Press "Enter" to skip to content

DIY Maxi Cosi kap

0

Mijn jongste zoontje is nu drie maanden en gaat al vaak mee in de bakfiets. In zijn Maxi Cosi, op een speciale drager. Dat deed ik ook met mijn middelste zoon, echt ideaal om rond te komen met een kleintje zo zonder auto. Maar ergens tussen zoon 2 en de komst van zoon 3 ben ik de kap van de Maxi Cosi kwijtgeraakt. Ik meen mij te herinneren dat ik hem weg had gegeven onder het mom: “Ach, tegen die tijd, dat duurt nog een paar jaar…”

Enfin, ik had een nieuwe Maxi Cosi kap nodig en er kwam tijdens mijn zwangerschap maar geen gratis of goedkope op mijn pad. Op Marktplaats stonden ze ook niet goedkoper dan 25 euro en met ook nog eens verzendkosten (en dat ik ze niet echt mooi vond) dacht ik: ik kan een DIY Maxi Cosi kap maken!

In progress

Zoals je ziet op de foto is het ding nog niet helemaal netjes afgewerkt. Dat heeft iets te maken met drie kinderen, twee websites en een huishouden. Er was een zonnige dag waarbij ik naar het consultatiebureau met baby moest. Toen heb ik het ding erop gezet met twee veiligheidsspelden en niet meer afgehaald tot deze blog. Voor een overzichtsfoto heb ik het losgehaald, dus nu vandaag nog even dat half uurtje nemen om het ding af te werken. Hoop ik.

Maar voor de uitleg maakt dat niets uit, dat beloof ik. Ik weet precies wat er nog gedaan moet worden!DIY Maxi Cosi kap

Ik houd niet van verspilling, zoals uit mijn jam en mijn weck blog wel blijkt. Dat gaat ook op voor kleding. Alle oude spijkerbroeken bewaar ik, aangezien het stevige materiaal ideaal is om nieuwe dingen uit te maken. Zeker met een mannenhuishouden, het heeft een stoere uitstraling. De restanten van mijn projecten gebruik ik weer om kapotte knieën te repareren. Daarover zal ik nog een blog schrijven!

Maar nu eerst mijn stappenplan van dit project!

1. De spijkerbroek

DIY Maxi Cosi kap uitgespreid op witte tafelIk heb een spijkerbroek van mijn man genomen. Hij heeft beenlengte 36 en dit was veel te lang, maar je moet wel een volwassen maat hebben voor dit project. Het hangt ook een beetje af van de soort maxi cosi die je hebt. De nieuwere modellen zijn net nog weer wat groter aangezien de leeftijden voor achteruit rijden in de auto zijn verlengd. Maar aangezien ik eigenlijk altijd fiets en deze vijf jaar terug heb gekregen, kon ik met dit oudere model aan de gang.

Ik heb de twee pijpen afgeknipt en de binnennaad losgetornd. Zoals je ziet op de foto heb ik die twee lappen weer aan elkaar vastgenaaid, zodat de twee mooie naden aan de buitenkant als versiering blijven dienen voor de kap. Het wijdste punt (dus die richting het kruis) heb ik onderaan zitten. Als de zoom van de broek nog netjes is kan je die gebruiken voor de rand aan de voorkant. Dat scheelt weer afwerking. Maar deze was bij deze spijkerbroek versleten dus die heb ik afgeknipt.

Daarnaast knip je nog twee vierkante lapjes uit de broek, als het krap is kan je dat mooi bij de voorzakken naar de rits pakken. Deze broek van mijn man was zo lang dat ik gewoon twee rechthoeken overhad van de pijpen.

2. Naaien

Leg de lap stof over de Maxi Cosi zodat je zeker weet dat deze het goede formaat heeft. Zoom daarna alle knipranden om. Ik kan een lockmachine aanraden, die heb ik zelf niet, maar anders moet je of een dubbele zoom vouwen in de dikke stof, of je moet zoals ik nu heb rauwe rafelranden houden, of wat ik nog ga doen, met een zigzagsteek erlangs. Maar goed, ik ben geen professioneel, ik heb een goedkope Toyota en ga deze dus nog maar eens afwerken met een extra zigzag.

Als je goed kan naaien is een contrasterende kleur garen mooi. Ik heb voor veilig zwart gekozen, ik ken mijn eigen beperkingen.

De rechthoekige lapjes voor over de handel vouw je dubbel met de mooie kant binnen en naai je aan 1 zijde dicht. Daarna keer je het en vouw je 1 open uiteinde  naar binnen en werk je die af. Wel tussendoor strijken voor een mooi resultaat. Zorg dat de stukken groot genoeg zijn om rond het handvat (of rolbar) van de autostoel te passen, maar niet te lang. Anders dan hangt de kap te diep en zit die baby in de weg.

vooraanzicht van DIY Maxi Cosi kap3. Afwerking

Vervolgens pak je de DIY Maxi Cosi kap en zet je alles in elkaar. De vierkante lapjes zet je vast aan de bovenkant.  Ik heb luierspelden gebruikt, omdat ik een peuterige peuter heb en ben het ding dus gewoon gaan gebruiken. De Maxi Cosi drager op de bakfiets heeft een mooie metalen draad aan de achterkant lopen waar ik de teveel aan stof mee vastzet. Maar dat ga ik dus vandaag nog netjes afwerken.

Ik heb een drukknopen tang. Eerst zet ik de lapjes voor het handvat vast met de boxing techniek. Ik maak een kruis in een vierkant. Daarna gebruik ik mijn drukknopen tang om twee knopen per band erop te zetten. Zonder drukknopen tang kan je er ook voor kiezen twee knoopsgaten te naaien of met klittenband te werken. Ik vind de drukknopen wel een stoere uitstraling hebben en het is de meest makkelijke weg voor mij (herken je het thema?).

De overgebleven stof aan de achterkant zet ik ook vast met drukknopen. Maar je kan er altijd voor kiezen dit met de hand vast te naaien, of voor klittenband of knoopsgaten te gaan.Gebruik

Ik heb de stof net gisteren ingespoten met waterdicht spray, om de eerste druppels van een herfstbui te weerstaan. Maar verder is deze kap meer bedoeld tegen de zon en voor een beetje afscherming van baby. Voor een fikse regenbui heb ik een doorzichtige regenkap.

Verder kan je het dus makkelijk loshalen en wassen. Het is namelijk gewoon spijkerbroek, 100% katoen. Aangezien ik een oude spijkerbroek heb gebruikt, weet ik ook dat deze mooi van kleur blijft. Doordat je twee bandjes gebruikt blijft het midden van de rolbar vrij om het kinderstoeltje makkelijk te tillen.

Ik ben er zelfs zonder de derde stap van de afwerking al erg blij mee. Nu vanmiddag braaf gaan zitten om het nog een beetje mooier te maken! (Als alle kinderen meewerken…)

In totaal heeft mij dit anderhalf uur gekost. 1 uur voor zover ik ben en ik gok dat ik met de afwerking nog een half uurtje bezig ben. Alle materialen had ik al liggen. Dus deze DIY Maxi Cosi kap heeft een uurloon van ongeveer 20 euro per uur! 30 euro ongeveer voor een tweedehands kap inclusief verzendkosten heb ik er namelijk mee uitgespaard in anderhalf uur tijd en enkel materialen opgebruikt die anders bleven liggen.

Welke DIY heeft jou een mooi uurloon uitbetaald?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *