Press "Enter" to skip to content

Boeken over besparen: leven van 1 euro per dag

9

Dit boek over besparen is er ook al zo eentje die al járen in mijn boekenkast woont. De titel (leven van 1 euro per dag) had mij (zoals zovelen lezers) gegrepen, maar het verhaal zelf daarna ook. Kathy besluit om te leren sparen, door een drastische beslissing te nemen. Ze stelt zichzelf een doel (een museumkaart voor het leven voor het huwelijk van haar broer) en een strak budget van 1 euro per dag.

De uitgever

“Must have voor iedereen die wil bezuinigen!

Kath Kelly is volkomen platzak als ze op een avond met vrienden in de kroeg besluit dat ze de daaropvolgende twaalf maanden zal gaan leven van niet meer dan tien euro per week. In dit boek is haar verslag te vinden van deze tijd. Gedurende dit ‘bespaarjaar’ ontdekte ze dat hebzucht en verspilling mensen behoorlijk in de problemen kunnen brengen, maar dat je een hele hoop lol kunt beleven voor een habbekrats.”
Haalbaar?

Dit boek is een klassieker onder de bespaarboeken. Veel bloggers hebben er dan ook over geschreven. Sjoukje noemt het onhaalbaar, omdat ze een gezin heeft. Dat ben ik niet met haar eens. Ik schreef al eerder over een gezin dat van 5 euro per week per persoon leeft.

Zelf heb ik drie maanden lang met mijn gezin geleefd van dertig euro per week, wij zijn met zijn vijven. Dat is minder dat deze auteur heeft gedaan, maar zij is ook alleen. Alleen-zijn is vaak wat duurder. Wij hebben drie kleine kindjes, die eten toch wat minder. Wij hebben als gezin dit niet als permanent budget, normaal gesproken leven wij van 70 euro per week. Maar veel tips uit het boek gebruik ik wel.

Dus wat dat betreft vind ik dit verhaal van leven van 1 euro per dag wél haalbaar. Maar het is wel een kwestie van oefenen en neemt vooral in het begin veel tijd in beslag. Omdat ik dit verhaal al kende tijdens mijn studententijd, kon ik toen goed rondkomen van 80 euro per maand voor alles. Ook uitgaan en dergelijke. Dus ik had genoeg oefening voor de karige tijden.
Tips uit het boek

Er zitten talloze nuttige tips in het boek verwerkt. Het leuke is dat zij daar langzaam maar zeker achterkomt. Het is dus geen opsomming, zoals ik hieronder schrijf, maar echt een ontwikkeling die zij doormaakt. En als jij een extreem budget voor jezelf stelt, zal je die ontwikkeling gaan herkennen!

Haar tips zijn:

 1. Er is altijd wel wat gratis te doen. Voor plezier ga ik met mijn kinderen naar de gratis ochtenden van de bibliotheek, of naar de kinderboerderij. Daarnaast zijn er genoeg andere, meer creatieve dingen te doen met kinderen. Die hoeven niet tot nauwelijks geld te kosten. Zijzelf gaat ook naar gratis concerten en zoekt werk-vakanties uit. Zo gaat ze (liftend) naar Frankrijk op vakantie, levend van 1 euro per dag!0
 2. Verspil geen voedsel. In mijn boodschappencursus (lancering eind februari) besteed ik hier uitgebreid aandacht aan. Zelf is ze er iets te streng op, en komt ze zelfs aan terwijl ze van haar extreem lage budget leeft. Gezond eten krijgt dan de overhand (wat ook niet duur hoeft te zijn!)
 3. Reis gratis. Auto’s kosten geld, veel geld. Ik leef ook zonder auto, en hoewel het nu toch wel erg handig begint te worden om er één te hebben, noodzakelijk vind ik het niet. Kathy reisde eerst veel met het openbaar vervoer en vooral de taxi, maar gaat lopen en fietsen. Zelf heb ik een bakfiets voor mijn kindjes. Die is niet gratis, maar heeft wel véél lagere lasten dan een auto. Het liften wat zij doet, vind ik zelf een beetje eng. Maar het kan ook zijn dat ik teveel thrillers heb gekeken in mijn leven.
 4. Kleding is er meer dan genoeg. Zelf geef ik nauwelijks iets uit aan kleding. Alleen mijn man is erg groot en lang, daarvoor koop ik wel eens wat. Maar mijn drie zoons, die kleed ik praktisch gratis. Zo nu en dan wat sokken en onderboeken, de rest hebben mensen altijd wel over. Kathy organiseert een kledingruilfeest. Ikzelf krijg meestal kleding van vriendinnen en geef het ook weer weg (ook de kleding van de jongste geef ik weer door). Echt een avond organiseren is er nog nooit van gekomen, maar dat komt meer omdat ik niet zo van de avonden ben, met een baby en peuter die de nachten altijd levendig maken.

Nieuwsgierig? Schaf hem aan via deze link en ik krijg een kleine commissie dat ik het boek jou heb aangeraden!

 1. Heel knap als je van 1 euro per dag weet rond te komen! Dat doe ik zo iemand niet na.

  • Het is ook echt een levenstijl waarvoor je kiest. Ik vind het mateloos interessant

 2. Jane Jane

  Toch vond ik het onrealistisch en zelfs kwalijk dat zij steeds gaat eten bij galeries etc. Buiten dat die in mijn omgeving niet te vinden zijn zie ikme al aankomen met3 kinderen.

  • Zij gaat inderdaad gratis evenementen af, waarbij ook eten geserveerd wordt. Dat is het voordeel van de grote stad. Als je op het platteland woont, kan je weer meer voedsel verzamelen of verbouwen. Zo heeft iedere locatie zijn voordelen.
   Als je mijn interview leest met de bijzondere bespaarder die voor 5 euro per persoon eet per week, weet je dat het ook mogelijk is met kinderen in het spel. Maar… Je moet het ook echt willen. Daarin ligt het verschil tussen haalbaar of niet haalbaar.
   Ik heb totaal geen zin om het kanaal over te zwemmen, tussen Engeland en Frankrijk in. Dus dat is voor mij totaal niet realistisch en haalbaar. Maar er zijn echt mensen die het hebben gedaan.
   Het ligt eraan wat jouw doelen en verwachtingen zijn. Voor 1 euro per dag leven is ook een topsport, en niet voor iedereen weggelegd, maar zeker niet onrealistisch!

 3. Dit boek ken ik wel inderdaad. Het is leuk om te lezen, en niet al te dik. Het werkte best inspirerend op mij.

 4. Regina Regina

  Het is een leuk boek, ik heb het gelezen en zelf geprobeerd. Wel met de aanpassing: wij eten samen, gezond en thuis want met een man met diensten kun je niet overal proeven tot je vol zit om te gaan werken. Met kleding, uitjes, reizen enz. ben ik het geheel eens. Ook kon de schrijfster putten uit een vol huis omdat ze eerst veel kocht, dat is bij mij al voorbij. Woon/werk-verkeer betalen bleek ook noodzakelijk. Wel ben ik inmiddels van de gratis uitjes, er is namelijk genoeg te doen. Door dit boek ben ik veel bewuster uit gaan geven, let meer op de kwaliteit-/prijsverhouding en of het milieuvriendelijk is. Ik vraag bijvoorbeeld geen monsters meer aan omdat die vaak meer verpakking dan inhoud hebben.

  • Ja precies! Ik kan ook niet 1 op 1 alles kopiëren, maar dat is bij niet één voorbeeld zo. Ik vind er ook veel bewustwording en inspiratie in!

 5. Bajoena Bajoena

  Ik las het boek in de business Classic van het vliegtuig, op weg naar China, een extreem goedkoop eenmalig uitje voor mij (juiste contacten), maar zat dus tussen de directeurs en zeer rijken, er werd smakelijk gelachen om mijn boekkeuze op deze plek!
  (Tijdens dit tripje lukte de pond per dag niet, maar het inspireerde enorm!)

  • Hahahaha wat een geweldige herinnering bij een boek! Prachtig!
   Maar hé, mensen worden niet rijk en succesvol omdat ze gedachteloos uitgeven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *