Press "Enter" to skip to content

Een boon verdient zijn loon

4

‘Een boontje komt om zijn loontje’ en naar mijn mening heeft die een hoge prijs. Of anders gesteld: bonen in jouw dieet zijn echt waardevol! Daarom hierbij een ode op de boon…

Groen

Bonen zijn, gecombineerd met granen, een goede vervanger van vlees. En dat maakt het eten van bonen ontzettend groen! Want bonen en granen nemen samen veel minder landoppervlakte en water en dergelijke in beslag dan wanneer je die eiwitcombinaties uit vlees zou halen.

Als je groen bezig wilt zijn, vervang je een deel van het vlees dat je normaal zou eten met een combinatie van bonen en granen. Een favoriet, nu ik sinds drie weken vegetarisch eet, is voor mij het simpele witte bonen in tomatensaus op (volkoren) toast. Dat eet ik gemakkelijk bij de lunch.

Andere lekkere combinaties zijn borlotti bonen bij spaghetti, maiswraps met bonen of een marrokaanse stoofpot met couscous en kikkererwten. Of je gaat voor tofu, een product van sojamelk (dus soja bonen), met bijvoorbeeld rijst. Zo zijn we ongeveer de hele wereld rond met recepten!

Deze maand besteed ik helemaal aan koken en eten!  Zo kan je bonen ook in de soep verwerken!Goedkoop

Ik eet dan wel eens bonen uit pot, maar eerlijk gezegd vind ik gedroogde bonen veel lekkerder. En laten die nou ook een stuk gezonder zijn! En ook een stuk goedkoper nog weer dan bonen uit pot. Alleen ze vergen veel meer tijd…

Wat ik doe is bonen alvast voorweken, direct een hele zak in een pan. Die spoel ik enkele keren en laat ik 12 of 24 uur staan (beetje afhankelijk van mijn dag). Vervolgens deel ik de verdubbelde hoeveelheid op in porties en stop die in de vriezer.

Op deze manier hoef ik niet meer te voorweken (plannen is namelijk mijn Nemesis van het dagelijks bestaan) en door het vriezen wordt ook nog weer de kooktijd verkort! Het vriesproces breekt namelijk de celwanden van de bonen, waardoor die een stuk sneller zacht worden.

Op deze manier heb je de goedkoopste, lekkerste bonen op de snelste manier. Ontzettend handig om in een soep, stoofpot of ander gerecht te gooien. Maar voor een snelle lunch draai ik toch liever een potje open. Gelukkig is dat ook geen ramp voor mijn portemonnee of gezondheid.Gezond

Ik zei het hierboven al enkele keren, maar bonen zijn ontzettend gezond. Ze zijn een goede bron van eiwitten, geven een goede verzadiging en zijn ook nog eens vezelrijk en zitten boordevol mineralen en andere micro-nutriënten.

De reden dat je na het eten van bonen wel eens wat last van… lucht kan hebben, is omdat bonen ontzettend goed zijn voor jouw darmbacteriën. De gassen die ontstaan zijn omdat er opeens een goede vezelrijke voedingsbodem is voor enkele goede bacterieculturen. Daarvan word je dus een stuk gezonder. Het ‘probleem’ lost zich vanzelf op, als je vaker bonen blijft eten. In ieder geval een paar keer per week. Dan is alles in jouw darmen weer in evenwicht en zal de lucht vanzelf opklaren!

Ben jij ook dol op bonen? Vind je gedroogde bonen ook zoveel lekkerder dan uit pot?

 1. Ria Ria

  Na het eten van bonen heb ik meestal last van een pijnlijke buik. Ik ben er achter gekomen dat dit vooral het geval is bij bonen uit pot/blik. Als er gedroogde bonen zijn gebruikt is dit veel minder, vaak zelfs geen last.

  • Dat kan dus best zijn omdat bonen uit pot of blik niet worden voor geweekt!
   Maar gewoon altijd een zakje in de vriezer hebben, scheelt weer geld en tijd

 2. Ik weet dat bonen gezond zijn maar ik heb er een weerzin tegen helaas. En die krijg ik maar moeilijk uit mijn systeem.

  • Ah dat is jammer! Maar ook peuvruchten als kikkererwten? Of doel je nu enkel op bruine bonen uit pot? Die vind ik namelijk ook niet zo spannend of smakelijk. Maar er zijn dus véél meer mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *