Press "Enter" to skip to content

Goedkoop en groen scheren

3

Meestal hebben mijn man en ik eindeloze discussies over de spanning tussen gemak, groen en goedkoop. Uiteraard kies ik liever voor groen, maar hij is meer van het gemak. Dat het niet teveel mag kosten, is een standpunt waar we beiden een andere waarde aan hechten. Hij wil iets meer besteden voor gemak, ik iets meer voor groen. Maar die discussie over comfortabel, goedkoop en groen scheren is eindelijk opgelost!

Scheren is duur

Toen ik mijn man leerde kennen bijna zeven jaar terug zwoor hij bij Gilette Fusion Proglide. Maar man, 70 euro voor 12 mesjes?! Dat kon mijn bespaar-hart vanaf het begin al niet aan, ook al deed hij een paar weken met een mesje. Daarna volgde een jarenlange worsteling tussen ons. Ik probeerde van alles te verzinnen, hij vond geen oplossing goed genoeg werken.

B-merk

Bij de Kruidvat en bij de DM in Duitsland probeerde ik de duurste, meest luxueuze B-merken mesjes. Aardig, maar hij deed korter met de mesjes en hij vond het resultaat niet echt goed. Deze gebruik ik dus nu (al jaren) voor mijn eigen benen en oksels. Gaat een stuk beter dan de allergoedkoopste wegwerp-mesjes! Plus je gooit iedere keer maar een klein beetje plastic weg.Mesjes in de aanbieding

Soms vond ik een goede deal van de Fusion-mesjes. Dan lagen ze in de uitverkoop bij de BigBazar of andere discounters. Maar dit was dan alsnog 3-4 euro voor één mesje, wat binnen een maand weer weggegooid zou worden. Hij vond het fijn als ik ze weer eens vond, maar ik was ook met een geldbesparing niet tevreden.

Scheerapparaat

Bij een kerstpakket kon hij een cadeau kiezen. Daar koos hij een scheerapparaat voor. Jammer genoeg hield die het niet lang vol, ze kunnen niet zo goed tegen vallen op de badkamervloer. Wij zijn beiden lomp en hebben ook nog drie kleine zoontjes. Dingen die niet goed tegen vallen kunnen, zijn hier geen lang leven beschoren.

Er volgden nog meer tondeuses, trimmers en andere scheerapparaten tot we tot deze conclusie kwamen. Daarnaast vindt mijn man nat scheren gewoon veel prettiger. Daar kan ik inkomen, het is ook een stuk gladder als hij nat scheert. En hij hoeft het minder vaak te doen.

Kortom, dit was ook geen oplossing. De kosten van iedere drie maanden een nieuw apparaat en daarbij de vervuiling die het gaf, maakte het geen aanvaardbaar alternatief.De oplossing

vergulde hand, krabber en kwastDeze zomer vonden we eindelijk de oplossing. Ik had het al vaker voorbij zien komen op het YouTube kanaal Trash is For Tossers. Een ouderwets scheermes, een krabber, die geheel uit metaal bestaat. We kwamen in een plaatselijk museum de Vergulde Hand scheerschuim reclame tegen en mijn man vertelde over hoe zijn vader dat gebruikte met een ouderwets scheermes. Hij wist zelfs nog de naam “krabber” te vertellen. Ik kende die niet, terwijl ik geschiedenis heb gestudeerd. Dus die heb ik snel opgeslagen in mijn geheugen.

Enfin, allebei hadden we jeugdherinneringen aan die pot scheerschuim. Nostalgie deed de truc en hij zei dat hij ook echt wel eens zo’n scheermes zou willen proberen. Aangezien het zonder plastic is (wat mijn consuminder-hart deugd doet) en het een oplossing uit het verleden is (wat mijn geschiedenis-hart deugd doet), stond ik direct te springen. Hij kreeg de krabber en toebehoren dan ook voor zijn verjaardag in september.

Waarom duurde het zo lang? Vanwege een nieuw spanningsveld.Kosten en milieu

In principe ben ik geen totale fan van Aliexpres en discounters zoals de Action en Big Bazar. Zij prijzen andere winkels de markt uit. Voor meer informatie hierover kan je het beste deze documentaire kijken. Maar we leven van een erg klein budget. Dus de kosten van iets zijn voor mij een erg zware factor in het maken van een beslissing.

Mijn innerlijke strijd ging als het volgt: als ik de krabber online bestel via een Nederlandse webshop ben ik meer dan het dubbele kwijt. Plus dat er geen garantie is dat dit niet alsnog in China is geproduceerd. Daarnaast is het een goede aankoop, we besparen ontzettend veel plastic afval door het nu te kopen, in plaats van pas over een paar jaar. De wachttijd van een maand vind ik dan minder belangrijk.

Ik heb dus het scheermes, de standaard en de kwast besteld via Aliexpres. En daarna nog een keer voor mijn schoonvader, mijn schoonmoeder wilde hem deze ook cadeau doen voor zijn verjaardag. Als jij dezelfde afweging maakt, bestel het dan via bovenstaande link. Ik krijg een kleine affiliate commissie en zo kan ik dit soort tips blijven geven!

Mesjes hebben we zowel merk als zonder merk besteld. Mijn man merkt geen verschil, dus we halen voortaan deze mesjes. Mijn man doet er ongeveer een week mee. In de Gilette zitten meerdere mesjes boven elkaar, dus het ontloopt het elkaar niet veel. Alleen hebben we nu geen plastic afval en zijn de kosten per maand ongeveer 20 cent. Zodra mijn plastic scheermessen op zijn, ga ik ook een krabber voor mijzelf bestellen.

Op wat voor manier wordt er bij jullie thuis geschoren? Hebben jullie daar discussies over?

 

 1. Mijn vader had vroeger ook altijd zo’n kwast en die zeep, maar ik weet niet helemaal zeker meer wat hij er als ‘apparaat’ bij gebruikte. Waar ik voor mezelf wel even benieuwd naar ben: heb je een speciale vaardigheid nodig om jezelf niet open te snijden of valt dat mee? En gaat het spul niet roesten in de badkamer?

  • Je hebt wel een iets andere scheer techniek nodig, je moet het mes in een andere hoek houden. Maar mijn man had eerst wat filmpjes op YouTube gekeken en binnen twee weken had hij het perfect onder de knie. Minder steile leercurve dan zelf je eigen haar knippen dus
   Het gaat niet roesten in de badkamer, het ding zelf is van rvs en het mesje vervangt hij toch iedere week.

 2. Brian Weber Brian Weber

  Ik zelfs langer met een mesje, het is erg belangrijk dat je deze goed schoon en droog maakt na gebruik want als je ze nat laat slijten ze veel sneller.

  En het leren scheren met deze messen heb je binnen 2 scheerbeurten onder de knie!

  Groet, de man van Eline!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *