Press "Enter" to skip to content

De beste manier om jeans onzichtbaar te repareren

3

Ik heb heel lang geen spijkerbroeken gedragen. Ik vond ze oncomfortabel en duur. Ze slijten bij mij namelijk in een erg hoog tempo tussen de dijen, waardoor ze niet lang mee gingen. Nu tegenwoordig de jeggings overal te koop zijn, ben ik toch begonnen ze te dragen. Die zitten namelijk heerlijk! Maar die slijtplekken zitten er nog sneller in. Gelukkig heb ik de perfecte manier om ze te repareren gevonden!

Goedkope broek

Een jaar geleden was ik wanhopig op zoek naar een comfortabele broek. Ik was uit mijn zwangerschapskleding, maar paste niet meer in mijn oude broeken. Bij de tweedehands winkel vond ik niets. Toen ging ik uiteindelijk maar die verfoeilijke winkel binnen, de Primark. Daar hebben ze wel mijn maat en een kleine prijs. Als ik iets niet kan vinden bij de groenere optie van de tweedehands winkel, is dat meestal de plek waar ik wel datgene vind wat ik echt nodig heb.

En ja hoor, ze hadden er broeken liggen, jeggings, in mijn maat. Ze waren ook nog afgeprijsd en ik betaalde uiteindelijk 3 euro per stuk. Ik heb er namelijk direct twee meegenomen. Deze broeken hebben het nu al een jaar volgehouden, maar het is merkbaar een slechtere kwaliteit dan dat je normaal bij de kringloop vind. Er zitten namelijk behoorlijke slijtplekken tussen de dijen.‘A stitch in time, saves nine’

Ik zag ze aankomen, van die dunne witte plekken. Het was zo erg geworden dat ik dacht: “Na deze keer dragen moet ik ze echt gaan verstevigen”. Het is namelijk veel lastiger om gaten mooi dicht te krijgen, dan om dunne plekken te verstevigen. Uiteraard ging het precies die keer mis. Er kwam een mooie scheur in mijn broek. Precies op het moment dat ik mijn dreumes optilde om zijn oudere broers van school te halen. Dreumes had ook nog een poepbroek. Echt zo’n dagelijks rampscenario.

Enfin, de wereld is niet vergaan en het resultaat is dat ik de broek nu echt niet “nog één keer” kan dragen voor ik hem moet repareren. En ik heb een goede motivatie om mijn geheim te verklappen hoe je een broek veel langer mee kan laten gaan als je last hebt van schurende dijen.

Deze methode kan je ook op gaten toepassen, maar echt, doe niet als ik. Wacht niet te lang en pak alvast de slijtplek aan op deze methode. Dat scheelt een boel werk.De methode in het kort

Uiteraard ben ik vergeten foto’s te maken van toen ik nog niets aan mijn broek had gedaan. Maar met drie kleine kinderen ben ik allang blij dat ik een stap heb gemaakt in reparaties. Als je dus een gehele foto-uitleg wilt hebben, kijk dan hier. Daar heb ik het ook van (maar is wel in het Engels).

In het kort heb ik het zo gedaan:

  1. Achter het gat strijk ik met vlieseline een stuk stof in (bijna) dezelfde kleur als de spijkerbroek. In dit geval heb ik een oude spijkerbroek van mijn dreumes gebruikt, bij een donkere spijkerbroek van mijn man heb ik ook wel eens een stukje zwarte stof gepakt.
  2. Kies garen die zo dicht mogelijk bij de jeanskleur in de buurt komt. Het liefste kies je twee tinten, ik heb lichtblauw en wit gebruikt. Bij de broek van mijn man heb ik zwart en donkerblauw gepakt, in het Engelse voorbeeld gebruikt zij donkergrijs en zwart.
  3. Stel de steekafstand zo klein mogelijk in, zo groot als de weving van de stof is.
  4. Naai in dezelfde richting als de vleug van de stof gaat. Doe dit honderdduizend keer op en neer, hoe vaker hoe mooier en steviger het wordt. Wissel af met de verschillende tinten garen.

Je kan deze methode nog op vele manieren verfijnen. Je hebt speciale borduur of repareer voetjes op een naaimachine. Er bestaat speciaal gemêleerd garen voor dit soort reparaties. En hoe meer ervaring, hoe mooier het natuurlijk ook wordt.Reparaties verlengen het leven van spullen

Deze broeken kunnen nu in ieder geval weer een jaar mee, misschien nog wel langer. Het is niet totaal onzichtbaar, maar gelukkig kijken niet zoveel mensen recht tussen mijn dijen. Voor meer zichtbare plekken maak ik juist hele mooie, opvallende reparaties. Maar naar deze slijtplekken trek ik liever wat minder aandacht.

Nu zullen mensen zeggen (zoals mijn man): “Een broek van 3 euro, en dan al die moeite doen?! Koop gewoon een nieuwe!”. Maar dat is het hele idee dat er achter Fast Fashion zit. Een goedkoop ding behoor je geen moeite in te stoppen, je moet het weggooien zodra het stuk gaat. Alleen wil ik daar niet aan mee doen. Dus nu ik een kledingstuk bij een Fast Fashion winkel heb gekocht, wil ik het van zijn lot redden en zo lang mogelijk mee laten gaan.

Plus, de broek zit heerlijk. En waarschijnlijk gaan deze, na deze versteviging, nog veel langer dan een jaar mee. Dan maakt het toch niet uit hoeveel het oorspronkelijk heeft gekost?

Wat heb jij recent nog gerepareerd?

 

  1. Margriet Margriet

    Dit was net wat ik zocht, dank je wel! Ik heb recent nog beha’s gerepareerd: een was de beugel (voor de 2e keer) uit, daar heb ik een stukje stevige spijkerstof overheen gezet. De eerste keer bijna onzichtbaar, de tweede keer iets meer zichtbaar maar ach, het zit toch onder de kleding. De andere beha was uitgerekt, die heb ik iets ingenomen en extra haakjes bij ingezet (uit een oude, te kleine beha) zodat hij weer strak kan. Wat je zegt, als het zo weer een jaar mee kan is dat mooi meegenomen.

    • Ah, beha’s repareren! Ik heb wel eens een beugel vastgezet (met een lijmpistool en vilt ertegen), maar verder heb ik mij er nog niet aan gewaagd. De afgelopen jaren, met zwangerschappen en borstvoeding, is mijn maat zo vaak veranderd dat de beha’s niet de tijd hadden om echt helemaal te verslijten. Maar dat is inderdaad ook een goede om langer profijt te hebben van je kleding. Beha’s zijn duur, het is belangrijk dat ze goed zitten voor ondersteuning maar niemand ziet ze direct. Dus als je er zelf wat aan kan sleutelen is dat alleen maar een voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *