Press "Enter" to skip to content

5 euro per persoon, per week

18

Er waart iemand rond op de Facebookgroepen die rondkomt voor 25 euro per week, voor 5 personen! Zo leeft zij al jaren. Ik vind haar zo’n creatief en inspirerend persoon dat ik iets over haar wilde schrijven. En ik heb haar kunnen strikken voor een interview! Dus ben ik direct een nieuwe serie gestart over bijzondere bespaarders, want ik bedacht mij direct nog meer personen die een voorbeeld en inspiratie kunnen zijn in bewust omgaan met geld en creatief consuminderen. Maar nu eerst zes vragen aan haar!

Wat is jouw budget en je gezinssituatie?

Gemiddeld €25 voor 5 personen, waarvan 2 volwassenen, 1 kind van 10 jaar , eentje van 4 jaar en eentje van 2 jaar.
Hoe ziet een normale dag eten en drinken eruit qua prijzen of bronnen? En kleding?

Zoals bij andere gezinnen vermoed ik. Ontbijt brood of ontbijtgranen, ‘s middags boterhammen of eens pannenkoeken ofzo en ‘s avonds eten we allen samen een warme maaltijd. We drinken niet enkel water, maar ook melk en zelfs sapjes en frisdrank.

Kleding valt niet onder die €25, dit bedrag is dus enkel voor voeding en verzorging zoals pampers en drank; dus de daadwerkelijke boodschappen.

Was je altijd al zuinig van aard?

Ik ben opgevoed dat we moeten sparen en zuinig zijn, maar niet in zo’n extreme mate.

Een tiental jaar geleden was ik eens benieuwd naar de uitgaven, dus toen heb ik 2 maanden alles bij gehouden. Het was tussen € 600 en €800, eigenlijk een hallucinant bedrag! Dat moest minder worden.

Toen ben ik gestart met een actie die me wel leuk leek: een budget van € 50 per week! Ondertussen is dit dus € 25. Het is zo gegroeid en ik word kwaad op mezelf als ik eens meer zou moeten betalen.
Waarom ben je nu zo aan het (be)sparen?

Ooit voor de sport, maar momenteel om onze droom waar te maken. Ons huis is afbetaald, dus nu sparen we voor onze eigen boerderij of hoeve in België met uiteraard veel land erbij. Voor dieren, groenten, fruitboomgaard, grote waterputten om amper nog verbruik te hebben en kaphout om te kunnen verwarmen met eigen middelen.

Een doel om te sparen houdt het leuk om zo min mogelijk uit te geven.

Wat zijn jouw favoriete bespaarmethodes?

Nogal veel om op te noemen! Maar beknopt: eigen kweek (moestuin), resten rapen bij boeren op het veld (mits toelating) en de koopjes volgen. Gratis acties of kortingen, zelf verzamelen of vissen in de natuur. Alles wat je zelf doet of maakt is gewoon veel goedkoper dan wanneer je het koopt. En in veel gevallen zelfs volledig gratis.

Het kost tijd en wij hebben allebei een baan, maar die tijd is zo gegroeid en hoeven we niet te besteden aan de sportschool (die weer geld kost). Het is een hobby om van zo weinig mogelijk geld te leven.
Hoe zouden mijn lezers kunnen beginnen, welke tips zou je ze mee willen geven?

Je hoeft niet veel plaats te hebben om zelf te kweken, een moestuin kan best in bloembakken enzovoorts op het balkon.

Niks weggooien, ook niet indien over datum!  Het wordt niet plots vergif, je ruikt en proeft. Als het echt niet meer geschikt is voor mens of dier de volgende keer er eerder bij zijn en nu op de hoop voor de moestuin.

Wil je meer weten hoe ze dit doet? Lees dat hier!

 1. Netjes zeg!!! Toen ik nog alleen was (met katten) redde ik het wel met 20 euro in de week en met z’n tweeën kunnen wij het ook wel met 50 euro in de week (of minder, als het moet), maar 5 euro per persoon, per week, dat is wel hele andere koek!

 2. Mieke Mieke

  Bijzonder verhaal.
  Ik ben erg benieuwd wat ze dan eten op een dag.
  Ik kan mij er namelijk geen voorstelling van maken wat je dan kunt eten wanneer je voor 5 personen nog geen €4 per dag besteed.

  • Zij eet gewoon aardappels (geraapt), groente (zelf verbouwd of geraapt) en vlees (aanbieding, eigen slacht, geruild).
   Er komt nog een vervolg blog, ik heb veel vragen gehad!

 3. Knap! Wij redden dat niet met z’n 2en van 25 euro per week. Helaas heb ik geen groene vingers en een heel klein balkon. Misschien kan ik wel eens naar een plattelandswinkel, wellicht scheelt dat weer wat.

  • Inderdaad, en gratis acties, misschien aan het einde van de dag op de markt, enzovoorts. Er zijn hier in mijn stad ook buurt moestuinen, waar je in het weekend een ochtend met zijn allen in werkt (Venlo).
   Er zijn veel mogelijkheden, maar je moet ze echt vinden en vooral in een netwerk terecht komen!

  • Die had ze ooit gevonden voor 66ct per pak en toen de hele winkel leeg gekocht

 4. anoniem anoniem

  Ik ben zelf al zuinig aangelegd maar dit krijg ik echt niet voor elkaar. €5,00 om een hele week van te lven. Ik zou wel persoonlijk in de leer willen gaan bij dit gezin.

  • Ja gaaf hè? Ik heb zoveel vragen gehad, ik ga hier nog een vervolg verhaal over schrijven!
   Maar het is vooral ontzettend veel focus en discipline, plus een samenkomst van vaardigheden en netwerk.

 5. Heel knap, doe wij je niet na, ondanks dat we opletten en zelf groenten kweken

  • Nee, ikzelf ook niet! Er komt nog een vervolg met een overzicht van haar methodes. Ik volg haar al zeker een jaar dus ben een beetje blind geworden voor welke mogelijkheden er zijn en die ik niet heb genoemd. Maar het is zeker inspirerend, alhoewel ik zelf het dus ook niet na kan doen. Iedereen heeft zijn eigen vaardigheden en dit gezin is dus ontzettend goed in besparen.

 6. Hoi,
  Je zegt dat je deze spaarder al een jaar volgt. Heeft hij/zij een eigen website of blog of fb pagina waar ik haar kan volgen. Ik vind het ontzettend creatief en knap zoals zij leven

  • Ze heeft een facebook groep aangemaakt recentelijk. Die wilde ze alleen niet in het openbaar delen, omdat ze nogal vaak wordt afgebrand door mensen. Mensen die aapjes komen kijken, zogezegd. Of alleen maar kritisch komen doen.
   Dus ik geef gehoor aan haar wensen en doe mee met de drempel die zij legt 😉
   Als je mij even een mailtje stuurt op mergendise@gmail.com stuur ik je de link naar de groep. Dat mag ik namelijk wel van haar, als het echt oprecht geïnteresseerde mensen zijn 😉

 7. Wietske Wietske

  Zij heeft een duidelijk doel maar is het leven zoals ze het nu leeft dan wel de moeite waard?!

  • Ik ken haar als een heel vrolijk, tevreden, enthousiast persoon. Ik denk dus van wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *