Press "Enter" to skip to content

Consuminderen versus minimaliseren

8

Als pitch van mijn website heb ik: besparen en consuminderen met een ecologische inslag. Over besparen heb ik al twee blogs geschreven, ik heb het afgezet tegen budget en consuminderen. Maar consuminderen heeft naast besparen ook nog een ander zusje: minimaliseren.

Wat zijn de verschillen (naar mijn inziens) tussen consuminderen versus minimaliseren?

De overeenkomsten

Het doel van consuminderen is om zo min mogelijk te consumeren. Dat betekent niet alleen zo min mogelijk kopen (zoals bij besparen) en al helemaal niet voor zo laag mogelijke prijs (zoals bij budget). Het ‘minder kopen’ is ook een belangrijk aspect van minimaliseren.

Zowel bij consuminderen als bij minimaliseren ben je zeer bewust met wat je uitgeeft en waaraan. Maar er zijn ook grote verschillen tussen consuminderen en minimaliseren.



Minimaliseren als lifestyle

Als je ‘minimaliseren’ googlet kom je twee dingen tegen: opruimen en mooie designfoto’s van minimalistische interieurs. Minimaliseren is een llifestyle waarbij je zo min mogelijk spullen in jouw huis of omgeving hebt. Daaruit zijn verschillende levenshoudingen voortgekomen.

De backpacker

De eerste versie doen mensen zoveel weg dat ze zelfs geen huis meer nodig hebben. Al hun spullen passen in één tas. Vaak houden ze bij hoeveel ze hebben (bijvoorbeeld 100 items inclusief sokken en ondergoed). Heel erg vaak zijn het online ondernemers met een laptop en goede mobiele telefoon. Ze maken een inkomen via hun lifestyle en reizen de hele wereld over.

Hieraan zijn twee onderdelen per definitie niet besparend of minimalistisch:

 • ze hebben de nieuwste elektronische gadgets
 • vliegen en hotels zijn niet goedkoop en zwaar belastend voor het milieu

minimalistisch interieur van wit en glas

De ‘interior design queen’

Deze minimalist heeft wel een eigen huis. Dit is vooral leeg. Het is strak ontworpen, alles is netjes weggewerkt en rustig voor het oog. Geen spulletjes, prulletjes of franjes die de lijnen verstoren van alle zwart/grijs/witte objecten. Misschien vind je één mooie bloem in een vaas. Of staat er ergens een prachtig beeld. Alles is weldoordacht.

Toch wil dit lege huis niet zeggen dat er weinig gekocht wordt. Er zijn Amerikaanse minimalisten die geen eens meer een keuken hebben omdat ze altijd eten bestellen (wat weer voor veel afval zorgt). Dat is niet echt overeenkomstig met consuminderen of besparen.

Ook zijn er genoeg opruimtypes die zoveel weg doen dat ze jaarlijks items opnieuw moeten kopen. Op bepaalde groepen vindt men het heel gewoon dat ze ieder jaar voor de kerst alles nieuw kopen qua versiering en dat na de kerst weer weg doen. Dat scheelt weer ruimte. Of ze vernieuwen steeds hun interieur en doen het oude dan weer weg.

Maar nogmaals: dat is helemaal niet consuminderen of besparen!



De verschillen tussen consuminderen versus minimaliseren

Bij consuminderen is het doel zo min mogelijk te kopen. Niet mee te doen aan de ratrace van prestige. Je wilt de aarde sparen door minder te verbruiken. Hierdoor kan je richting minimaliseren gaan doordat je wilt weten wat je hebt en enkel nog bewust dingen wilt kopen.

Maar dat wil niet zeggen dat je een leeg huis hebt. Je kan juist een voorraad lege potjes hebben om een overschot groente te bewaren. Of een voorraad gebruikt pakpapier om opnieuw te gebruiken voor cadeaus. Of bakken oude kleding die je wilt hergebruiken.

Toevallig heb ik die alle drie!

Mijn huis is niet strak, of leeg. Ik ruim wel regelmatig op voor overzicht. Ik koop wel erg bewust. Maar naast deze overeenkomsten voel ik toch een duidelijk verschil tussen minimaliseren en consuminderen op gebied van milieu.

Ik reken mijzelf duidelijk tot een consuminderaar en niet tot een minimalist. Welke kant trek jij het meeste naar toe?

 1. Ik denk dat wij richting een combinatie van beiden aan het gaan zijn. We gaan steeds meer richting minimalisme door te zorgen dat ons huis altijd rust uitstraalt (doordat het opgeruimd is), dit is mogelijk door dat we steeds minder spullen nodig hebben. Het consuminderen draagt daar aan bij. We consumeren bewust en willen geen onnodige spullen om ons heen. In mijn ogen vullen de twee elkaar mooi aan, en is het maar net hoe je het zelf invult. Er is niet echt een harde definitie van “dan ben je minimalist” of “dan ben je consuminderaar” denk ik.

  • Daar heb je helemaal gelijk in! Het is een grote bende grijstinten: besparen, consuminderen, budget en minimalisme. Daarom juist vind ik het interessant om de begrippen naast elkaar neer te leggen. Waar liggen de verschillen, waar de overeenkomsten?
   Daardoor kan je ook je doel beter voor ogen zien als je er mee aan de gang gaat. En natuurlijk kan je focus verschuiven van besparen naar consuminderen naar minimalisme, of een andere route. Maar als je op dit moment bezig bent met consuminderen kan je besluiten om dat oude kledingstuk te bewaren voor een nog onbekend doeleinde. Een speelgoed-schortje, textielgaren of misschien gewoon een poetslap. Als je bezig bent met minimaliseren zal je dat niet willen doen.
   Als je twijfelt wat je met het oude kledingstuk moet doen, is het handig om te weten of je nu wilt consuminderen of minimaliseren.

  • Ja he? Ze bestaan echt! Ik vind het ook heel bijzonder. Op YouTube kan je veel van dit soort extreme minimalisten vinden.

  • Ik vond het ook heel leuk om jullie te ontmoeten! Ja, ik denk het wel. Ik heb nog niet zoveel ervaring met interviews of fotoshoots dus ik heb eigenlijk geen idee. Maar ik vond het wel erg leuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *