Press "Enter" to skip to content

Consuminderen en de was: 3 tips!

4

Eerder schreef ik al over besparen op de was en het drogen ervan. Maar zoals ik altijd benadruk, consuminderen en besparen hebben een overlap maar hebben ook duidelijke verschillen. Behalve goedkoper kan het namelijk ook allemaal minder!

Dit is een gesponsord berichtConsuminderen op wasgoed

De was begint bij het wasgoed. Consuminderen op wasgoed is een veelgebruikte methode hier in huis. Mijn oudste van vijf is erg netjes en kan dan ook gerust drie dagen met hetzelfde shirt doen. Mijn peuter van drie zou eigenlijk binnen drie uur al een nieuwe aankunnen, maar zolang deze niet doorweekt is met water (of een luier heeft gelekt) houd ik een minimum van 1 shirt per dag aan. Ik moet bekennen dat, sinds mijn baby niet meer zoveel spuitluiers heeft of spuugt, ik soms niet meer weet hoe lang hij zijn kleding aan heeft…

In ieder geval ben ik bij mijn kinderen groot fan van buitenspeelkleding. Ik heb ook een erg schattige overal in maat 80/86 die al mijn jongens (hebben ge-)dragen. Dan zijn ze namelijk in de kruipfase, dus ideaal om dan even dat ding aan te trekken als ze gras willen eten. Maar ook de oudere kinderen hebben een set kleding die vies mag worden en stuk mag gaan. Het blijven namelijk jongens…

Verder is er op Facebook altijd een hele discussie over handdoeken en deze hergebruiken. Of dit nu hygiënisch is of niet (en of het kwaad kan wat minder hygiënisch te zijn), daar wil ik nu niet op in gaan. Maar een handdoek laten drogen (heel belangrijk tegen bacteriegroei) en vaker gebruiken zorgt wel voor minder was, dat is een feit.

Dus als je wilt consuminderen op de was, kijk eerst naar jouw gewoontes. Aparte kleding voor buiten, vaker doen met een handdoek (of kleinere handdoeken): probeer de was die binnenkomt zoveel mogelijk in te perken.Was benodigdheden

Zelf wasmiddel maken is een populaire gastblog die ik heb geschreven voor Sjoukje. Door het zelf te maken bespaar ik het vervoer van water en flessen. Als je echt wilt consuminderen kan ik het zelf maken van wasmiddel ontzettend aanraden. Maar wat je bij ieder wasmiddel kan doen is er weinig van gebruiken. Halveer de hoeveelheid wasmiddel die je normaal gebruikt. Grote kans dat je was er nog steeds super schoon uitkomt. Blijf halveren tot je merkt dat het niet meer effectief is en voeg dan weer een beetje toe. Zet een streep met watervaste stift op deze hoeveelheid, zodat je nooit stiekem meer gaat gebruiken!

Maar ook goed, degelijk materiaal kan erg bijdragen aan consuminderen op de was. Eerst zette ik enkel in op besparen, waardoor ik een aantal keer de fout in ben gegaan. De wasmanden van de Action kon ik jaarlijks vervangen. Een gratis droogmolen ging maar twee jaar mee. Ik bespaarde misschien nog steeds wel, maar ik bleef wel consuminderen (en dat van plastic!). Toen ik dus mijn hand kon leggen op een degelijke Brabantia wasmand zoals mijn moeder die had, ging ik er direct voor. Deze wasmand houdt het nu al drie jaar met mij vol! Ook heb ik een Brabantia droogmolen in de tuin staan, pas sinds dit jaar, maar ik heb goede hoop dat deze wel wat langer mee gaat!Consuminderen op hypes

Maar het allerbelangrijkste als je wilt consuminderen op de was (en eigenlijk op alles), is om je niet mee te laten slepen door de nieuwste hype. Zwarte was kan je net zo goed met bontwasmiddel wassen. Wasverzachter is niet nodig, milieuonvriendelijk en slecht voor de huid. Azijn is een goede vervanger. Wasmiddel pods, kleurvangdoekjes of een nieuw geurtje: laat het staan.

Mijn tips zijn:

 • minder op wasgoed
 • investeer in degelijk materiaal
 • wees zuinig met wasmiddel

Hoe consuminder jij op de was?

 1. Helemaal mee eens! Vooral wasgoed voorkomen. Al hoewel dat met een 7 koppig gezin natuurlijk best lastig is. Voor ieder vlekje is er inderdaad wat bedacht. Onzin. Niet nodig. Dat houdt het wel zo eenvoudig.

  • Ja dat zal wel! Mijn moeder gaf mij op een gegeven moment mijn eigen verantwoordelijkheid over mijn was. Dat hielp wel met minder in de was gooien. Maar met 7 kinderen lijkt mij dat ingewikkelder dan met 1 kind in huis!

 2. Feja Feja

  Nog een tip: stop met het gebruik van wasverzachter! Goed voor het millieu en je portemonnee. Ik gebruik in plaats daarvan al jaren een dopje azijn. Misschien iets minder zacht, maar werkt goed, laat geen geur achter en ook nog eens prima voor je wasmachine!

  • Dat doe ik ook inderdaad, azijn gebruiken. Ik ben super allergisch voor wasverzachter en voor de meeste wasmiddelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *