Press "Enter" to skip to content

Consuminderen versus besparen

13

Op het oog is dit een bespaar-blog. Ik heb het in mijn omschrijving staan en gebruik het als label. Maar ik zet daarnaast ook consuminderen erbij. Want besparen is lang niet altijd consuminderen. En door te consuminderen bespaar je ook niet altijd. Aangezien de termen vaak in één adem worden genoemd, vind ik het toch leuk om het onderscheid te onderzoeken.

Besparen zonder consuminderen

Action, Aliexpress en kiloknallers zijn perfecte voorbeelden van besparingen waarbij je niet consumindert. Het Action-fenomeen is een bekend begrip: je gaat voor enkel vuilniszakken en komt terug met een kar vol met prullen. Doordat je enkel wilde besparen is je kar alsnog vol gegooid.

Dit fenomeen kan je inperken door jezelf een budget te stellen. Maar een budget stellen beschermt jezelf nog niet tegen bijvoorbeeld Scoupy. Daarbij kan je allerlei producten voor een klein bedrag (of zelfs gratis) aanschaffen via het cashback systeem. Maar kunnen je kasten alsnog vol staan met producten die je niet gebruikt of lust!

Zelf maar ik ook gebruik van oom Ali, Action en Scoupy. Besparen is namelijk een noodzaak als je 300 euro onder de bijstandsnorm leeft. Maar om echt geld vrij te maken (om thuis te kunnen blijven bij je kinderen) is het noodzakelijk om niet alleen te besparen. Je moet ook consuminderen.Het verschil

Als je bespaart ga je voor gratis of goedkoop. Maar je gaat niet het hele koopeffect uit de weg. Op de Facebookgroep van Meer geld, minder stress vermijden we dit soort bespaar-berichten. Acties, reclamefolders en berichten van geslaagde koopjesjachten weigeren wij. Aangezien deze namelijk toch altijd aanzetten tot het uitgeven van geld.

Zo was er eens iemand die trots vertelde in een bericht dat ze de folder van de Action had doorgekeken maar eindelijk niet meer alles wilde hebben wat er stond. Ontzettend goed, dat gaat richting consuminderen. Maar zij zette er een foto bij van de folder. En daar zag de ene admin douchegel in de aanbieding die ze wel kon gebruiken, en ikzelf glazen die wel ‘nodig’ waren.

Die berichten proberen we te vermijden omdat we géén koopjes groep willen zijn. Ik wil ook geen koopjes blog zijn. Ik heb niet voor niets naast besparen ook consuminderen in mijn omschrijving staan. Koopjes zetten namelijk altijd aan tot… kopen!

Maar waarom heb ik dan toch besparen in mijn omschrijving staan? Omdat consuminderen niet per definitie zoeken naar de goedkoopste optie is.

Consuminderen met een prijskaartje

Als je consumindert, koop je minder en dat is ook besparen. Maar als je wat koopt, is het duurzaam, want je wilt in je gehele leven minder kopen. Een geweldige website daarvoor is buymeonce. Maar negen euro voor een onderbroek klinkt niet echt als een koopje. Toch is het een besparing, aangezien je garantie krijgt dat het ondergoed (bij dertig graden wassen) je hele leven mee gaat. Ik ben deze aanschaf dus ook serieus aan het overwegen.

Waarbij consuminderen echter duurder wordt, is als je bijvoorbeeld consumindert op plastic. Vaak kan je daardoor niet voor de koopjes gaan. De markt hier heeft bijna alles in plastic voorverpakt zitten. In de supermarkt zijn de losse appels en peren vaak net wat duurder dan die in een plastic zak zitten. Daarnaast weegt een gehaakt netje of meshbag vaak net wat meer dan het dunne doorzichtige plastic dat klaar hangt in de supermarkt.

naai naald gaat door een knoop heen, om vast te zetten

De overeenkomsten

Maar consuminderen is ook een knoop aannaaien die eraf is gevallen, in plaats van de overhemd weg te gooien. Dat is uiteraard ook een besparing. Het zelf maken van jam is ook zowel een besparing als een consuminder tactiek. En in de tweedehands winkel komen zowel consuminderen als besparen ook bij elkaar. Bij Primark en de tweedehandszaak bespaar geld je op kleding, en als je voor duurzaam gaat, kijk je zowel bij de tweedehandszaak als in bepaalde webshops met ecologische merken.Een kronkelige weg

Voor mij is het schipperen tussen consuminderen en besparen. Aan beide kampen kan ik niet voluit meedoen vanwege mijn beperkte budget. Maar ik denk toch dat ik uiteindelijk meer naar consuminderen zal neigen dan naar enkel besparen. Besparen doe ik al jaren. Consuminderen, daar ligt nu de uitdaging voor mij!

In welk kamp zit jij? Bespaar jij of doe je aan consuminderen?

 1. Mooi he, hoe je ontdekt dat er kleine verschillen zitten in zuiniger leven. De ene keer ben je zuinig op je geld, de andere keer zuinig op spullen, of grondstoffen, of de aarde.
  Ik ben inmiddels zo ver dat ik ook wil dat wanneer ik geld uitgeef, mijn geld ook ergens aan bijdraagt. Ik kies er daarom liever voor om iets te kopen bij een kleinere (web)winkel dan bij een grote winkel, zoals Salando of Ali-ekspres. Als ik weet dat mijn geld goed terecht komt, bij mensen die er hun gezin van kunnen onderhouden, of een bestaan kunnen opbouwen, dan kies ik daar liever voor dan mijn geld in een bodemloze put gooien van bedrijven die twijfelachtig omgaan met hun personeel of waarbij de producten twijfelachtig zijn geproduceerd.

  • Precies! Ik zit nu midden in die overgang tussen dat ik Ali niet meer echt zie zitten en liever bij de lokale Turkse winkel koop dan in de supermarkt.

 2. Wat een interessant artikel! Ik zal inderdaad ook tussen allebei schipperen: ik zal bijvoorbeeld liever een duurzamer keukenapparaat kopen zodat ik niet elk jaar een nieuwe hoef, maar ik koop ook vaak op aanbiedingen en koopjes. Tsja, op je geld letten blijft soms moeilijk hihi.
  X

  • Dankjewel!
   Het blijft een spanningsveld inderdaad. Maar wel belangrijk om je daar bewust van te zijn. En ik vind het leuk om te lezen hoe mensen er verschillend tegenover staan. Welke keuze ze waarom maken

 3. […] heb ik al een keer geschreven over de verschillen tussen besparen en consuminderen. Daarop kreeg ik een paar hartverwarmende reacties over welke inzicht dit hun gaf. Daardoor ben ik […]

 4. Lydia Lydia

  Even een raar berichtje misschien…. maar ik gebruik die bewuste onderbroeken al heel lang en nee, ze gaan niet een leven lang mee…. En ja, ze zijn duurzamer en fijn en ik heb het geld er toch voor over. Daar waar ik vroeger wel eens goedkopere kocht en na een jaar vormeloze kapotte dingen had, heb ik nu veel langer plezier en blijven ze netjes. Maar ook deze gaan na een aantal jaar kapot. Soms herstel ik nog even iets voor een kleine tijd (een naadje los ofzo) maar vroeg of laat moet ik ze vervangen. Maar het feit dat het geen kortdurende wegwerpartikelen zijn vind ik wel prettig.

  • Helemaal niet raar, fijn juist! Ik was al nieuwsgierig naar gebruikerservaringen. Het schijnt dat ze ook maar op 30 graden gewassen mogen worden?
   Ondergoed doe ik toch liever met de 60 graden mee… misschien dat ze daarom ook bij mij niet zo lang mee gaan.
   Maar er zou dus garantie op moeten zitten!

   • San San

    Precies.Ondergoed op30 graden wassen is niet fris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *