Press "Enter" to skip to content

Groene, goedkope Sinterklaas tradities

3

December is mijn favoriete maand van het jaar! Ook al hebben wij een erg klein budget, dat hoeft de feestpret niet te drukken. Eerder schreef ik al hoe je december betaalbaar kan houden. Maar de beste manier om een feest te vieren is met vaste tradities. Groene, goedkope tradities houd je het langste vol, dus hier zet ik er een paar voor jou op een rij!

1. Intocht kijken

Het Sinterklaasjournaal en de intocht kijken wij ieder jaar. Heerlijk om samen met de kinderen ervan te genieten. En je hoeft er zelfs geen televisie abonnement voor je hebben. Dus dit kan met recht een goedkope traditie worden genoemd!

2. Zelf pepernoten bakken

Ik ben dol op de echte pepernoten van Lana. Maar ook kruidnootjes bak ik graag. Mijn kleuter mag al helpen met eitjes breken, maar mijn peuter mag nog enkel een beetje kleien met het deeg. Zo zijn we heerlijk een hele middag in Sinterklaas geuren, eh sferen. En als je de kruiden niet in de supermarkt koopt kost dit je bijna geen geld, nog minder dan een zak pepernoten.

3. Pieten spotten

Als kind kon ik zweren dat ik Piet op het dak van de overburen had gezien. Ik weet dit nog zo goed te herinneren omdat ik een paar dagen later te horen kreeg dat ‘het allemaal een leugen was’. Ik heb echt een gedaante over het dak zien lopen bij de schoorsteen, en niemand heeft later het over een inbraak gehad…

Neem je kinderen dus mee op een wandeling in het donker om Pieten te spotten! Wedden dat zij ze overal zien lopen?

 4. Knutselen voor Sinterklaas

Wie jarig is trakteert, zo verklaar ik het idee dat ieder kind een cadeautje krijgt op de verjaardag van Sinterklaas. Maar je wilt natuurlijk niet met lege handen zijn feestje vieren. Ga dus iets moois samen maken voor Sinterklaas. Dat kan een hele simpele zijn, zoals hieronder.

https://nl.pinterest.com/pin/550916966897760741/

Of een stukje ingewikkelder, zoals deze.

https://nl.pinterest.com/pin/92323861089036857/

Maar als je geen knutselmoeder bent kan je ook voor een zeer klein bedrag een kant-en-klaar knutselpakket halen.5. Nuttige cadeaus

Mijn laatste tip gaat over de cadeaus die je geeft. Ik heb het hier al gehad over tweedehands een optie te maken, niet alleen wegens het geld maar ook voor het milieu. Zelfgemaakt vind ik (nu ik een kleuter van vijf heb) geen optie voor Sinterklaas, maar als je kleintjes hebt kan het best. Ik bewaar die echter voor een DIY-kerstmis.

Wat ik wel doe met Sinterklaas is nuttige cadeaus geven. Ze krijgen (gave dinosaurus) sokken, een pyjama of andere dingen die ze eigenlijk best nodig hebben. Vorig jaar kreeg mijn oudste een dinosaurus rugzak voor school bijvoorbeeld. Wat ik ook doe is al enkele kerstitems cadeau geven, zoals de adventskalender. Dan hebben mijn kleintjes weer iets om uit te pakken en ik had het hen sowieso al wel gegeven.

En op een gegeven moment worden die grappige sokken en die adventskalender ook een traditie die jouw kinderen gaan onthouden. Een traditie die geen extra geld kost.

Al deze tips kosten jouw portemonnee of het milieu niets extra’s. Heb jij nog tips om de kosten van het Sinterklaas-feest te drukken?

  1. Samantha Samantha

    Schoenzetten de eerste keer is altijd net even wat extra’s een Piet die zijn handafdruk plaatst op de meterkast of met kruidnootjes de eerste letter van de namen leerlegt. Werd hier altijd leuk door de kinderen ontvangen. Inmiddels gelooft de oudste niet meer en speelt nu leuk mee.

    Verder dit jaar besloten om echt voor een hoofd cadeau te kiezen en wat nuttige dingen er om heen. De oudste krijgt o.a. een sporttas met haar naam erop en de jongste krijgt voetbalshirt en scheenbeschermers. Samen een spel en nog een cadeautje van oma.

    • Ja, de nuttige dingen vind ik toch een leuke vulling voor erbij. Mijn oudste had sokken nodig, dus er komen ook dinosaurus sokken in de zak.

  2. astrid astrid

    Inmiddels gelooft er hier niemand meer en is de opzet heel anders. Maar zoals jij het schrijft deden wij het ook. Een kado waar ze meteen mee kunnen spelen, iets nuttigs en iets gezamenlijks deden we ook vaak. En dat ging meestal gepaard met een speurtocht met gedichtjes, een rebus etc. En dan uiteindelijk het kado wat ook een tegoed bon kon zijn voor een uitstapje. Kinderen moeten dan al iets ouder zijn dus is een tip voor over een paar jaar. En de aloude tip: begin al vroeg kadootjes te verzamelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *