Press "Enter" to skip to content

Gooi geen kleding in de kledingbak!

9

Natuurlijk is kleding in de kledingbak beter, dan kleding in de prullenbak. Maar als je echt goed bezig wilt zijn, vermijd je het gemak van de kledingbak bij de supermarkt. De spullen die je daarin gooit komen helemaal niet zo goed terecht…

De twee bestemmingen van de kledingbak

Op de kledingbak staat vaak dat je er alles in kan gooien. Gescheurd en vies textiel mag er ook in, omdat dit gebruikt wordt voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Alleen om dat te scheiden van het nog goede spul heb je mensen nodig. En vaak loont het niet om die arbeidsuren te betalen. De kans is dan erg groot dat wegens efficientie die mooie spijkerbroek van name it van je kleine ook gewoon in de versnipperaar gaat. Dat is best zonde.

Als het bedrijf dat bij jou in de buurt opereert wel scheid (door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt) wordt vaak het goede spul naar Afrikaanse landen gestuurd. En dat zorgt weer voor plaatselijke problemen daar.

Kledingdump in Afrika

In de Volkskrant (15 maart 2016) stond een artikel dat er Afrikaanse landen zijn die Westerse kleding geheel weigeren. De reden dat meerdere landen hiertoe besluiten is dat het dumpen van grote hoeveelheden gratis kleding de lokale markten ondermijnt.

De prijzen van lokale productie of nieuwe kleding worden zodanig gedrukt door de tonnen kleding die wij op het continent dumpen, dat er nauwelijks nog iets te verdienen in is. Om een eigen industrie en markt tot ontwikkeling te laten komen worden onze afdankertjes dus bij de grens geweigerd.

En waarom zouden zij geen eigen markt mogen ontwikkelen? Daar moeten ze de ruimte voor krijgen, en niet door goed bedoeldende neo-koloniale gedachtegoed worden verstikt.

Photo by Thais Morais on Unsplash

Extra milieubelasting door vervoer

De mensen op het Afrikaanse continent hebben onze kleding dus niet nodig. Het is in sociaal opzicht zelfs schadelijk. En daarnaast is het ook van de zotte dat wij goede kleding weer opnieuw verschepen. Dat is een ontzettende milieubelasting.

Dan heb ik het ook nog niet over de inefficiente manier van vervoeren. Vanuit de kledingbak, naar een distributiecentrum, naar of de isolatiemateriaal fabrikant of de kringloop, naar een ander continent!

Dit kan beter, mensvriendelijker en lokaler, toch?

Wat moet je wel doen met overgebleven kleding

Als je dus teveel kleding in huis hebt, of je kinderen zijn uit bepaalde maten gegroeid, is het veel beter om dit lokaal te laten verkopen. Zoek een goede tweedehandszaak voor de merkspullen. Mijn favoriete kinderkledingwinkel is Fleurig. Alles wat ik er naartoe breng qua kleding en speelgoed en verkocht wordt krijg ik 30% van terug. Wat er niet verkocht wordt gaat naar de kledingbank Venlo.

(Die 30% opbrengst investeer ik meestal weer opnieuw in kleding bij hun. Er is niets zo goed voor het milieu als lokale tweedehands kleding en speelgoed, toch? Of misschien komt het omdat ik het hun gun. Of omdat ze gewoon veel te leuk spul hebben…)

Wat niet meer ‘als nieuw’ is maar nog wel goed en schoon, breng ik naar de kringloopwinkel. Ouderwetsere modellen kleding of speelgoed met een krasje verkopen ze daar ook graag, voor een kleinere prijs dan Fleurig.

Zorg dat er geen kleding overblijft

Het beste is echter om niet teveel kleding te hebben en kledingstukken zo lang mogelijk mee te laten gaan. Dat is niet alleen groener, maar ook nog eens goedkoper!

Zijn scheuren nog steeds hip in jeans? Mijn kinderen vinden ze in ieder geval niet mooi. Spijkerbroeken repareer ik eigenlijk altijd. Behalve dan die van mijn man, omdat hij vanwege zijn werk aan bepaalde eisen moet voldoen. Maar zijn thuiskleding heeft mijn naald en draad wel gezien.

Sowieso is een verdeling tussen thuiskleding en school of werkkleding wel handig. Mijn oudste heeft altijd een paar afgetrapte (kringloop)schoenen staan die hij bij het voetballen op straat aan doet. Zo blijven zijn schoolschoenen langer netjes. Mijn man heeft dus ook een duidelijke tweedeling tussen nette werkkleding en oudere, versleten kleding voor het weekend. Eigenlijk is dit dus de vroegere ‘zondagse’ kleding, wat natuurlijk zeer verstandig was van onze grootouders.

Als je niet handig en creatief bent, kan je altijd langs gaan bij een lokaal repaircafé. Daar zitten altijd wel vrijwilligers die handig zijn met naald en draad. Zij kunnen zo een rits opnieuw inzetten of een patch op een broek maken. Of misschien is er een creatieve buurvrouw, waarmee je kan ruilen door op te passen (hahahaha, eigenbelang, lekker met naald en draad bezig zijn terwijl een ander mijn koters vermaakt), of andere diensten te ruilen.

Zelf maak ik altijd van een nood een deugd en probeer ik de reparaties een kunstwerk op zich te maken. Dat hoef jij natuurlijk niet te doen, maar wat extra tijd besteden aan een goede bestemming voor oude kleding zal ik wel erg waarderen!

 1. Hier ook nooit meer kleding in de container sinds ik een goed doel heb waar zelfs naaisnippers ingeleverd kunnen worden. Ze krijgen per kilo betaald. Bruikbare kleding geef ik weg aan ruilwinkel, fair van de kerk, ruilpunt van Krijgdekleertjes, kringloopwinkel of als het stuk is probeer ik het opnieuw een bestemming te geven door het te recycleren.

  • Goed hoor! Hier nog geen bestemming voor de ‘snippers’ en vodden, die gooi ik dan wel in de bak. Maar goed, als daarvan isolatiemateriaal wordt gemaakt vind ik dat ook een beste bestemming. Alleen het nog goede spul, dat krijgt een bewuster bestemming

 2. Anoniem Anoniem

  Het hangt er een beetje van af hoe het in je gemeente geregeld wordt, want daar zitten grote verschillen in. Ik weet een textielbak die geleegd en de inhoud gesorteerd wordt door medewerkers van de kringloopwinkel er schuin tegenover. Ik help zelf in de verwerking door de textiel te schiften in verkoopbare kleding en in vodden (kapotte sokken en ondergoed, kapotte riemen, gescheurde kleding en stukken met verfvlekken bv). Die twee categorieen doe ik in afzonderlijke zakken met een briefje er bij.
  Vraag dus eerst even na bij twijfel!
  Onze gemeente promoot het scheiden van afval nadrukkelijk, muv plastic want dat kan/moet dan weer gewoon bij het restafval. Zoals ik zei, overal is het anders!

  • Daar heb je helemaal gelijk in, het verschilt sterk per gemeente. Wat fijn dat het bij jou goed geregeld is!

  • In principe wel, die nemen in ieder geval de moeite om de kleding uit te zoeken. Maar zij verschepen soms ook de restanten naar Afrika. Dat hangt van de organisatie af en zou je even moeten informeren.
   Maar goed, zoals ik al zei, kledingbak is beter dan afvalbak! Dus voel je daar niet slecht over, maar het kán beter.

 3. Mooi stuk!
  Klopt, we leveren kleding aan armere landen met het idee dat we ze daarmee helpen. Maar de lokale kledingateliers worden er mee om zeep geholpen en je houdt daarmee armoede in stand.
  Ik maak er ook onderscheid in, in mijn inleverpunten. Ik doe alleen kleding in de gemeentecontainers als het echt versleten is. Ik beschouw dat eigenlijk een beetje als het voddeninleverpunt. Wanneer kleding nog mooi is, dan verkoop ik het, of ik mail rechtstreeks aan mensen waarvan ik weet dat ze het graag willen hebben. Of ik breng het naar de kringloopwinkel. De kleding die ik inlever bij de kringloop zie ik later ook altijd hangen in de rekken, dus daarvan weet ik dat het echt opnieuw in omloop gebracht wordt.

 4. anoniem anoniem

  Ik gooi nooit meer kleding of ander textiel in een kledingbak. In onze straat staat er zo één en ik heb al meermaals gezien dat daar mensen zijn die er gewoonweg zakken met afval in dumpen. Alle textiel en kledij die in de container zit, is dan wellicht kapot of beschimmeld door het restafval die sommigen daarin dumpen.
  Ik zie ook vaak dat, als mensen een zak in de kledingcontainer gedumpt hebben, ze niet eens de moeite doen om die klep terug toe te doen waardoor als het regent het water zomaar in de container loopt. Als ik zie dat de klep openstaat, doe ik hem altijd dicht.
  Ik breng nog bruikbaar en in goede staat zijnde kleding en textiel naar de kringloopwinkel en heb al meermaals zaken die te koop werden aangeboden opgemerkt die ik had afgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *