Press "Enter" to skip to content

De kern van organiseren

7

Vanwege mijn chaotische brein en de problemen die daaruit voortkomen, heb ik in mijn leven behoorlijk wat boeken gelezen over hoe je georganiseerd kan leven. Ik heb er zelfs een Pinterest-bord voor. Maar alle adviezen en alle verhalen komen terug op een paar punten.

Opruimen

Ik val maar direct met de deur in huis. Als je een opgeruimd huis hebt, is het meestal ook georganiseerd. Je kan natuurlijk ook opruimen zoals mijn man er een handje van heeft. Vooral in het eerste jaar, toen we in een flat woonden en we aan elkaar moesten wennen, was het ontzettend erg. Hij gooide letterlijk alles wat hij vond met gesloten ogen achter een deur. En dan was het opgeruimd.

Ik moet zeggen, het was wel rustig voor het oog. Maar als ik iets nodig had uit de kast, dan was het direct weer een ongelofelijke rotzooi. Want ik ben geen opruimer van nature, dus ik stal alles dan uit tot ik hetgeen tegenkom wat ik zoek. Waarna mijn man dus weer gefrustreerd de kast opentrok en… Laten we zo zeggen, we hebben erg aan elkaar moeten wennen.
Minder spullen

Opruimen op een georganiseerde manier gaat een stuk beter als je minder spullen hebt. Flylady zegt altijd: “You can’t organize clutter”. Die zin is in mijn brein ge-flywashed (als je wilt weten wat dit betekent, moet je haar programma maar volgen, dat staat bol van de grappige termen).

Alle opruim-goeroes laten het terugkomen op drie punten (oke, Kondo op eentje):

 1. Heb je het nodig?
 2. Word je er blij van?
 3. Heb je het dit jaar nog gebruikt?

Hoe je het verder aanpakt (in één keer per categorie, per kamer of plank, in een korte periode veel of over een langere tijd iedere dag een beetje), dat ligt helemaal aan jouw voorkeur.
Consuminderen

De sleutel tot de kern van organiseren is dat je direct ook minder spullen de voordeur binnen laat komen. Noem het minimalisme, noem het consuminderen, noem het bewuste keuzes maken. Maar als het jouw huis niet inkomt, hoef je het ook niet te organiseren.

Maar dit pakt enkel de materiële wereld om je heen aan. Het zorgt wel voor een rustiger hoofd, maar een georganiseerd leven draait naar mijn idee om meer dan alleen spullen.

Voorbereiding

Net zoals je eigenlijk een voorbereiding doet voor spullen door ze bewust wel of niet het huis binnen te laten komen, gaat een georganiseerd leven ook om voorbereiding op materiële zaken. Een agenda, digitaal of papier, een Bullet Journal of ander notitie-systeem helpt gigantisch bij een georganiseerd leven leiden.

Zelf heb ik een agenda in mijn telefoon met meldingen. Ook heb ik een papieren blog en werk agenda waarin ik alles bijhoud. Daarnaast laat ik alle instanties die reminders hebben mij berichten sturen. Zo kom ik maar 1 of 2 keer per maand op het verkeerde moment (te laat, te vroeg, een uur, een dag of een week) op de goede plek. Want het goed in mijn agenda zetten en de melding goed lezen zijn natuurlijk ook nog uitdagingen…
Routines

Maar ook dagelijkse routines, zoals Flylady voorstaat, maar ook Waar is Mam, helpen ontzettend om de chaos te temmen. Mijn oudste zoontje is nu bijna zes jaar en hij heeft nu eindelijk een vaste ochtend routine uit het hoofd geleerd. Hij is net zo’n chaoshoofd als ik en ontzettend snel afgeleid. Maar tegenwoordig hoef ik hem alleen maar te vragen waar hij mee bezig was of wat zijn volgende stap gaat zijn. Dan weet hij het zelf en gaat blij en trots verder omdat hij het zelf heeft bedacht.

Daarnaast is mijn telefoon weer mijn reddende engel. Ik heb namelijk niet alleen alarmen er instaan om mijn zoontjes in de ochtend op het goede schema te houden (opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen ect., buiten de deur staan voor taxi) maar ook om hun op tijd op te halen. Anders ben ik zo lekker geconcentreerd aan het werk dat ik rustig een half uur later pas bedenk dat er een school uit is gegaan. Oeps…
De kern van organiseren

Minder spullen voor overzicht zorgt voor een georganiseerd dagelijks leven. Routines en een agenda zijn daar ook belangrijke onderdelen van. Daarnaast hebben ik en mijn oudste zoon nog wat extra geheugensteuntjes nodig, maar gelukkig heeft mama een smartphone. Deze verslindt niet alleen mijn tijd, maar houdt mij ook bij te tijd en is daarom echt mijn favoriete organiseer-tool.

Ben jij georganiseerd? Of kan je ook wel wat extra hulp gebruiken? Wat is jouw favoriete organiseer-tool?

titel en website met plaatje van haakwerk op een agenda

 1. Vera Vera

  Leuke post, heel herkenbaar allemaal.
  Ik gebruik ook al vele jaren mijn Google kalender als mijn agenda en het bevalt mij prima, idd stel ik voor alle afspraken een melding in dat ik een half uur voor de afspraak er aan wordt herinnerd.
  ( ben ook erg chaotisch van aard)
  Ik volg al een tijdje de podcast van the minimalist , ze hebben ook een leuke website met allerlei artikelen.
  Het heeft me echt geholpen om orde te scheppen. The minimalist live a meaningfull life is een aanrader om te lezen.
  Want inderdaad spullen kosten tijd geld aandacht en wat je niet hebt hoef je niet te organiseren.
  ik geniet van je blog!

 2. Vera Vera

  Leuke post, heel herkenbaar allemaal.
  Ik gebruik ook al vele jaren mijn Google kalender als mijn agenda en het bevalt mij prima, idd stel ik voor alle afspraken een melding in dat ik een half uur voor de afspraak er aan wordt herinnerd.
  ( ben ook erg chaotisch van aard)
  Ik volg al een tijdje de podcast van the minimalist , ze hebben ook een leuke website met allerlei artikelen.
  Het heeft me echt geholpen om orde te scheppen. The minimalist – a meaningfull life is een aanrader om te lezen.
  Want inderdaad spullen kosten tijd geld en aandacht en wat je niet hebt hoef je niet te organiseren of op te ruimen.
  ik geniet van je blog!

  • Oooh, die ga ik dan ook eens opzoeken! Ik ben wel benieuwd. En, dankjewel

 3. Aan structuur hier geen gebrek. Ik hou van plannen en organiseren. Al is het nu met een lichte vorm van zwangerschapsdementie wel iets minder 😉 Ik vind dat de structuur die je aanbrengt vooral bij jou als persoon moet passen, anders werkt het toch niet. Je moet het immers zeker op de lange termijn ook volhouden.

  • Ja dat klopt zeer zeker! Het moet ook bij je als persoon passen. Ik zal nooit het meest georganiseerde persoon zijn. Maar de maatschappij eist wel enige vormen van georganiseerd zijn. Zoals dat ik door mijn zwangerschapsdementie het niet lukte om rekeningen op de goede manier af te handelen…
   Of dat ik mijn kinderen toch echt gevoed en gekleed op school moet krijgen. Boh, dat is echt een dagelijkse uitdaging! Brood op tijd uit de vriezer, kleding op tijd gewassen, iedereen en alles op tijd aangekleed en alle spullen ingepakt. En die gruwelijke brieven en mapjes en dingen voor school. Mijn oudste is al aan zijn vierde mapje toe dit jaar. Laatst vonden we ze allemaal terug….

 4. Ik heb de boel ook wel aardig goed georganiseerd. Dat gun ik mezelf namelijk : ) Het scheelt een boel stress!

  • Hahaha, ja als je het kan is het ontzettend fijn om alles op een rijtje te hebben! Maar het organiseren is voor mij dus een grote opgave.
   Ik had net een gesprek met mijn man, ik was weer chaotisch bezig, in de koelkast aan het kijken terwijl ik koffie wilde zetten, geen idee wat ik nou weer op de gang deed vlak erna. Hij was echt weer eens verbaasd (blijft hij steeds opnieuw) en zei dat hij echt nooit in mijn hoofd zou willen wonen. Dat heeft hij één periode gedaan in mijn flat waar hij toen introk en nooit meer, hahahaha.
   Ach ja, ik ben de vrije geest die hij graag zou willen zijn, zei hij erna. En hij is dus mijn anker wat dat betreft, hij gunt mij ook een georganiseerde basis. Dat is namelijk ook heel erg prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *