Press "Enter" to skip to content

Boeken over besparen: Opgeruimd! van Marie Kondo

3

Hét boek dat gaat over spullen wegdoen is een tip om te besparen? Nee, dat is geen grapje. Ik schreef al eerder hoe organiseren geld bespaart. Als je alles wegdoet waar je niet van houdt, houd je geld over, dat beloof ik!

Plezier

Ik moet het toegeven, ik moest erg lachen toen ik de Youtube filmpjes zag. Hoe anders gaat deze Japanse dame om met spullen! Het concept van spullen bedanken voor hun functie en dat ze liefde of plezier moeten uitstralen is een vreemd idee. Maar als je er aan gewend bent, is het een ontzettende bevrijding.

Als je alleen de spullen overhoudt die een positieve invloed op je leven hebben, kan je ook alle leuke dingen direct vinden. Je hebt minder de neiging om een nieuwe panty te kopen, omdat de hele panty’s die bij je jurken passen allemaal geordend en bereikbaar zijn. Als je moet graaien in een lade voor met kanshebbers en missers ren je veel eerder naar de winkel.
Overzicht

Overzicht in je financiën creëert inzicht, maar overzicht over jouw spullen creëert tijd en geld én inzicht. Zo heb ik laatst besloten om alleen nog maar leggings, tunieken en jurkjes te gaan dragen. De rest kan allemaal weg. Op deze manier hoef ik veel minder na de denken en loop ik altijd in iets wat mooi en comfortabel is. Ik heb minder de behoefte om nieuwe spullen te kopen, omdat ik niet meer hoef te kijken naar broeken en shirts. Dat scheelt een hele sectie in mijn kledingkast!

Reden hiertoe is dat mijn baby nu 7 maanden oud is en ik eens ernstig naar mijn kledingkast moest gaan kijken. Iedere keer als ik iets pakte wat niet meer lekker zat, deed het pijn. En op die manier wil ik niet aan mijn lichaam denken, dat heeft drie kinderen gedragen en gebaard! Het is een toplichaam waar ik trots op (wil leren) te zijn. Dus de spijkerbroeken zijn allemaal naar de kledingbank gegaan. Op die manier pak ik alleen wat mij lekker zit, houd ik mijn eigenwaarde intact en zal ik dus minder snel dingen gaan kopen (of eten) die niet nodig zijn. Plus, iedere keer als ik opruim heb ik minder de neiging om te gaan winkelen. Het wegdoen voelt even bevredigend als het kopen! Het is zo’n gevoel van rijkdom als je spullen weg kan geven!

Een positieve geest begint bij een positieve omgeving, en dat is precies de boodschap van Marie Kondo. In deze video trekt zij haar boodschap ook groter dan alleen het wegdoen van spullen die hun functie hebben gehad. Het brengt je terug bij de kern van wie je nu bent.

Positief

De geest van het boek en haar methode kan ik niet precies vatten in dit verhaal. Het is allemaal zo positief! Het gaat niet over de negatieve kanten van teveel spullen (waar ik wel een beetje over doorzaag). Het gaat over de voordelen van een net huis. Plus, ik ben gewoon dol op boeken over hoe je moet huishouden. (Wat weer ontzettend ironisch is, want dat huishouden zelf delegeer ik liever.)

Heb je de hype genegeerd of is het allemaal weer weggezakt? Dan kan ik dit echt aanraden om te lezen!

  1. Liesbeth Nederlof Liesbeth Nederlof

    Ontzettend goede boeken, ik ben ook fan van haar. Ik heb m’n huis al twee keer opgeruimd en er kan altijd wat weg! Alles ligt bij elkaar. Inderdaad heb je zo overzicht.

    • Leuk om te horen! Ik vind het fantastisch hoe zij je anders naar ‘spullen’ laat kijken. Eigenlijk beweert zij dat je het maar één keer in je leven zou moeten doen, maar dat is bij mij een beetje onrealistisch. Maar de rest vind ik echt heel inspirerend.

  2. Ik heb het boek gelezen, en kreeg daar zeker de kriebels van. Toch heb ik niet ons hele huis ‘gemariekondoot’ zoals sommige mensen. Dat was me toch iets te veel werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *