Press "Enter" to skip to content

Besparen als je niet van budgetteren houdt

5

Dan heb je een bespaarblog en lees je ontzettend veel over collega’s en lezers die met Excel sheets werken. Dan hoor je dingen als ‘via percentages je budgetposten bepalen’ en ‘iedere cent verantwoorden in je planning’. Erg grote woorden en dingen, als je een beetje organisatorisch gehandicapt bent. Ik ben een bespaarblogger die niet zo werkt. Een kasboek houd ik maximaal een week vol en daarna vergeet ik het weer. Hoe pak je het aan als je niet zo sterk bent in registreren en bijhouden?

Overzicht blijft essentieel

Het doel van alle Excel-sheets en kasboeken is overzicht houden. Dat is ook echt nodig als je jouw geld richting wilt geven. Begrijp mij dus goed: hoewel ik verschrikkelijk slecht ben in het bijhouden en registreren van zaken, blijft het wel een belangrijk onderdeel van besparen.

Als je voor het eerst begint met het bijhouden en besparen, raad ik je ook echt aan om een maand een kasboek bij te houden. Maar als het je niet lukt om dit (langere tijd) te doen, is het geen ramp. Het doel van een kasboek is overzicht maken. Dus kijken naar waar de geldlekken zitten en wat je waar aan uitgeeft.

Ook een budget opstellen is nodig. Je moet weten wat er in en wat eruit gaat. Anders kan je niet kijken waar wederom de geldlekken zitten en hoeveel je vrij te besteden of te besparen hebt. Nogmaals, zeker in het begin heb je dit echt nodig, ook om te kijken hoe je de posten moet verdelen. Is 50 euro per maand voor kleding haalbaar binnen jouw budget? Is het teveel (en kan je meer sparen of meer terrasjes pakken) of is het te weinig (en moet je echt minder laten verleiden door koffie-to-go)?

Overzicht en inzicht blijft essentieel als je wilt besparen. Maar mij is dat gelukt zonder dat ik dagelijks of wekelijks mij stuk hoef te staren op cijfertjes.

Wel meer hulp en aanwijzingen nodig? Dit boek helpt je stap voor stap met het opstellen van een budget!Bespaarspieren

Iedereen heeft een bespaarspier, bij sommige mensen is die sterk getraind en anderen hebben een lief kwabbelspiertje. Besparen heeft ook vaak te maken met het uitstellen van behoeftes of (gebrek aan) planning vooraf. Zo begin ik al erg vroeg met het voorbereiden van de Decembermaand (wat eigenlijk best wel weer een organisatorisch hoogstandje is… of gewoon pure enthousiasme en voorpret….).

Doordat ik vroeg begin en vooruit plan, heb ik niet alle kosten in één keer. In juli begin ik al de cadeaukast te vullen en in september verdwijnen de eerste dingen al onderin de vriezer. Maar ik heb dus geen maandelijks potje voor december. Dat vind ik erg ingewikkeld om bij te moeten houden op één of andere manier. Maar daar heb ik dus mijn eigen oplossing voor gevonden.

Je hoeft dus niet goed te zijn met cijfers of nauwkeurig alles te registreren om je bespaarspieren te trainen. Vooruit kijken is ook een goed alternatief voor potjes en sheets.Prijsbewust zijn

Eén hele belangrijke eigenschap die je moet hebben als je het zonder grondig registratiesysteem wilt redden is prijsbewust zijn. Een periode heb ik een prijsboek bijgehouden zoals in de Thightwad Gazette werd aangeraden. Maar aangezien we nu bijna 30 jaar later leven en ik een mooie telefoon heb, los ik het nu anders op.

Als ik boodschappen ga doen (of bestel) kijk ik zowel in de Jumbo app als in die van de AH. Tegenwoordig heb ik redelijk zicht op wat waar goedkoper is, maar zaken als melk en groente kunnen snel wisselen van prijs. Die kijk ik regelmatig even dubbel na. Zo was ik ooit in de Op=Op shop waar ze “AANBIEDING” hadden van Sunlight zeep (voor wasmiddel). Maar ik twijfelde, de prijs voelde alsnog niet goed, hoe mooi dat bordje er ook bij stond en hoe goedkope uitstraling de winkel ook had. Dus ik pakte mijn telefoon en checkte even de Appie. Bleek deze ‘aanbieding’ letterlijk 2x zo duur te zijn als de reguliere prijs van de AH!

Een prijsboek heb je dus al kant en klaar, met alle actuele prijzen, in jouw telefoon. In het begin zal je veel moeten checken, maar op een gegeven moment krijg je een knagend gevoel als jouw bespaarspieren en prijsbewustheid goed getraind zijn. Daarnaast heb ik een aantal vaste prijzen in mijn hoofd voor ik ga inslaan: aardappels voor 50ct de kilo, appels vanaf 70ct de kilo, komkommers voor 30ct per stuk. Ingemaakte komkommers vinden wij heerlijk en sowieso eet ik er in de zomer graag één per dag. Appels gaan er hier meerderen van per dag doorheen en anders verwerk ik ze in moes of taart als ze zachter worden. Aardappels koop ik dan per 20 kilo omdat ik weet dat wij die hoeveelheid op krijgen voor ze in de kartonnen doos in de donkere kelder gaan spruiten.

Als je dus niet van vaste posten houdt, moet je wel prijsbewust zijn om genoeg voordeel te behalen.

Scheid noden van wensen

Daarnaast is er nog een hele essentiële factor in het besparen zonder budget: je moet erg goed beseffen of iets een nood of een wens is. Veel van mijn bovenstaande voorbeelden hebben te maken met voedsel, aangezien dat iets is wat je nodig hebt. Oké, ik heb mij laten verleiden door de chocoladepepernoten van 1 kilo voor 50ct na Sinterklaas, wat het voorbeeld is van een voedsel-wens in plaats van een nood. Maar ik kocht die voor Sinterklaas maar één keer, omdat ik 3 euro gewoon teveel vind voor iets wat niet essentieel is.

Ik ben dus qua inkopen simpelweg een krent en vind al snel dingen overbodig. Zo heb ik ook nog steeds niet de nieuwe beha’s gekocht waar ik eerder over schreef. Bij mij valt het eerder onder een wens dan onder een nood, dus stel ik het steeds maar weer uit. Uitstellen van behoeftes, scheiden van wensen en noden en kritisch kunnen kijken naar ‘aanbiedingen’ zijn belangrijke eigenschappen om te besparen. Deze kunnen het minutieus registreren van iedere cent behoorlijk goed compenseren.Periodiek budget

Ik geef dus niet graag mijn geld uit en zeker niet aan bijzaken. Maar er is een gradatie in hoeveel geld je hebt en hoeveel je dan rekent onder bijzaken en noodzaken. Sommige vrouwen zouden een goede beha toch echt wel onder noodzaken scharen, maar die hebben waarschijnlijk ook een ruimer budget. Je kan dus niet zonder soms de inkomsten en de uitgaven naast elkaar te leggen.

Dit hoeft echter helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik doe deze oefening als ik merk dat we krapper beginnen te zitten of als ik weet dat er zaken veranderen aan de inkomsten en uitgaven. Ik pak mijn bank app en een stuk papier en schrijf alle inkomsten op (kinderbijslag noteer ik apart). Dan gaan alle vaste lasten eraf (hé betaal ik zoveel voor die verzekering, daar moet ik toch even naar kijken) en die trek ik eraf. Zo weet ik wat ik maandelijks over heb voor alle zaken die fluctueren: boodschappen, kleding, terrasjes en sparen.

Wil je ook even snel inzicht hebben op wat je inkomsten en uitgaven zijn? Ik heb er een leuke printable van gemaakt. Abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief om toegang tot deze freebie te krijgen!

Kan jij besparen zonder strak budget? Of heb je die registratie nodig om op het goede pad te blijven? Merk jij dat je bespaarspieren zich steeds verder ontwikkelen?

 1. Hoi Eline, ik ben er een beetje tussenin. Ik heb gewoon een boodschappenbudget rekening en dat vind ik echt ideaal. Maar dst wat je zegt over die sunlight zeep herken ik inderdaad! Ik heb ook nog niet een nieuwe bhs gekocht. Heb je blogje nog niet gelezen over de bhs maar heb hier nog 2 zwarte katoenen voedings bhs liggen. Wel vrij groot? Wellicht komt de maat overeen dan mag je ze altijd en met alle liefde hebben. Dikke kus en een fijn weekend.

  • Ah, zoals je hieronder kan lezen, ik heb Gigantisch. G dus, dankzij mijn derde zwangerschap. 85G hahaha, echt verschrikkelijk…
   Een aparte boodschappenrekening en vaste lasten rekening overweeg ik ook nog, aangezien ik dan minder hoef bij te houden en te denken. Ik ben erg voor zo min mogelijk werk aan iets te hebben!

 2. Nancy Nancy

  Even een tip voor je mbt beha’s 🙂 was er vroeger altijd een (vind ik) godsvermogen (30,40 euro minstens) aan kwijt gezien mijn F cup. Sinds een paar jaar heb ik de Bonprix ontdekt. Ik heb eerlijk gezegd sinds een paar jaar ook een hekel aan het dragen van beha’s, vind het al gauw knellen. Maar goed ik ontdekte dus dat ze mooie beha’s voor een goede prijs hadden, bijv een katoenen met een leuk kantrandje voor 12,99 in creme en de grijze ook geloof ik, soms 1 euro duurder of goedkoper als je bijv een bordeauxrode neemt. Heb ze al 2 jaar nu en ze blijven mooi in de was. Deze hebben geen beugel maar ook met beugel heb je leuke en voordelige. Als je lid wordt van de nieuwsbrief krijg je de 1e keer gratis verzenden.

  • Thnx! Toen ik nog F had kocht ik ze ook bij de bon prix. Maar borstvoedingsbeha’s gaan daar maar tot F. En sinds mijn derde zwangerschap is mijn man erg blij dat ik G heb. Ik wat minder, vanwege kleding en beha problemen.
   Maar zodra ik gestopt ben met voeden kan ik geloof ik wel bij bon prix terecht.
   Misschien dat ik dan ook weer als nieuwe klant word gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *