Press "Enter" to skip to content

Groots feestvieren met een klein budget

3

Afgelopen week kwam er een heel leuk antwoord op mijn wekelijkse Mergendise mail. Ik vroeg daarin: “Wat wil jij nog graag lezen over goedkoop en groen eten en koken?” Het antwoord dat daarop kwam was: “Hoe houd je een feest goedkoop qua kosten zonder in te leveren op plezier?” Daar wil ik best antwoord op geven!

Plannen

Net als met alle andere bespaar-dingen maak je het een stuk gemakkelijker om zuinig aan te doen als je een plan hebt. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen:

 • Hoeveel mensen komen er?
 • Hoe lang blijven ze?
 • Alleen hapjes of ook een maaltijd?
 • Schenk je alcohol?

Zelf houd ik niet van grote feesten. Ik houd ze dus overdag, klein en kort. Het scheelt dat mijn kinderen klein zijn en snel last hebben van overprikkeling. Dan is het niet gek als het drie uurtjes overdag is, zonder alcohol. Dat maakt het direct ook een stuk goedkoper (waardoor ons cadeau een stuk groter kan zijn)!

Maar hé, niet iedereen is zoals ik en mijn gezin. En vroeger (toen ik nog geen kleine kinderen had) heb ik genoeg grote feesten gegeven. Geen gebrek aan begrip en ervaring voor grote feesten.

Budget

Hele verstandige mensen hebben een maandelijks potje voor de feestdagen en verjaardagen. Hier schreef ik al dat je eigenlijk nu allang bezig moet zijn met de december-maand. Zo weet je ook lang van tevoren dat er verjaardagen in je gezin (en familie en vriendenkring) aan zitten te komen. Dus, als je heel verstandig bent, heb je nu al direct een bedrag in je hoofd.

Ben je wat minder lang bezig met het plannen van je financiën, dan moet je het doen met wat je nu hebt liggen. Voor een feest zou je niet je noodfonds aan moeten spreken. Een oplossing zou kunnen zijn dat je nu een deel van je boodschappenbudget gebruikt en even voorlopig uit de voorraad eet. Check direct ook of je geschikte voorraad hebt om te gebruiken voor het feest! Een blikje knakworsten kunnen leuke hapjes worden samen met het bladerdeeg uit de vriezer. De soep die je veel te veel had gemaakt, kan je gebruiken voor een warme lunch of een voorafje.

Heb je helemaal totaal geen budget, overweeg dan om een Amerikaans feest te houden. Zeker als het een feest is voor enkel volwassenen is het niet zo raar als je zegt: “Ik wil geen cadeau, maar wel een leuk feest. Je hoeft dus alleen wat te eten en te drinken mee te nemen”. Vooral als het bekend is dat je financieel wat krapper zit zal niemand dit raar vinden.

Tijd en gelegenheid

Zoals ik al zei, de tijd en de gasten bepalen wat je aan drinken nodig hebt. Als je een verjaardag voor een klein kind overdag viert tussen 11 en 14 uur (vanwege slaapjes) is het niet gek als je het bij limonade en koffie houdt. Dan kan je iets meer uitpakken met de hapjes en de taart. Waarschijnlijk is dat ook wel zo gemakkelijk, aangezien je een klein kind dan hebt. Kleine kinderen betekenen een chronisch tijdgebrek, is mijn ervaring.

Ook moet je rekening houden met de tijd van het jaar en het weer. Ik vind het ontzettend leuk dat ik twee zoontjes heb die in de zomer jarig zijn. Verjaardagen buiten zijn zó makkelijk! En nu kan ik eindelijk eens mijn gedroomde kinderfeestje doen met een ijsco-bar. Die kan ik wat moeilijker serveren aan kleine kinderen in februari. Net zoals je dan ook wat minder snel een barbeque aanzet om warm eten voor iedereen te serveren. Maar in de zomer kom je ook weer minder snel aan met een pan warme erwtensoep als hoofdmaaltijd, terwijl je in de winter waarschijnlijk een enthousiast publiek daarvoor hebt…

Aanpassen aan je publiek

Vier je het in de avond voor een puber of volwassene, dan zal je vaak niet meer weg kunnen komen met ranja met een rietje of een kopje koffie. Een middenweg is om kannen ijsthee limonade neer te zetten of zelf ijsthee te maken. Als je glazen een suikerrandje geeft en er een citroentje op doet, kan niemand meer klagen dat het niet hip is. Of je maakt voor pubers mocktails, cocktails zonder alcohol. Als je er een tafel van maakt waarbij ze zelf kunnen mengen, met de recepten opgehangen, hebben ze direct een leuke activiteit.

Is er echter geen alternatief voor cola en bier, dan zal je moeten opletten op aanbiedingen. Zo had ik laatst een 35% korting krat gevonden van bier dat ook nog in de aanbieding was. Ik betaalde 6 euro voor een merk-krat bier van oorspronkelijk 15 euro. Je kan ook voor B-merk gaan. De cola van bijvoorbeeld de Lidl schijnt er goed te zijn.

Aangezien ik kleine feestjes geef, probeer ik wel altijd rekening te houden met de voorkeuren van de mensen die er komen. Eén iemand drinkt echt alleen maar merk-cola. Als ik weet dat die komt, dan zorg ik dat ik daarvan een literfles heb staan. Geef je grote feesten, dan is dit onbegonnen werk als je het ook nog op een klein budget moet doen.

Taart alternatieven

Bij een verjaardag hoort taart. Maar het hoeft niet altijd een banketbakkerstaart te zijn met een gepersonaliseerd thema en allerlei toeters en bellen. Je kan ook voor een simpele appeltaart gaan. Of je deze zelf maakt of uit de diepvries haalt, hangt helemaal van jouw voorkeuren af.

Een leuk alternatief voor taart is cake versieren voor kleine kinderen. Of een stapel soesjes uit de vriezer. Voor pubers geldt meestal meer-is-meer. Daarbij zou ik dus snel kiezen voor een plaatkoek of grote, goedkope slagroomtaarten uit de vriezer. Heb je echter een volwassen publiek, dan maak ik liever zelf een bijzondere taart met wat er op dat moment in de aanbieding of op voorraad is. Het scheelt dat ik altijd bergen fruit in de vriezer heb liggen. De meeste volwassenen willen toch altijd maar een klein stukje, dan haal je ook meer rendement uit je taart dan wanneer je een 14-jarige jongen een redelijk stuk moet serveren.

Andere alternatieven

Wat veel en vaak genoemd wordt, is zelf wraps maken. Hierbij haal je kant-en-klare wraps van de supermarkt (Lidl of bonus-aanbiedingen zijn erg fijn) en vul je die met bijvoorbeeld gerookte zalm, sla en roomkaas. Maar ik vind zalm best prijzig, dus ik kies meestal voor een vulling van gerookte makreel. Die is per stuk maar één euro in de aanbieding. Deze leg ik dan met reepjes appel, komkommer en mayonaise op een wrap. Of je gebruikt kipfilet. In de winter is spinazie of rucola ook vaak goedkoper dan ijsbergsla of komkommer. Kijk dus ook naar het seizoen.

Ik had het al eerder over knakworsten in bladerdeeg. Je kan ook zelf frikandelbroodjes maken met wat curry, bladerdeeg en ontdooide frikandellen voor een puberverjaardag. Maar een schaal met rauwkost (van het seizoen), een zelfgemaakte hummus dip en misschien wat zelfgesneden blokjes kaas zal bij volwassenen weer beter in de smaak vallen.

In mijn combineer-recepten kookboek dat ik aan het einde van de maand presenteer staan ook recepten voor hoe je zelf dips en sauzen kan maken! Abonneer je op mijn nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden!

Ook is zelf popcorn poffen ontzettend voordelig. Je hebt maar een dun laagje nodig in de koekenpan om twee schalen te vullen. Over eentje doe je dan poedersuiker en kaneel en de ander strooikaas en paprikapoeder. Wedden dat je een grote bende pubers een poosje stil krijgt?

Vergeet ook niet de simpele zaken als gezouten pinda’s, zilveruitjes en augurkjes erbij te serveren. Deze kosten geen drol, worden door de meeste mensen lekker gevonden en combineren goed met één of twee uitgebreidere hapjes. Niet ieder hapje hoeft uitgebreid te zijn om mensen een luxe gevoel te geven.

Warm eten

Dan heb je ook nog de feesten en verjaardagen waarbij er mensen van verre komen. Dan is het vaak wel zo fijn om ook een maaltijd te serveren. Mijn favoriete maaltijd om dan te serveren is soep. Samen met afbakbroodjes en wat beleg serveer je een simpele lunch of diner.

Ook kan je kiezen voor een grilplaat en goedkope hamburgers uit de diepvries. Samen met wat sauzen, ui gebakken met kerrie en zachte bolletjes kan je ook een groot gezelschap van eten voorzien voor een klein bedrag. Maar aangezien ik vegetarisch ben gaan eten, gaat dit voor mij sowieso niet op.

Wat ik wel altijd leuk vind om te doen, is een buffet maken. Een koude schotel, een soep, gehaktballetjes in pindasaus en enkele vullende salades. Een pasta-salade of een sla-salade of een bonen-salade of een… Al deze gerechten kan je enkele dagen van tevoren maken en hoef je op het moment zelf alleen uit de koelkast te trekken. Oké, de soep warm ik meestal wel op. Als je zelf maakt, kan je het recept aanpassen op het seizoen en het vaak veel goedkoper maken dan wanneer je het kant en klaar koopt. Maar zelfs een huzarensalade opleuken met gekookte eieren en wat augurken in waaiers gesneden geeft een mooi effect voor een habbekrats.

Zelf maken

Je merkt misschien dat ik hier zowel over gekochte als over zelfgemaakte alternatieven heb. Zelfgemaakt is meestal goedkoper en altijd lekkerder. Maar ik weet ook dat niet iedereen een keukenprinses is, of de tijd heeft om hapjes te maken voor 50 man. Dan is het een fijn alternatief om iets uit de vriezer te kunnen trekken of de koeling van de supermarkt, zonder dat het een boel hoeft te kosten.

Heb jij nog goede tips voor feestjes?

 1. Ik ben zelf niet zo’n feestbeest, maar een goed alternatief lijkt me ook om mensen te vragen zelf lekkere hapjes mee te nemen. Sommige mensen vinden dat superleuk om te doen, en het scheelt een boel geld.

 2. Trynke Trynke

  Ik vind het altijd heel leuk om een buffet voor een grote groep mensen, te maken. En inderdaad: daar zit altijd soep bij :-). Ook standaard de heerlijk frisse sellerysalade (tuna aurora).
  1 bakje sellerysalade, 1 blikje uitgelekte tonijn, 1 gesnipperde ui, 1 gesnipperde appel, beetje mayo, beetje peper, dit alles goed door elkaar mengen. Wil je een “luxe” salade, dan doe je er nog witte druiven door.

 3. Ik ben blij dat mijn kringetje van feestvierders altijd bescheiden feestjes houdt. Met mijn ouders, broer en zijn gezin en met schoonmoeder of zwager zijn het altijd gezellige koffievisites met taart en een hapje. Nog zelden een drankje. Meestal maak ik taarten zelf, maar soms wil 1 van de kinderen een slagroomtaart van de bakker (of ik heb te weinig tijd om voor te bereiden) en dan bestel ik er een bij de bakker. Die taart betaal ik dan met spaarmuntjes die ik de rest van het jaar gespaard heb bij de bakker. Ben blij dat ik niet in Noord Brabant woon waar uitgebreid gefeest wordt 😀
  Eén keer per jaar gaan we met een vriendengroep barbecuen bij een van ons thuis. Dat is wel duur, maar daarvoor legt iedereen geld in.
  Ik zou ook geld moeten reserveren, al was het alleen maar voor de cadeaus, maar dat is nog niet echt gelukt.
  Vroeger hielden we wel eens een groot feest, toen hield ik nog geen kasboek bij. Ik vermoed dat ik daar meer geld aan heb uitgegeven dan me lief is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *