Press "Enter" to skip to content

Een klein kasboek – omdat ze ontzettend stom zijn!

2

Budgetteren en geld bijhouden is nou niet echt mijn hobby. Iets georganiseerd en regelmatig doen valt mij nu eenmaal zwaar. Maar als je geen goede grip hebt op jouw geld, is een kasboek bijhouden wel een belangrijk ding om te doen. Hoe houd je dat klein en simpel?

Besparen zonder budget

Eerder schreef ik al hoe je zonder strak te budgetteren toch goed in staat kan zijn te besparen. Helemaal zonder budget kan je niet. Als je niet weet wat er inkomt en wat er uitgaat is het alsof je met een blinddoek rondloopt (of in mijn geval, zonder bril of lenzen). Je hebt dan geen duidelijk idee wat er speelt.

Maar minitieus alles budgetteren voelt voor mij alsof ik voortdurend in opperste concentratie bezig ben met fietsen of autorijden. Op een gegeven moment voel je wanneer je jouw concentratie er weer opnieuw op moet richten. Je kan even naar de muziek luisteren, praten met iemand, dagdromen. Maar als je bij een kruispunt aankomt zul je dat even moeten stoppen en heel goed gaan kijken.

Zo doe ik het ook met een budget. Als ik een beweging in mijn ooghoek of spiegel zie, als ik weet dat er dingen veranderen, richt ik mijn aandacht even weer op mijn budget en schrijf dat uit. Maar ik ben niet meer, zoals bij de rijles en zoals de eerste jaren bij het zelf fietsen, de hele tijd, ieder moment bezig met rekenen.
Kasboek

Een kasboek bijhouden is ook zoiets. In het begin van autorijlessen word je getraind om de hele tijd goed in de spiegels te kijken. Als je begint met besparen moet je jezelf ook trainen in iedere uitgave duidelijk te zien. Een kasboek kan daarbij ontzettend goed helpen.

Ook hierin zit een curve. Ik moest van de autorijleraar bewust mijn hoofd draaien als ik keek in de spiegels, zodat die beweging werd geautomatiseerd en ook te zien was door de examinator. Maar tegenwoordig is een vlugge blik vanuit de ooghoeken werpen ook genoeg. Dat overdreven draaien, waar ik zo’n hekel aan had, hoef ik niet meer te doen, maar is wel iets wat je als beginner moet doen.

Soms echter heb je in het verkeer zo’n ervaring van: Oh ja, dat ging net goed. De volgende keer toch minder hard meezingen, beter in de spiegels kijken of mijn dode hoek checken. Dat kan je ook op financieel gebied hebben. Dan heb je opeens zoiets van: Hé, ik kom niet uit, ik moet in mijn buffer dippen of ik moet echt even een periode uit de voorraadkast eten. Dan wordt het tijd om een periode bewuster bezig te zijn en (weer) een kasboek bij te houden.
Optellen en aftrekken

Door een kasboek bij te houden word je met de neus op de feiten gedrukt van wat je eigenlijk allemaal uitgeeft. Als je alleen in jouw bank-app kijkt, kunnen er dingen toch makkelijk van je afglijden. Even een blik werpen op de bij- en afschrijvingen kan je vergelijken met een blik in de spiegels vanuit je ooghoeken. Ook goed, je kan niet altijd 100% ergens mee bezig zijn, maar geen bewuste actie.

Door het opschrijven van de getallen, door het wekelijks optellen en aftrekken, ben je zeer bewust bezig met wat er inkomt en uitgaat. Als je een beetje van rekenen houdt, kan ik je aanraden om zelfs weer ouderwets te gaan hoofdrekenen. Het is goede hersengymnastiek, het zorgt ervoor dat je ook beter weet hoeveel je in jouw boodschappenkarretje gooit of wat je nou precies op een winkelmiddag heb uitgegeven. Ben je wat minder in hoofdrekenen, pak dan gerust je telefoon erbij. Want een kasboek is al vervelend genoeg.
K-kasboek

Ja, ik raad een kasboek aan, maar zeg er direct ook bij dat ik het een vervelend iets vind. Een kasboek bijhouden is zeer zeker niet mijn hobby. Ik ben een grote lijnen mens, de details vind ik minder belangrijk. Maar in de details kan juist het geld wegsijpelen. En daarom is het wel een hele goede oefening als je wilt besparen.

Als ik dingen moet doen die ik niet leuk vind, zet ik er een tijd op. Een kwartier besteden aan de was, een kwartier aan de afwas. Dat is iets wat ik aan alle lessen van de Flylady heb overgehouden. Nu hangt het helemaal af van jouw spendeer gedrag hoeveel tijd je nodig hebt voor het kasboek. Maar je kan wél een eindstreep zetten voor hoelang je het nog moet bijhouden.

Hiervoor stel je van tevoren vast hoe lang het nodig is dat je jouw kasboek gaat bijhouden. Ga je bijvoorbeeld een weekje op vakantie en wil je het niet de spuigaten uitlaten lopen? Dan hoef je het maar voor één (of twee, of drie) weken bij te houden. Zijn er grote veranderingen in inkomsten of uitgaven, maar heb je verder wel getrainde bespaarspieren? Dan kan 4-5 weken genoeg zijn, een maand dus. Maar heb je geen idee hoe of wat?

Zijn er ontzettend grote veranderingen zoals een baby, verhuizing of andere veranderingen in de gezinssituatie? Moet je opeens in één klap rondkomen van één inkomen? Dan kan ik toch echt aanraden om 13 weken te nummeren en minimaal een kwartaal alles op te schrijven. Dat is echt de max met hoe lang ik zoiets volhoud, en toen hebben er een paar gaten ingezeten. Maar: done is better dan perfect. Alles wat je bijhoudt en opschrijft in die periode is beter dan het opgeven.

Freebie

En om deze methode van kasboek bijhouden echt leuk en makkelijk voor jullie houden, heb ik een freebie gemaakt. Abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief en je krijgt deze leuke printable cadeau. Print het zovaak uit als de weken die je eerst vaststelt. Vul het in, niet het aan elkaar of doe het in een mapje. Of een paperclip, of een lintje erdoor. Whatever fancies your panties.

Wanneer je ermee moet beginnen?

Nu!

Je hoeft niet te wachten op het nieuwe loon, de nieuwe maand, een goede startdag. Als je nu echt geen idee hebt over jouw geldzaken, print deze 13 keer uit en nummer ze, schrijf nu het saldo op dat op jouw rekening staat en begin! Begin de training van jouw bespaarspieren vandaag zodat je dit later vanuit jouw ooghoeken kan doen!

Meer hulp en structuur nodig bij een kasboek? Dan is dit boek een aanrader!

 1. Elsjefiederelsje Elsjefiederelsje

  help! Hoe ik ook mijn best doe te bezuinigen: steeds weer dat stemmetje : ja, maar dit heb je echt nodig! Aanbieding… nu of nooit, en weer is de maand te lang. Dus ik doe mee. Heel graag!
  Groet.
  Els

  • Een aanbieding is alleen een aanbieding als je het ook werkelijk nodig hebt. Wat goed helpt is jezelf beschermen tegen reclame. Geen folders, tv reclames in ieder geval geluid uitzetten (ik heb geen reguliere tv vanwege de reclames), en dat soort stappen.
   Daarnaast komt iedere aanbieding zeker 2x per jaar weer voorbij.
   Maar ik ga hier nog een blog aan wijden, besparen of niet-uitgeven.

   Begin eerst maar eens met opschrijven. Dan is dan echt de eerste stap. En daarna met opruimen, wat heb je al aan aanbiedingen ingeslagen?

   Succes, iedereen heeft dit hoor, daarom is er ook zoveel reclame en zijn er zoveel ‘aanbiedingen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *