Press "Enter" to skip to content

Boeken over besparen: De verborgen impact

4

Zoals jullie weten ben ik dol op besparen, maar niet alleen van portemonnee. Ik vind het belangrijk dat ik daarmee niet extra schade toebreng aan het milieu. Primark versus tweedehands, dat idee. Het boek van vandaag gaat daarover, besparen op het milieu. Hoe kan je dat het beste doen? Welke praktijken brengen de meeste schade aan?

Facebook-test

Facebook weet wat ik interessant vind, dus kwam er een leuke test voorbij over schade aan het milieu. Maar het bijzondere was, dat niet vlees bovenaan de schade kwam, maar spullen! Op dat moment at ik nog vlees (nu vegetarisch), maar wij kopen nauwelijks nieuwe spullen. Of althans, dat gaat met veel sparen en nadenken. Over die visie wilde ik wel meer weten!

Hieronder zie het resultaat van de test zoals ik het vandaag heb afgelegd. Met 1,2 aarde is er zeker nog meer voor verbetering vatbaar, maar ben ik al aardig op weg. Toen ik deze test in mijn facebookgroep gooide bleken er veel haken en ogen niet te worden meegenomen. Zelfvoorzienendheid, verpakkingsloos, wasbare luiers/maandverband et cetera en dat soort zaken zijn buiten beschouwing gelaten. Maar het doel van de test is ook om je erover na te laten denken en aandacht te vragen voor haar boodschap. Niet om een alomvattende review te geven van mijn of jouw persoonlijke levensstijl.

Met wat gesurf na de test kwam ik op deze website terecht. Daar raakte ik nog meer geïnspireerd over hoe Babbette Porcelijn haar belangrijke boodschap verkondigt en vormgeeft. Ik was super nieuwsgierig naar het boek, dus ik stuurde haar een mailtje. In ruil voor een review op mijn blog kreeg ik het ebook toegestuurd. Fantastisch!

staafdiagram, resultaat is 1,2 aarde nodig
Mijn resultaat van de verborgen impact test

Goede dingen kosten tijd

Ik zette het boek op mijn mobiel en heb het met stukjes en beetjes gelezen. Voornamelijk tijdens het in slaap voeden van mijn baby, dan vind ik het prettig om op mijn mobiel te lezen. Een boek laat ik soms op het hoofd van die arme schat vallen. Sorry baby! Maar daarom heb ik er een poosje over gedaan voor ik er hier over kon schrijven.

Het is een erg visueel boek, zoals je mag verwachten van een grafische vormgever. Dat vind ik erg prettig, tijdens het borstvoeden en  met kleine kinderen om mij heen ben ik niet in staat om hele moeilijke teksten te doorgronden. Door het grafische element brengt zij haar boodschap erg duidelijk over, maar wel met voldoende diepgang. Dat vind ik namelijk ook belangrijk, ik wil ontzettend graag het ‘waarom’ weten.

Wat ik heb geleerd

Tijdens het lezen van dit boek viel soms mijn mond open. Maar ook vaak wist ik de dingen al wel, alleen werd het mij weer even overduidelijk voorgeschoteld. De meeste informatie is echter in de paar jaar dat het boek bestaat al gemeengoed geworden. De auto en vlees eten zijn niet de grootste vervuilers. De grote hoeveelheid consumptie- en wegwerpgoederen die wij kopen wel.

Ik denk dat er in mijn eigen leven vooral nog veel te behalen is op het gebied van electronica. Wij hebben meer computers/laptops en telefoons in huis dan dat er mensen hier leven. En mijn kinderen mogen nog niet eens hun eigen mobiel of tablet ofzo. Ik ben zo’n vervelende moeder die ze steeds naar buiten gooit in plaats van een tablet in hun handen te drukken. En dan vervolgens zelf weer achter een scherm kruipt. Oeps.

Ik heb 5 stuks electronica en mijn man 3 ter beschikking. Dan nog een televisie, een grote hoop keuken-apparatuur en andere ellende zoals printers en dergelijke. Ik ben bang dat hiervan de impact grotendeels het niet-hebben van een auto teniet doet. Maar goed, ik ben mij er nu bewust van. Ik beloof hierbij plechtig geen nieuwe electronica aan te schaffen tot er minimaal 2 stuk zijn!

Wat ik goed doe, kan je bovenaan de test zien. We kopen weinig nieuw, vooral bijna geen kleding. Alle andere spullen dan elektronica kopen we zoveel mogelijk tweedehands. Misschien dat ik mij ook nog maar eens moet verdiepen in refurbished en de fairphone, tegen de tijd dat er apparatuur op raakt…

 1. Ik ga die test zeker eens even doen! Bedankt voor de tip zeg. Ik wist niet dat spullen zo’n grote bron van schade waren.

 2. Astrid C. Astrid C.

  In Alkmaar kun je printers, tablets, computers e.d. inleveren als ze verouderd zijn of stuk bij een bedrijfje dat stichting ICT vanaf morgen heet.
  Zij knappen ze op, of gebruiken ze om andere apparaten op te knappen en geven ze dan door aan scholen of andere projecten.
  kijk maar eens op https://ictvanafmorgen.nl
  Ik heb zelf mijn oude printer/scanner gebracht. Waren ze blij mee (en ik dus ook.)

  Grtjs, Astrid C.

  • Ohh wat een leuk project! Jammer dat zoiets niet (meer) hier in de buurt is. Dat was er namelijk wel, daar kon je alles inleveren en werd het weggegeven aan mensen met kinderen op school die geen geld voor een computer hebben. Alleen is dat er jammer genoeg mee opgehouden omdat degene die het leidde te ziek werd. Fijn dat er meer van dit soort initiatieven bestan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *