Press "Enter" to skip to content

Een persoonlijke noot

7

Een persoonlijke noot

Het afgelopen jaar is het rustig geweest op mijn website. Ik heb wel eens een artikel geschreven, de website onderhouden en een nieuw product gelanceerd. Maar er waren in mijn eigen leven veel ontwikkelingen die veel energie van mij vergde.

Hoeveel vertel je?

Ik heb erg zitten twijfelen of ik hier het verhaal van afgelopen jaar zou vertellen. Eerder al, terwijl het nog allemaal bezig was, vond ik dat erg moeilijk. Zeker omdat dit geen persoonlijke blog is, een mama-blog of lifestyle iets. Het is een blog waar je informatie vind over groene, besparende zaken.

Maar nu met een vers jaar voor ons en nieuwe mogelijkheden heb ik toch behoefte het te vertellen. Deze website is ook mijn huiskamer op het internet. Een stukje van mij dat ik met de wereld deel. Aangezien sommige lezers lieten weten dat ze mij misten, hoop ik dat er ook mensen zijn die het graag willen lezen.

Eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van 2018 begon goed met de lancering van mijn handleiding om groen en goedkoop boodschappen te kunnen doen. Ik werd ingehuurd voor website zaken, en het zag er naar uit dat 2018 echt mijn jaar ging worden. De groei vanaf september was extreem te noemen en mijn persoonlijke blog deed het beter dan de website die ik al jarenlang had met een team.

Maar op Valentijnsdag nam mijn man ontslag bij zijn toenmalige baas. Deze heeft ons drie maanden loon toen achtergehouden. Bij ontslagneming heb je geen recht op WW. Alleen mijn man werd zo ontzettend gepest door die ‘werkgever’ dat hij in woede de woorden eruit gooide dat hij zijn sleutel zou inleveren. Volgens het juridisch loket was dit niet wettelijk geldig als ontslag en we hebben ook geprobeerd een rechtszaak aan te spannen tegen deze ex-werkgever. Zijn bedrijf is echter failliet gegaan en wij mochten aansluiten in een lange rij, waardoor het volgens de advocaat verspilling van energie zou zijn.

Mijn man was het hele kwartaal al overspannen en ik probeerde met de inkomsten uit mijn blog in ieder geval te zorgen voor dak en voedsel voor ons gezin. Het was een ontzettend zware periode, ondanks alle hulp en steun die we kregen.

Tweede kwartaal

Mijn man had binnen een week nieuw werk, via zijn beste vriend. Toen we een regelmatig inkomen kregen en hij zich beter begon te voelen, stortte ik in elkaar.

Ik heb een geschiedenis van depressies en andere psychische problemen. Het zit bij mij in de familie. Dus voor ik kinderen kreeg heb ik mijn uiterste best gedaan om stabiel te zijn en deze ellende niet door te geven. Rond maart stortte ik echter geheel in. Ik kon niets meer, maar kreeg het wel voor elkaar om mijn kinderen naar school te krijgen en te koken. Bloggen, werken, andere bezigheden, zelfs ‘iets leuks doen’, dat lukte niet meer.

Hulp zoeken

Toen ik uit het zwartste gat was gekropen, heb ik om hulp gevraagd bij instanties. Daarvoor moet je energie over hebben, om hulp te kunnen vragen. Het duurde twee maanden voor ik maatschappelijk werk thuis had. Ondanks alle indicaties die wij hebben als gezin, kan dat blijkbaar niet sneller. In deze periode kreeg ik ook te horen dat mijn middelste zoon naar groep 1 van het speciaal onderwijs zou gaan, net als mijn oudste. Ze hebben beiden een taal-ontwikkelings-stoornis.

De zomer was overleven, met een baby/dreumes, een 4-jarige en 6-jarige met problematiek en zelf totaal niet lekker in mijn vel. Mijn man stortte zich echter op zijn nieuwe werk, waar hij de waardering kreeg die hij naar mijn bescheiden mening altijd heeft verdiend. Hij maakte twee keer promotie en we hebben ons inkomen vergeleken met 2017 verdubbeld.

Derde en vierde kwartaal

De motivatie om te bloggen was er wel. Alleen mijn oudste twee moesten wennen aan het nieuwe schooljaar, mijn middelste gaat nu naar de grote school. De dreigende financiële rampen vielen weg. Mijn fijne maatschappelijk werker kreeg geen contractverlenging en de huidige zie ik (te) weinig.

Daarnaast stapte ik uit mijn oude website, Mama in Limburg. Deze was ik in feite ontgroeit. Jammer genoeg heeft mijn ex-compagnon toen besloten de stekker geheel uit te website te halen.

Mijn oudste kreeg te horen dat hij van school moest veranderen omdat de taalproblematiek op de achtergrond is geraakt, maar voor regulier onderwijs voelen wij ook niet veel wegens de andere problemen. Dus moeten wij weer in de bureaucratische mallemolen voor onderzoeken, waar we nu ruim een half jaar mee bezig zijn. Kortom, ik werd opgeslokt door de dagelijkse zaken van ons gezin.

Nieuwe jaar

Toen kwam het nieuwe jaar. Ik ben groot fan van Oud en Nieuw. Ieder jaar schrijf ik op wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt en heb geleerd. 2018 stond voor mij in het teken van hulp vragen en mijn eigen grenzen leren kennen, zoals 2017 in het teken stond van mijn talenten te ontdekken.

De grootste wens die ik echter bij mijzelf ontdekte, is dat ik wel dolgraag wil blijven bloggen. Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven, om mensen de inspireren en om producten te maken die mensen helpen een beter, groener, rijker leven binnen bereik te krijgen.

Deze website geeft mij energie!

En blijkbaar jullie ook. Mijn cijfers zijn altijd behoorlijk geweest dit afgelopen jaar. Ik heb er nog geen geld op hoeven inleveren en de bezoekers zitten nog altijd rond de 8000-9000. Dat is wel gehalveerd sinds januari, maar toch mooie cijfers voor een slapende website.

Nu zit ik alleen nog te twijfelen over de inhoud. Zal ik het puur op groen en besparen houden, zakelijk? Of zal ik er toch meer persoonlijke verhalen op delen? Eerder hield ik dat meer gescheiden doordat ik mijn persoonlijke dingen op de mama-website deelde…

Wat vind jij? Wat wil jij lezen?

 1. Ria Ria

  Welkom terug! Fijn dat wij weer van je horen. Ik lees graag over groen en besparen, maar als je iets persoonlijks verteld, heb ik het gevoel dat ik een beetje bij je op visite ben

 2. Margreet Okma-Henneman Margreet Okma-Henneman

  Meisje toch,
  Hier schrik ik even van.
  Wat hebben jullie een zwaar jaar achter de rug.
  Gelukkig is 2019 een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en met jouw talenten moet je ver kunnen komen
  Ik gun jullie alle geluk die maar mogelijk is.

  Ps.een site met een persoonlijk tintje leest prettig en voelt als saamhorigheid.

  Succes
  Margreet

 3. Yasr Yasr

  Eline, wat maken jullie wat mee. Fijn dat ik weer even bij je op bezoek was. Ik lees je graag.

 4. Wat een eenzaam jaar moet het geweest zijn. Wat veel zorgen.
  Ik was zelf ook wat minder sociaal de laatste maanden, maar heb wel een paar keer aan jou en je blog gedacht. Ergens vaag heb ik toen ook gedacht ‘goh, ik heb al lang niks meer van Eline gehoord’, maar wijtte dat aan mijn eigen zwijgzaamheid ☺️
  De reacties hier over wel/niet persoonlijk geven mij ook gelijk antwoord op de vraag of ik juist meer informatieve blogs moet schrijven ipv over mijn eigen bedoening. Maar dat is waarom lezers terugkomen, blijkbaar. Saamhorigheid.

  • Wat lief! Het leven is nog steeds wat roerig, maar ik zie wat rust verschijnen aan de horizon.
   Hopelijk voor jou ook!
   Ik denk dat informatieve blogs mensen trekken, maar een persoonlijk verhaal ze vasthoud. Ik ben nog aan het piekeren over een mix hiervan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *