Press "Enter" to skip to content

Het uurloon van besparingen

6

Als je begint met besparen en consuminderen kan het een soort verslaving worden. Overal zie je geld lekken en die probeer je allemaal te vermijden. Hergebruik en zelf dingen maken wordt de kern van jouw activiteiten. Maar, er bestaat ook zoiets als doorslaan. Waar ligt dan de grens?

Inkomen en uitgaven

Laat ik het belangrijkste voorop zetten: als je ontzettend krap zit zal je een stuk verder gaan dan wanneer je meer rek hebt in jouw inkomen. Maar het is altijd van belang dat je jouw inkomen en uitgaven in balans houdt. Eerst om gewoon uit te komen met je geld en eventueel een tientje te kunnen sparen. Maar als je meer inkomen hebt of jouw bespaarspieren goed hebt getraind, zal je zo ver gaan besparen tot het oncomfortabel wordt.

Maar of je nu veel of weinig rek hebt, het is altijd belangrijk om kritisch te kijken naar wat je aan het doen bent. Sommige besparingen, zoals het opzoeken van aanbiedingen, zijn ontzettend ingeburgerd. Maar deze leveren soms bijna niets op, en als je met de auto gaat kunnen ze jou zelfs geld kosten!Comfort en besparen

De grens waar besparen oncomfortabel wordt, ligt bij iedereen anders. Er zijn genoeg online discussies over hoe warm je jouw huis zou moeten houden. Daar is geen simpel antwoord op. Ikzelf heb tijdens het huishouden het niet koud als het 16 graden is. Ons huis wordt ook nooit kouder dan 16 graden, ook al is het buiten ver onder de min. Zit ik achter de computer te werken, wil ik het wel 18 graden hebben. Ik verwarm alleen de woonkamer en keuken (die zijn aan elkaar verbonden). Op mijn werkkamer hul ik mij in ochtendjas en een dekentje over mijn benen. Ik blijf namelijk fris denken als er frisse lucht langs mijn neus gaat.

Mijn moeder heeft artrose en mijn schoonmoeder reuma. In hun huizen is het altijd een stuk warmer. Als zij op een koude gang of wc moeten zijn, krijgen hun botten en spieren ontzettend last. Pijn is niet fijn. Om voor hen comfortabel te zijn moeten ze dus het hele huis verwarmen. Dat vind ik volkomen logisch in hun geval. Daarnaast is de basistemperatuur ook altijd een stuk hoger. Ik zit bij het kerstdiner waarschijnlijk weer in mijn hemdje!

Waar jouw grens van comfort ligt in verhouding tot de noodzaak van besparen en kan ik dus niet bepalen. Waar ik je wel mee kan helpen, is het uitrekenen van het uurloon van ander soort besparingen.Jouw uurloon

Het uurloon van besparingen is afhankelijk van wat de reguliere prijs zou zijn, hoeveel tijd je aan de reguliere variant zou besteden en hoeveel je tijd je aan de besparing besteedt. Bij woonkamer temperatuur gaat deze formule niet goed op, aangezien het een kwestie van gewenning is en hoe jouw huis in elkaar steekt. Je kan dus niet voor alle besparingen een uurloon berekenen.

Maar bij het uitzoeken van een nieuw energiecontract wel! Als je de afloopdatum van jouw nieuwe contract in je telefoon zet (1 minuut) en vervolgens rond die tijd een uurtje besteed aan het uitzoeken van een nieuw contract, kan je zo een uurloon hebben van honderden euro’s. Maar veel besparingen komen regelmatig (soms zelfs op dagelijkse basis) terug. Wat leveren die jou op?

In deze blog leg ik uit hoe ik een uurloon heb van 38 euro per uur door mijn eigen wasmiddel te maken. Tegenwoordig is dat zelfs nog meer, aangezien ik zuiniger ben gaan doseren. Deze besparing houd ik er dus zeker in. Maar bij de volgende voorbeelden is het belangrijk dat je een goede afweging maakt.Voorbeeld: de aardappel aanbieding

Als goede consuminderaar heb je natuurlijk geen folders, dat is papierverspilling. Maar omdat je wel wilt besparen, kijk je online naar de aanbiedingen. Daar zie je dat een supermarkt die iets verder uit jouw buurt ligt, een ontzettend fijne aanbieding heeft voor aardappels. In plaats van 1 euro per kg betaal je nu 50ct per kg. Het gaat in zakken van 5 kilo, dus dan bespaar je 2,50.

Maar nu komen er verschillende factoren in het spel. Stel, de supermarkt ligt een half uur fietsen ver. Dan is jouw uurloon 2,50. Niet echt om naar huis te schrijven.

Maar als het toevallig bij het ziekenhuis in de buurt ligt waar je toch deze week moet zijn, is het maar een extra tien minuten om die aanbieding op te pikken. Dan is jouw uurloon maar liefst 6×2,50= 15 euro!

Maar misschien eet je geen 5 kg aardappels op en deel je de actie met jouw buurman. Dan is jouw uurloon maar weer de helft. Of misschien rijd je het in tien minuten met de auto. Dan moet je daar de benzine en kosten van de besparing aftrekken om op jouw uurloon te komen. Of misschien is er nog wel een goede aanbieding in die supermarkt…Voorbeeld: drinken op school

Een ander voorbeeld zijn pakjes of drinkbekers mee naar school. Mijn kinderen hebben tweedehands Mepal bekers. Hiervan kan je de rubbers vervangen, ze sluiten goed en lekken niet. Buiten dat het plastic is, vind ik ze ideaal. Ik heb metalen drinkflessen geprobeerd, maar mijn oudste krijgt deze niet open. Hij heeft wat motorische uitdagingen. Ik vul de drinkbekers met een mengsel van half sap, half water.

De bekers kostten mij 1,00 per stuk, ik heb er zes. (Twee schoolgaande kinderen en een gruwelijke hekel aan afwassen.) Nieuwe rubbers kostten mij ook 1,00 per stuk en 1 euro verzendkosten. Dus dat is in totaal voor 13 euro voor zes bekers. In principe gaan deze bekers een hele schoolperiode mee, met nog soms nieuwe rubbers. Maar laten we voor dit rekenvoorbeeld een periode van een jaar aanhouden, aangezien niet iedereen zes rosti-mepal bekers in de kringloop voor een euro vindt.

In een beker gaat 275ml drinken. Ik doe daar half sap, half water in. De kosten van 125ml water verwaarloos ik even, het gaat er koud in dus dat zal echt een aantal decimalen achter de komma zijn. Voor de sap kost het mij dagelijks voor 2 bekers 250ml. Een pak appelsap is 99ct voor 1,5 liter, dus 16,5ct per dag. Ik besteed er aan tijd ongeveer vijf minuten per dag aan, inschenken en schoonmaken van 2 bekers. Er zijn 261 schooldagen per jaar op de basisschool. Dus kost mij drinken per jaar 261×0,165= 43,065 euro en de bekers 13 euro, is totaal aan drinken op school 56 euro per jaar voor twee kinderen. Mijn tijdsbesteding is 5×261=1305 1305/60= 21,75 uur.Pakjes appelsap kosten 1,24 per zes stuks. Hier zit minder drinken in (200ml) en meer suiker, maar laten we het even gelijkstellen aan een beker drinken. Dat is dus 1,24/3=0,41333 cent per schooldag. Per jaar kost mij dit dus 107,88. Het zal mij een minuut kosten om dit in hun tas te doen.

Het uurloon

Wat is dus nu mijn uurloon van mijn kinderen bekers met drinken mee naar school te geven? Eerst reken ik het verschil in tijd uit, aangezien pakjes ook tijd kosten. Dat is 4 minuten per dag, dus in totaal besteed ik er 17,4 uur per jaar meer aan. Dan reken ik het verschil aan kosten uit. Bekers drinken is 51,88 euro goedkoper. Mijn uurloon is dan 2,98 dus ongeveer een euro per uur.

Dat is echt een stuk minder dan zelf wasmiddel maken! Maar wel weer beter dan een supermarkt een half uur verder weg opzoeken voor de aardappelaanbieding. Omdat er nog meer haken en ogen aan deze besparing zitten, kies ik er wel voor dit te blijven doen. Schoolbekers besparen namelijk het milieu, zeker als ik appelsap zou kopen in glazen flessen. Maar die minipakjes zijn sowieso veel meer vervuilend. Daarnaast krijgen mijn kinderen minder suiker binnen doordat ik het sap aanleng.

En tenslotte liggen mijn werkelijke kosten lager, doordat ik vermoed dat de bekers veel langer meegaan. De rubbers vervang ik om het jaar. Dus dan zou ik voor 3,50 euro per jaar aan vaste kosten hebben voor de bekers. Mijn uurloon is dan 3,53 euro per uur. Nog steeds niet om naar huis te schrijven, maar wel iets meer.De afweging

Voor iedere besparing die ik doe, probeer ik een rationele afweging te maken. Ik probeer mijn uurloon niet lager te maken dan 5 euro per uur, behalve als er andere factoren meespelen zoals milieu en gezondheid. Ik fiets echt niet meer voor iedere aanbieding om, zoals ik in vroeger jaren wel deed. Ook kies ik er bijvoorbeeld voor in drukke tijden voor om plastic zakjes niet te wassen en hergebruiken, ook al is dat meer milieuvervuilend.

Een afwasmachine staat qua kosten ongeveer gelijk aan de afwas met de hand doen. De nieuwe afwasmachines zijn namelijk ontzettend zuinig. Maar het apparaat is, net als de wasmachine, een ongelofelijke tijdsbespaarder. Daardoor heeft dat ding een mooi uurloon, want ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan het doen van de afwas. Aangezien ik nu een mogelijkheid heb gevonden via familie om voor een kleine prijs een aansluiting en machine te krijgen, vind ik het mijn tijd weer waard.

Reken jij wel eens het uurloon uit van besparingen? Houd je dan ook rekening met factoren als plezier, gezondheid en milieu?

 1. […] Hoe groot je capaciteit tot geld verdienen ook is, je hebt altijd een afweging te maken tussen tijd en geld. Misschien dan niet in het verdienen (omdat je ziek bent, mantelzorger bent of andere hindernissen moet nemen), maar wel in het besparen en uitgeven van geld. Hulpmiddelen die je kan gebruiken om jouw keuze tussen geld en tijd duidelijk te maken is bijvoorbeeld het uurloon van besparingen. […]

 2. Altijd een plezier om jouw stukken te lezen! Jij weet goed de nuaces aan te brengen. Ik moet zeggen dat die rekensommen mijn pet te boven gaan, dat doe ik je niet na, maar ik probeer wel voor mezelf de balans te houden. Soms reken ik mijn tijd wel en soms reken ik mijn tijd niet.
  Grappig dat je dat van die mepal bekers noemt. Daarvan heb ik wel eens gedacht dat het een milieubesparing van niks was: het scheelt weliswaar heel veel pakjes drinken. Maar die ringen moet ik best vaak vervangen (een paar keer per jaar – als ik dat tenminste doe). En ik heb er sowieso 3 die vrijwel dagelijks gebruikt worden en dan nog 2 op reserve. Niet goedkoop als je bedenkt dat die bekers een heel schoolleven mee zouden moeten kunnen. Maar evengoed ga ik niet over op pakjes drinken, want ik vind het dan weer belangrijker dat ik zelf baas ben over welke toevoegingen mijn man en kinderen drinken 🙂

  Met besparingen maak ik onderscheid tussen ‘besparen’ en ‘niet uitgeven.’
  Zo heb ik afgelopen weken mijn huis fanatiek schoongemaakt. De ramen uitgebreid gewassen en een band geplakt. Als ik dat uit zou besteden zou me dat ongeveer 120 euro hebben gekost. Ik zou mezelf dus heel rijk kunnen rekenen door te zeggen dat ik 120 euro bespaard heb. Maar dat héb ik dus feitelijk niet. Ik heb het gewoon niet uitgegeven.
  Net als eenmalige besparingen zoals het opzeggen van een abonnement. Die besparing is eenmalig. Daarna ga je als het ware naar een nieuw ‘0-punt’ in je boekhouding.

  Hartelijk groet en weer bedankt voor je inspirerende stuk!

 3. Wauw wat een complimenten, dankjewel!
  Je hebt helemaal gelijk wat betreft het verschil tussen besparen en niet-uitgeven. Daar zitten ook weer mooie nuances in. Feitelijk is bijna alles eerst een besparing en daarna geef je het gewoon niet meer uit.
  Daar zit ook weer een mooie blog in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *