Press "Enter" to skip to content

Energie: groen of goedkoop?

0

Bij consuminderen op energie denk je als eerste aan minder verbruiken. De echo van onze ouders schalt hier ook regelmatig door het huis heen: “Lamp uit!”, “Deur dicht!”, “Haal die oplader uit het stopcontact!”. Maar bij de aanschaf van energie kan je ook besparen of consuminderen. Ga je voor groene of goedkope energie? Of, liever lokaal?

De tijd van keuze-stress

Er zijn zoveel opties in de winkels, dat ik vaak blij ben dat we moeten rondkomen van een klein budget. Als je nauwelijks iets te besteden hebt, vallen al veel opties bij voorbaat af. Wij kiezen dus regelmatig voor goedkoop, hoewel mijn hart misschien wel uitgaat naar de groene variant. Maar deze blog is mijn weg om die optie later wél te kunnen kiezen!

De energie-wereld is maar een klein beetje minder chaotisch dan die van de zorgverzekeringen. Er zijn ontzettend veel opties, begrippen en afwegingen waar je rekening mee moet houden.  Maar een groot deel van die opties kan je al inperken als je voor jezelf vaststelt welke boodschap je voornamelijk wilt uitzenden naar de leveranciers.

Wat vind jij als consument het belangrijkste?

De prijs

Als jij (net als wij) voornamelijk gebonden bent door het gebrek aan budget, dan kies je voor de laagste prijs. De gemakkelijkste manier om die te bepalen is via Gaslicht.com. Mijn man werkt al meer dan tien jaar in de wereld van energiecontracten verkopen en hij zweert erbij. Het is een overzichtelijke, gemakkelijke en een eerlijke website. Alle aanbieders komen er aan bod.

Vind jij de website niet zo gemakkelijk en overzichtelijk? Binnenkort gaan mijn man en ik samenwerken! We gaan gezamenlijk een filmpje maken met uitleg over hoe je deze website het beste kan gebruiken om de goedkoopste aanbieder te vinden voor jouw situatie.

Wil je besparen via Gaslicht.com? Maak dan gebruik van deze link, dan krijg ik een klein bedrag en kan ik goede tips blijven geven!Onafhankelijkheid

Als je iets meer spelingsruimte hebt, kan je een morele stem uitbrengen met het afsluiten van een energiecontract. Daarbij kan je het bijvoorbeeld belangrijk vinden dat het transparant is waar jouw energie vandaan komt. Of dat wij niet afhankelijk blijven van Rusland, maar in onze eigen energiebehoeften gaan voldoen.

Natuurlijk is stroom gewoon stroom en koop je een idee. Maar feitelijk is iedere spijkerbroek een spijkerbroek. Door via Vandebron te kopen stimuleer je een bepaalde aanpak, namelijk het lokaal en groen produceren van energie. Je stimuleert bij het aankopen van een kledingstuk dat door een Nederlandse is gemaakt ook de lokale productie van kleding. Of door het kopen van fairtrade of ecologische kleding. Door Vandebron te kiezen verandert niet ineens de stroom die uit jouw stopcontact komt. Maar wel wie er betaald wordt voor de levering!

Wil je lokale energieproducten steunen door via Vandebron energie in te kopen voor jouw huishouden? Maak dan gebruik van de link onder deze afbeelding, zo word ik gesteund om dit soort opties te kunnen aanbieden!Het milieu

De Consumentenbond heeft Qurrent de afgelopen vier jaar uitgeroepen als de groenste energieleverancier. En nu gaan ze ook nog eens de nadruk leggen op lokale energie! Ik vind dat fantastisch, want met Groningen dat aan het verzakken is en de onrust in de rest van de wereld is het prettig te weten dat Nederland ook op andere manieren aan energie probeert te komen.

Dat ze nu de nadruk leggen op lokale energielevering laat al zien dat steeds meer mensen met hun portemonnee hebben gestemd. Niet alleen groen is meer van belang, maar ook dat het hier wordt geproduceerd!

Wil je kiezen voor de groenste energieleverancier van Nederland? Maak dan gebruik van de link onder deze afbeelding, op die manier krijg ik een kleine commissie om dit soort stukjes te kunnen blijven schrijven!En, waarvoor ga jij: groene of goedkope energie? Bespaar jij het milieu of in jouw eigen portemonnee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *