Press "Enter" to skip to content

Bijzondere levensmiddelen om in te vriezen

3

Eerder schreef ik al over bizarre toepassingen van de vriezer. Maar uiteraard bewaar ik ook veel groente en vlees in mijn diepvries. Omdat we boodschappen bestellen zit er ook altijd nog een flinke hoeveelheid brood in de vriezer. (Mijn man heeft liever geen zelfgebakken brood vanwege de vorm…) Maar daarnaast kan je deze levensmiddelen ook in mijn vriezer vinden!

Koffie

Deze tip kreeg ik rond mijn achttiende van een Italiaanse vrouw waarmee ik toen samenwerkte. En als je iemand kan vertrouwen over koffie, dan is het wel een Italiaanse mama. Toen ik nog geen kinderen had, dronk ik ook niet veel koffie. Ik bewaarde dan ook mijn koffie in een vriezerdoos en haalde er wat uit als er koffie-minnend bezoek kwam. Zo bleef de grootverpakking koffie altijd vers!

Nu ben ik aan het twijfelen of je dit ook met thee kan doen… Heeft iemand dat al geprobeerd? Hier gaat zowel koffie als thee er namelijk veel te hard doorheen om te hoeven testen.

filter met koffie

Kaas

Dezelfde Italiaanse leerde mij dat je kaas ook perfect kan invriezen. Vooral jonge kazen als mozzarella gaan goed. Dus als je die toevallig afgeprijsd vindt in de supermarkt, kan je de hele schap in jouw vriezer bewaren!

Maar ook gewone, Hollandse, gele kaas gaat goed in de vriezer. De kaas wordt wel wat brokkeliger dus ik doe het er meestal geraspt in. Daardoor valt de verandering in textuur eigenlijk niet op. Vooral de kontjes kaas belanden hier vaak in de vriezer. Mijn man heeft namelijk het allerliefste de binnenkant van een jonge kaas, hij is dol op de zachte smaak. De buitenste rand is al wat ouder en blijft hier dan ook vaak liggen. Tot ik het dus voor de vriezer rasp!Ei

Veel mensen om mij heen hebben kippen, mijn vader, vriendinnen. Daarvan hoor ik dat er soms een hele hoop eieren komt en ze niet weten waar ze het moeten laten. Nou, je kan ze dus invriezen! Heel handig, voor de andere tijden waarbij er weer nauwelijks eieren komen.

Maar dit is ook super handig voor de tijden waarin eieren in de aanbieding zijn!

Gist

Ik pakte na mijn zwangerschap, geïnspireerd door Adrianne, weer het broodbakken op. Maar alles mislukte steeds! Het bleek dat in de maanden stilzitten mijn gist dood was gegaan. Het werkte niet meer. Dan wil natuurlijk ook geen brood rijzen, welke foefjes je ook uithaalt.

Hier ben ik achter gekomen doordat ik van die kleine dure zakjes heb gehaald. Maar, die zijn klein en duur. Nu ik de oorzaak heb achterhaald, heb ik bij de Turkse winkel weer een grote verpakking gehaald. Alleen nu bewaar ik het grootste gedeelte van deze gist in een glazen pot in de vriezer. Zo blijft het veel langer vers.Bonen

Ik eet graag gedroogde bonen, niet alleen vanwege de prijs maar ook omdat ik ze veel lekkerder vind smaken. Alleen het weken vereist planningsvermogen en daar schort het bij mij nogal. Ik ben Zeer Vergeetachtig.

De grote oplossing hiervoor is dat ik gedroogde bonen per verpakking van een halve kilo in de week zet voor 24 uur. Vervolgens is het een kilo geworden en vries ik het in porties in. Doordat ze al zijn geweekt, kan ik ze direct uit de vriezer gebruiken. Maar doordat ze zijn ingevroren zijn de celwanden alvast stukgemaakt en is de kooktijd ook nog eens verkort (nog een nadeel als je direct de gedroogde, geweekte bonen gebruikt).

Zoetigheid

Een laatste optie qua waar je misschien niet over na hebt gedacht: koekjes en cakes kan je ook invriezen. In deze (engelse) blog staat precies uitgelegd hoe je dit het beste aanpakt. Maar kort gezegd komt het er op neer: zorg dat je dingen scheid, of door apart op een blad in te vriezen of door keukenpapier tussen koeken en dergelijke te doen. Zoetigheden die zacht zijn of glazuur hebben vries je eerst een half uur tot uur in op een blad en kan je daarna verpakken om freezer burn te voorkomen.

Vleeswaren

Bij de Hema hebben ze aan het einde van de dag een korting op allerlei verse producten. Soms vind je daar luxe en lekkere vleeswaren met een mooie korting. Zonde om te laten liggen, maar krijg je het wel op tijd op?

Ook daar biedt de vriezer weer uitkomst! Vleeswaren kan je perfect invriezen en kan je daarna nog gewoon gebruiken. Ik zou het alleen geen week meer laten liggen, dus als je alleen bent is het misschien handig om het in kleine porties in te vriezen.

  1. Handig! Hier staan wel nieuwe dingen voor mij bij, zoals koffie en vleeswaren.
    Mozzarella las ik in een ander blog en dat vond ik ook zo handig, dat pas ik nu toe op afgeprijsde pakjes.

  2. […] ik dol ben op mijn vriezer, is misschien wel duidelijk. Ik doe er allerlei vreemde soorten voedsel in, gebruik het voor andere bizarre zaken, maar zie het vooral als mijn verlengde voorraadkast. In […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *