Press "Enter" to skip to content

Ga niet naar de supermarkt

14

Ik heb een blog geschreven met 12 tips over hoe je op de boodschappen kan besparen. Een maaltijdplan, een boodschappenlijstje, alle geijkte tips komen aan bod. Maar één tip verdient echt een eigen blog. Als je wilt besparen op boodschappen, ga je niet naar de supermarkt.

Oké, niet alleen maar naar de supermarkt. Sommige dingen zijn echt wel goedkoop of zelfs alleen maar te koop bij de supermarkt. Maar er zijn zoveel andere plekken waar je boodschappen kan halen, ieder met zijn eigen voor- en nadelen.

De Markt

Eén van mijn grootste bepaarders is mijn wekelijkse tripje naar de markt. 4 kilo bananen voor 2,50, kipfilet voor 4 euro per kilo en komkommers voor 15 cent per stuk. De prijzen op mijn plaatselijke markt zijn ontzettend goed. De markt valt ook op zaterdagochtend en is dus voor een groot deel van de mensen goed te bereiken hier.

Maar ik besef al te goed dat niet iedere lokale markt zo fijn geprijsd is en zulke fijne tijden heeft. Daarnaast heb ik ook vriendinnen die op zaterdag werken. Of die zulke grote hoeveelheden in één keer niet kunnen verwerken.

Maar, dat is geen excuses om enkel bij de supermarkt te blijven! Er zijn namelijk nog veel meer opties!

Roze turksfruit met kokos rasp en hazelnoten

Turkse of Marokaanse winkel

Vlakbij de markt zit hier de winkel Hassan. Daar heb je 3 pakken Libanese broden (met 5 wrap-achtige broden in één zak) voor €1,-. Daarnaast koop je daar 1 liter Turkse yoghurt voor €0,99 en hebben ze er de goede medjoul dadels en goedkope specerijen. Deze neem ik dus mee in mijn wekelijkse trip. Vaak pak ik ook een pide mee voor het avondeten en spulletjes zoals gist en dergelijke. Ook hebben ze veel betere kwaliteit bloem voor een mooie prijs.

De prijzen bij mijn lokale winkel zijn qua groente, fruit en vlees net iets hoger dan op de markt. Maar ze hebben bij de kassaband altijd een bak met groente en fruit die erg rijp is en waar dus flinke korting op zit. Daarnaast zijn de prijzen bij hen nog altijd beter dan in de supermarkt.

Ga dus eens goed kijken bij jouw lokale Turkse of Marokaanse winkel, waarschijnlijk ben je blij verrast!Toko

Ook op loopafstand van de markt zit bij mij een Aziatische toko. Daar haal ik de goede dikke Ketjap, loempia vellen, taugé, palmsuiker, gedroogde bonen en voorverpakte noedels. Ook neem ik daar wel eens een zak basmati rijst mee. De prijzen voor die producten zijn echt een stuk lager dan in de supermarkt.

Ook is er een stuk verder weg een Surinaamse toko. Deze schijnt nog betere prijzen te hebben, maar ik kom er niet vaak langs. Ik vind het juist zo handig dat ik alle winkels in één wekelijks tripje af kan gaan. Als ik apart in een winkel kom blijft er toch altijd wat meer aan mijn vingers kleven.

grote bergen groente

Boerderijwinkel

Sommige mensen hebben het geluk een goedkope boerderijwinkel in de buurt te hebben. Ja, het is jaloersmakend: ik ben één van die mensen. Het ligt een beetje buiten de stad maar is binnen 5 minuten fietsen van mijn huis. Daar kunnen de kinderen zelf hun groente en fruit plukken uit de tuin die we thuis opeten. Ze zien de kippen waar de eieren vandaan komen en kunnen en passant nog even een geitje aaien.

Als je voor biologische producten gaat en graag lokaal koopt, zoek dan een boerderijwinkel bij jou in de buurt!

Voedsel outlet

Vlak hierover de grens in Duitsland zat een winkel genaamd ‘Kaas’. Deze is jammer genoeg al weer verdwenen, zoals wel vaker gebeurd met outlets. Maar sommige mensen (bijvoorbeeld in Meppel, weet ik dankzij Inge) hebben een permanente winkel die restpartijen verkoopt. Dit kan kaas zijn, maar ook brood of vleeswaren.Bakker, slager of groenteboer

Zelf heb ik dit niet geregeld, maar ik lees regelmatig over mensen die een deal hebben met de plaatselijke bakker, groenteboer of slager voor restpartijen. Zij komen dan rond sluitingstijd voor een zachte prijs het overgebleven brood, vlees of groente en fruit mee nemen. Kleine zelfstandige bedrijven vinden het vaak fijn om op die manier niet hun goede waren te hoeven weggooien. Daarnaast bespaart het hun kosten voor afvalverwerking en krijgen ze er nog iets voor terug.

Online

Er zijn online veel voedsel-corporaties. Er zijn er voor goedkoop vlees (ik ken er een aantal via Facebook), maar er zijn ook websites die zich specialiseren in biologische waren. Door het online te bestellen kan je veel besparen. Of misschien heb je bij jou in de buurt niet eens een winkel waar je spullen van Demeter kan aanschaffen.

Eén website waarmee ik goede ervaringen heb is Van Haver tot Gort. Jammer genoeg hebben die geen afhaalpunt bij mij meer in de buurt.

gele paardenbloemkop in een strikvorm door de naar binnen gevouwen blaadjes

Verzamelen

Dit punt zet ik als laatste omdat het meer energie en tijd vraagt dan de bovenstaande tips. Als je leert welke planten allemaal eetbaar zijn, kan je ontzettend veel besparen op boodschappen. De toppen van brandnetels kunnen in de soep. Van de bramen in het park kan je jam maken. Paardenbloembladeren hebben een lekkere bitter en de jonge bladeren smaken heerlijk in de salade.

Zo zijn er eindeloos veel planten die gewoon in de bermen en parken staan die jou en je gezin een gratis smaak- en vitamineboost kunnen geven. Ga dit echter niet zo maar doen! Daslook is ontzettend lekker om pesto of kruidenboter van te maken, maar lijkt verschrikkelijk veel op het giftige Lelietje-van-Dalen. Lees je dus in en als je twijfelt, niet doen.

Een goed startpunt voor meer informatie is de Facebook groep Eetbare wilde planten

 1. Ik laat me soms nog wel eens verleiden tot extra’s als ik naar de toko of Turk ga en ben dan ineens iets minder voordelig uit 😉 Maar het is voor veel producten echt véél goedkoper.
  Wat betreft die bramen, lekker en voordelig mits je niet gezien wordt, bramen plukken valt onder de stroperij wet en er staat een boete van 4100 euro op!

  • Ah, maar dat zal je dan ook wel hebben in de supermarkt. Lijstjes doen wonderen daarvoor! ☺

 2. astrid astrid

  hoi, heb zojuist via via je blog ontdekt. Hardstikke leuk zeg! Toch ben ik een beetje kritisch over je tips. De Marokkaanse winkel is hier vaak alleen goedkoop als het gaat om matige kwaliteit fruit en groente. De toko (amazing oriental) vind ik juist erg duur. En op de markt moet je ook goed kijken, soms is de nabijgelegen appie echt voordeliger. Het blijft dus zoeken naar wat waar en op welk moment goedkoper is. helaas heb ik geen bakker of slager of wat dan ook kunnen vinden om tegen sluit voordelig in te mogen slaan. Kritisch blijven dus! Maar neemt niet weg dat ik het een heel leuk en leerzaam stuk vind en je site verder rustig ga verkennen.

  • Dankjewel voor je kritische noot! Het is ook zeker waar dat je goed moet blijven opletten. Daarom heb ik ook een hele lijst met opties staan, het is nooit het voordeligste om op enkel 1 punt alles te kopen (alhoewel het wel tijd bespaart). Bij mij is de markt echt heel goedkoop (2,5 kilo rode paprika’s voor 3 euro, dat is ongeveer 15-20 stuks, of 1 euro voor 5 komkommers, ook goed vers) en die zijn dan ook nog makkelijk een week houdbaar. De Turkse winkel hier heeft een aparte mand met groente en fruit die niet meer lang houdbaar is voor echt een schijntje (10 ct of 5 ct per stuk enzo).
   Maar we hebben hier weer niet echt een goede voedsel outlet. Of een molen met meel bijvoorbeeld. Die schijnen in andere woonplaatsen weer veel te besparen.
   Dus het helpt om richtprijzen te hebben wat je ergens voor wilt betalen. Maar het kan extreem veel besparen als je buiten de supermarkt naar voedsel kijkt, wat de punt van mijn blog is 🙂

 3. […] En dat betekent dat ik kook in het seizoen. Van de seizoensgroente kan ik de beste deals vinden (zeker buiten de supermarkt). Daarnaast krijg ik nogal eens wat, spullen die snel op moeten (binnen een dag), dus moet ik dan […]

 4. Marieke Marieke

  Aan welke straat zit die winkel Meppel die rest partijen verkoopt.
  Voor mij de moeite waard om daar eens te kijken

  • Sorry, ik weet het zelf niet. Inge is van de Blije Budgetgroep op Facebook en komt uit Meppel. Zij kent alle bespaaradressen daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *