Press "Enter" to skip to content

Budget versus besparen

2

Eerder heb ik al een keer geschreven over de verschillen tussen besparen en consuminderen. Daarop kreeg ik een paar hartverwarmende reacties over welke inzicht dit hun gaf. Daardoor ben ik geïnspireerd geraakt om nog wat andere begrippen op het gebied van huishoudelijke financiën te bespreken. Deze keer wil ik het hebben over de verschillen tussen budget versus besparen.

Budget is niet besparen

Een budget hebben is niet hetzelfde als besparen. In de serie Steenrijk, straatarm hebben de rijke mensen ook een budget. Soms van 1500-3000 euro per week! Reken maar dat er in dat budget erg veel ruimte is om te besparen. Maar dat hoeven ze dus niet te doen.

Budget heeft zelfs in de wandelgangen twee betekenissen. Je hebt een budget wat je maakt, dat geeft richting aan je geld. Dan schrijf je op wat de inkomsten en uitgaven zijn. Je maakt potjes voor bepaalde doelen. Vaak is dit een eerste stap richting besparingen, maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Ook bedrijven en andere organisaties werken met een budget. Op Prinsjesdag wordt het budget van de overheid gepresenteerd.

Daarnaast kunnen dingen ook budget zijn. Je hebt budget vakanties en budget feestjes. Ook bij de IKEA heb je budget opties. Dit soort budget is zoiets als de basisvariant van de AH. Het is het goedkoopste van het goedkoopste. Hoe het geproduceerd is, wat de kwaliteit is, dat is minder belangrijk dan de kleine prijs die er aan hangt. De Action is een typische budgetwinkel.

hoop met kopergeld

Besparen zonder budget

Daarnet zei ik dat een budget maken vaak de eerste stap is op het gebied van besparen. Maar ik ben goed in besparen, alleen doe dat zonder budget. Ik zet wel een paar keer per jaar de inkomsten en uitgaven naast elkaar en heb dan een maandbedrag. Ik weet dus ongeveer hoeveel ik voor alles buiten vaste lasten kan uitgeven. Maar ik geef niet strak wekelijks een bepaald bedrag uit, ik heb geen cash en ik maak geen potjes.

Ik doe dus aan besparen zonder budget. Het hoeft dus niet hand in hand te gaan. Dingen steeds opschrijven, controleren en uitrekenen werkt gewoon niet voor mij. Het kost mij teveel energie en ik doe het niet. Liever geef ik gewoon niets uit wat niet noodzakelijk is naar mijn mening. Dat vind ik veel makkelijker.

Maar ook bij de tweede definitie gaan budget en besparen niet perse hand in hand. Neem bijvoorbeeld het speelgoed van de Action: ontzettend budget. Alleen is het binnen de kortste keren kapot en kan ik weer een nieuwe auto kopen. Vaak bespaar ik meer als ik een tweedehands auto koop van een degelijk merk, die misschien zelfs wel duurder is dan een auto van de Action. Gewoon omdat die auto al een kind heeft overleefd en meerdere jaren mee gaat. Met drie zoontjes is dat erg handig!

 De combinatie

Het hebben van een budget en de wil tot besparen is vaak wel iets wat samen gaat. Het geeft een krachtige combinatie om jouw geld richting te geven. Bedenk je er ook nog een doel voor (hypotheek aflossen, vakantie, pensioen) dan zit je helemaal gebakken.

Maar let wel op de verschillen: een budget item is niet altijd een besparing. Budget kan ook een ander woord voor goedkoop zijn. Er is een spreekwoord wat we allemaal wel kennen: goedkoop is duurkoop.

En als je de neiging hebt te stoppen met besparen omdat je gek wordt van het budgetteren, is het misschien ook handig om dat los te laten. Daarnaast heb je ook mensen die juist wel graag een budget hebben, maar die geen behoefte hebben om te besparen, omdat ze meer inkomsten hebben dan behoeften.

Dus alhoewel de combinatie vaak in één adem word genoemd, zitten er genoeg verschillen tussen de twee begrippen om in de gaten te houden.

Wat doe jij liever? Pret met je budget of simpelweg besparen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *