Press "Enter" to skip to content

Groene tassen, zelf maken met een merk!

0

Zoals ik het vorige keer had over de plasticsoep en zakken voor jouw groente, wil ik het deze week hebben over groene boodschappentassen. Doe Mij Maar Uiensoep is naar mijn inziens zo leuk omdat ze zowel het product aanbiedt, als het patroon gratis er neerzet. Maar wist je dat je ook groene tassen voor jouw boodschappen kan maken, vanuit een eigen merk?

Wat zijn groene tassen?

Als ik het heb over groen op deze blog, begrijpen jullie hopelijk dat ik het niet heb over de kleur. Alhoewel ik de kleur wel mooi vind (anders zou ik mijn blog en logo niet groen maken). Maar, met groene tassen heb ik het dus over milieu-vriendelijk.

“Ja maar Eline, die herbruikbare bigshoppers van de supermarkt zijn toch al groene boodschappentassen?”

Ah, maar dat kan echt nog wel een stapje verder. Ten eerste zijn die tassen nog steeds van plastic. Nu moet ik eerlijk toegeven dat het hier in huis ook sterft van de plastic. Ik ben echt niet Roomser dan de Paus. Maar, ik weet wel dat dit dus niet de meest optimale keuze is. Tassen van textiel zijn echt een hele stap beter als je het bekijkt op gebied van milieu-impact.

Happy bag-makers Saturday

Katoen is schadelijk

Alleen, niet iedere textiel is weer zo lief voor het milieu als de andere. Ja, ik weet het, dit gaat waarschijnlijk weer wat ver. Maar geef mij nog even de kans!

  • Wist je dat een katoenen t-shirt en spijkerbroek 10.000 liter water kosten om te produceren?
  • Dat katoen 2,5% van het landbouwoppervlakte is, maar 16% van het gif verbruikt?

(Bron)

Kortom: hoewel katoen weer beter is dan plastic, legt het nog steeds een zware druk op het milieu. Dus hoewel je nu kan overstappen op andere stoffen (zoals hennep of vlas), is het nog wat beter om de katoen die we hebben gemaakt ook goed te gebruiken.

Mors Bags

Dat is de reden dat ik de beweging van Mors Bags zo ontzettend gaaf vind. Zij roepen op om ‘oude’ stoffen te recyclen tot nieuwe boodschappentassen. Daarvoor leveren zij gratis het patroon en tegen inkoopsprijs het label. Waarom ze vragen het label te gebruiken? Aangezien mensen graag voor merk gaan. Het geeft een gezicht aan jouw tas, een herkenningspunt voor anderen. Zonder dat label zou er geen beweging zijn, waar naar ik kan linken.

Daarnaast is dit een heel goed patroon. Er wordt goed in uitgelegd hoe je de tas ook goed stevig krijgt. Ik kon er gewoon blikken in doen (wat bij lang niet alle plastic tassen kan).

Mijn eigen Mors Bags

Ja, zeker, ik heb die tassen ook gemaakt. Maar de vaste lezers zullen misschien nu wel weten dat ik enigszins een chaoshoofd ben. En eh, ik heb dus geen idee waar ik de tassen heb gelaten. Of de foto’s ervan, want ik was best trots op mijn resultaat. Ha, ha, ha…

Verder heb ik nog veel meer smoesjes om ze niet opnieuw te maken. Ten eerste komen we wegens omstandigheden óm in de bigshoppers, zonder dat ik die heb gekocht. Die wil ik dus eerst opmaken (of doorgeven) tot ik weer nieuwe tassen creëer. Daarnaast heb ik, sinds onze derde en deze blog, een ongelofelijk schaarse hoeveelheid vrije tijd. En die besteed ik liever aan cadeautjes voor mijn kinderen maken, dan tassen die toch niet noodzakelijk zijn.

Enfin, smoesjes te over dus. Maar jullie moeten ze dan echt maken! Dan heb ik het gevoel dat ik alsnog iets goed voor het milieu heb gedaan met deze blog!

Maken jullie je eigen tassen? En gebruik je dan nieuwe stoffen of herbruik je ook materiaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *