm in de prijs.
  Doordeweeks drink ik alleen water, koffie of thee.
  Ik kijk voor inspiratie op YouTube.
  The brothers green eats YouTube kanaal heeft een hele serie budget gerechten.
  Het scheelt in de kosten als je een aantal dagen in de week vegatarisch eet.

  • Goede tip voor dat Youtube kanaal! Ik ga er naar kijken!
   De andere tips zijn ook super 🙂

 2. Ik denk dat je juist veel kan besparen door bewust boodschappen te doen. Het zijn geen vaste lasten, maar wel maandelijks terugkerende lasten. Dus je kan er heel gemakkelijk structureel op besparen. Wij werken met een vast boodschappenbudget en een aparte rekening met pinpas. Zo kunnen we nooit over ons limiet gaan.

  • Dat klopt helemaal! Zeker als je die mensen in gedachten houd die 1400 per maand uitgaven aan boodschappen met zijn tweeën. Maar als je tijd naar de tijdsinvestering met besparen op boodschappen en dan vergelijkt met die van besparen op vaste lasten, is dat laatste rendabeler. Vaste lasten besteed je een uur aan per jaar en je bespaart 12x dat bedrag. Boodschappen moet je steeds blijven vergelijken en naar kijken. De prijzen veranderen wekelijks. Dat kost dus meer tijd, dus is het een minder efficiënte besparing.

 3. […] mijn cursus ‘Groen en goedkoop eten’. In deze cursus leer ik jullie zoveel mogelijk te besparen op boodschappen. Maar je zal gezonder eten en bewuster bezig zijn met wat je eet. (Misschien val je hierdoor zelfs […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *