Press "Enter" to skip to content

Het is jouw keuze: tijd of geld

6

Tijd is geld, wordt ook wel eens gezegd. Maar naar mijn idee is geld ook tijd. En is het ook een kwestie van tijd of geld. Ik heb er zelf voor gekozen om de nadruk te leggen op tijd. Ik heb er zes jaar terug voor gekozen om thuis te blijven, zodat wij de rust in huis hebben. Door deze keuze hebben wij weinig geld. Nu begint het weinig geld ons veel tijd te kosten, zoals je hier leest over het leven zonder auto. Maar hoeveel tijd en geld je ook hebt, je hebt altijd een keuze.

“Je hebt maar één geld.”

Mijn vader zei altijd: “Je hebt maar één geld.” Daarmee bedoelde hij dat je jouw geld maar één keer kan uitgeven. Of je nu veel of weinig geld hebt, je kan het niet drie keer uitgeven, of oneindig blijven uitgeven. Wij kregen in de zomervakantie ook altijd een bepaald bedrag per dag, dat we dus óf aan (meer) ijs, óf aan een prulletje konden uitgeven, of in de spaarpot konden stoppen.

Mijn broer is één van die zeldzame kinderen die al zijn geld in zijn zak hield. Soms vonden mijn ouders het frustrerend, want dat was niet het idee achter vakantie-zakgeld. Maar ze wilden hem ook niet stimuleren tot nutteloos geld uitgeven (wat ik graag deed). Ze wilden juist leren dat er een limiet zit op nutteloos geld uitgeven, het hele zakgeld principe. Dus mocht mijn broer aan het einde van de vakantie al zijn opgespaarde Franse Francs omwisselen in guldens om in Nederland op zijn spaarrekening te zetten.

Hij was zich erg bewust van het feit dat je jouw geld maar één keer kan uitgeven.Liever tijd dan geld

Al vanaf jongs af aan had ik een aparte band met geld. Wij hadden thuis meer dan genoeg geld, en nutteloos uitgeven op vakantie vond ik wel leuk. Ook had ik de Flippo’s (terwijl ik ontzettend slecht was in ruilen en spelen) en de Baby Born, Furby en meerdere van die ultra hippe, coole, gave, blitse jojo’s die je toen had. Ik kwam niets te kort.

Maar toen ik ouder werd, veranderde mijn band met geld. Ik zag dat mijn vader veel van huis was. Ik zag hoeveel tijd geld wel niet kostte. En ik wilde dat zelf niet. Als puber heb ik een tussenjaar gedaan (don’t ask, heftige puberteit) waarin ik niet werkte. Ik moest wel iets doen van mijn moeder, dus ging ik vrijwilligerswerk doen. De reden hiervoor was dat ik niet wilde wennen aan teveel geld. Dan zou ik namelijk moeite hebben met het terugkeren naar school, dat zag ik bij meerdere vrienden en kennissen van mij (ja we zochten elkaar uiteraard op).

Ik begreep dat ik een dagbesteding moest hebben in mijn tussenjaar. Werken om te sparen voor later was niet noodzakelijk. Dus ben ik gaan werken in een asielzoekerscreche, een dierenasiel en een speel-o-theek. Ik heb zo ontzettend veel geleerd dat jaar over mijzelf en de wereld. Meer dan ik in alle jaren op school heb gedaan.

Studententijd

Ook als student heb ik altijd liever gekozen voor een strak budget, dan weinig tijd. Ik was ook ziek in die periode, dat scheelt natuurlijk ook. Maar ik werkte in de zomervakantie voor 20 uur per week om de rest van het jaar geld te hebben. Ik kreeg namelijk van mijn ouders aan het begin van mijn studie een bedrag met geld waar ik het mee moest doen. Hoe ik het verder invulde, hoe lang ik over mijn studie zou doen, dat moest ik allemaal zelf weten.

Het geld dat ik had, daar was ik dus erg spaarzaam mee. Ik wilde namelijk te tijd hebben om te studeren, te leren en alles in mij op te nemen in plaats van als een dolle door die tijd heen te razen. Dat ik later voor meer tijd bij mijn kinderen heb gekozen, is voor mij dan ook altijd logisch geweest.De keuze die ieder moet maken

Hoe groot je capaciteit tot geld verdienen ook is, je hebt altijd een afweging te maken tussen tijd en geld. Misschien dan niet in het verdienen (omdat je ziek bent, mantelzorger bent of andere hindernissen moet nemen), maar wel in het besparen en uitgeven van geld. Hulpmiddelen die je kan gebruiken om jouw keuze tussen geld en tijd duidelijk te maken is bijvoorbeeld het uurloon van besparingen.

Maar je kan ook kijken hoeveel tijd je voor iets moet werken. Is die nieuwe trui echt twee uur werken waard? Of zou je die twee uur liever voor iets anders gebruiken? Dat pak koekjes ddat 3 euro duurder is dan de basisvariant, is dat echt een half uur langer werken waard?

Maak je uurloon in deze berekeningen niet te hoog. Er gaat namelijk nog veel geld en tijd af van het uurloon dat je verdient. Kosten en tijd van vervoer bijvoorbeeld. Of misschien heb je wel speciale, nette kleding nodig voor je werk. Of moet je de kosten van de opvang er ook nog vanaf trekken. Vaak kom je dan op de helft van het uurloon dat op je loonstrookje staat.

Meer weten over de invloed van geld en tijd op ons leven? Lees dan echt dit boek!Voordelen van veel tijd

Als je door het leven gedwongen thuis zit (zoals ik eigenlijk, maar bijvoorbeeld ook zieke mensen), heb je wel veel tijd. Vaak doe je dan besparingen of heb je verdiensten met een veel lager uurloon dan werkende mensen. Mensen met een baan zijn vaak afhankelijk van tijdsbesparende apparaten en diensten, zoals de poetsvrouw of de wasdroger. Maak gebruik van de extra tijd die je hebt vergeleken met werkende mensen en maak ook duidelijke keuzes met het geld dat je hebt.

Als je thuis bent, heb je de tijd om bijvoorbeeld op het rijzen van het brood te wachten. De ‘hands on’ tijd voor het bakken van brood (en veel andere besparingen) is niet groot, maar je moet er wel bij zijn. Als je zelf brood bakt, is dat even lekker als een brood van 3 euro in de supermarkt, terwijl je voor nog geen euro klaar bent. Ook stoofpot kan je zelf veel lekkerder maken dan een stuk kant en klaar voedsel uit de supermarkt. Maar je moet er wel bij zijn om het te roeren.

Een muts kan je zelf haken, koffie kan je zelf malen, er zijn allerlei besparingen (of luxere zaken) mogelijk als je er meer tijd in steekt in plaats van meer geld!

Zoals ik eerder vermeldde, mijn weegschaal neigt nu naar meer geld in plaats van meer tijd. Welke kant kies jij?

 

 1. Het is altijd weer een afweging. Het hangt ook af van je doelen. Ik kies nu vooral voor tijd en werk veel minder. In de toekomst wil ik een huis kopen, dus moet ik sparen. Dan zal ik ook meer moeten gaan werken. Goed dat jij kiest voor meer tijd, ik geloof er wel in dat het beter kan zijn voor je gezondheid en relaties.

  • Ja inderdaad! Maar ik merk nu ook wel dat ik langzamerhand alle voordelen van meer tijd heb uitgeput. Ik zal snel kiezen voor meer tijd, dat zal altijd wel blijven. Maar langzamerhand moet er nu ook toch echt meer geld gaan komen, omdat de behoeften van ons gezin aan het veranderen zijn.
   Maar ik heb totaal geen spijt van de keuzes die ik heb gemaakt en waarbij tijd altijd het overwicht heeft gehad! En ik begrijp ook echt de mensen die voor meer geld kiezen (zo’n beetje).
   Mijn punt is dat het een bewuste overweging moet zijn om je gelukkig te voelen. Als je bewust kiest voor minder tijd, meer werken en daarbij tijdsbespaarders inzet, houd je het ook in evenwicht. Maar als je je gevangen voelt in jouw werk, teveel uren draait voor jouw gevoel en dat compenseert door met geld te smijten, is het naar mijn idee tijd voor wat nadenkwerk 🙂
   In ieder geval geloof ik dus niet in dat je maar ontzettend hard mee moet rennen en zoveel mogelijk geld moet verdienen als je maar kan. Je hebt net zoals je maar één geld hebt, ook maar één tijd in dit leven. Wees bewust hoe je jouw tijd besteed! (En dat ben je dus duidelijk!)

 2. astrid astrid

  Leuk en herkenbaar stuk. Net als jij heb ik ervoor gekozen (kunnen kiezen) om thuis te blijven toen de kinderen klein waren. En ook ik heb de tijd goed leren benutten om met het mindere geld toch goed uit te komen. Toen de jongste drie, bijna vier was en ik dacht dat zijn begin op school voor mij ook wel eens een nieuw begin zou kunnen zijn, kwam er een hele leuke vrijwilligersbaan op mijn pad die later overging in een betaalde baan. Eerst maar 8 à 12 uur later meer. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en werk ik, in een andere functie, 28-32 uur. En dat past allemaal (soms maar net) binnen ons gezinsleven. Nog steeds probeer ik zoveel mogelijk tijd-of -geld afwegingen te maken en blijft tweedehands en zelf maken heel erg bij ons passen. Maar ook zo fijn om, nu de kosten voor onze schoolgaande en studerende kinderen stijgen, genoeg geld te hebben. Lang verhaal, maar inderdaad, je gezin en daarmee je behoeften veranderen. Houd niet krampachtig vast aan principes en overtuigingen maar ontwikkel mee. Dat houdt het leefbaar denk ik.

 3. […] Als ik alle kleding weer eens terug in de kasten heb gelegd, ben ik iedere ochtend blij (zo lang het duurt). Ik kan namelijk in één keer de kleding voor de kinderen bij elkaar pakken. Geen geren in mijn blote billen door het huis omdat het ondergoed nog in het washok hangt en net droog is, maar de broeken boven in de wasmand staan en de truien wel in de afzonderlijke kasten liggen. Dat kost best wel wat tijd iedere ochtend. En tijd is geld. […]

 4. Nellie Bos Nellie Bos

  Dat is inderdaad een overweging om over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *