Press "Enter" to skip to content

4 tips om groente langer te bewaren

5

Voorgesneden groente kopen is duurder en ongezonder (aangezien er veel vitamine verlies plaatsvindt na het snijden). Maar een groot voordeel is wel dat je het per portie kan kopen. Een hele krop sla is vaak goedkoper dan een klein zakje, maar wat doe je met de overgebleven sla? Of een hele rode kool? Hoe kan je groente langer bewaren? Hiervoor heb ik een paar oplossingen!

1. Bewaar de groente op de juiste manier

Zet de koelkast koud, vlak boven het vriespunt. Groente blijft daardoor veel langer goed. Zet het niet te koud, want komkommer die is bevroren is niet meer zo lekker, kan ik je vertellen.

Aardappels hebben het graag koel en donker, wij bewaren ze dus in een doos in de kelder. Als er weer een aanbieding is van 50 cent per kilo slaan wij 20 kilo in en bewaren het in kartonnen dozen (dus plastic zak verwijderen) op de keldervloer. Niet iedereen heeft een kelder, maar een fietsenhok in een flat werkt ook erg goed. Heb je een vochtige kelder, zet ze dan niet op de grond.

Als je echt geen optie hebt om aardappels koel te bewaren, kan je ze nog altijd per 20 kilo kopen zoals ik. Je moet ze dan alleen bewaarbaar maken zoals ik bij punt 4 doe. (NB: dit werkt alleen bij vastkokende aardappels.)2. Laat de groente heel

grijs konijn in hokEen ontzettend groot voordeel van een groente die nog heel blijft, is de langere houdbaarheidsdatum. In zakjes gesneden sla vergaat veel sneller dan sla die aan de krop blijft. Daarom voegen ze ook allemaal gassen toe in de zakjes om de houdbaarheid nog een beetje langer te laten duren. Als je dus een krop sla hebt (of andijvie of…) pluk dan een portie vanaf de buitenkant en laat de rest in krop vorm. Zo blijft het nog dagen langer houdbaar.

Ook een komkommer is langer houdbaar als je die heel laat. Snijd plakjes er vanaf, maar snijd niet de hele komkommer in een keer. Dek het gesneden uiteinde af en je kan er dagen van blijven eten.

De restanten doe ik naar ons konijntje. Die mag bijvoorbeeld de meest buitenste bladeren eten, het kontje en de schillen. De liefste restanten-verwerker van de wereld! Hij heet Dinosaurus, zo heeft kleuter hem genoemd. Maar anders kan je de schillen en resten op de composthoop doen. Voor gratis bemesting voor de groente voor volgend jaar!

3. Bereid het gedeeltelijk

Door de dressing pas op je bord over de salade te doen, kan je de rest bewaren. In een afgesloten bak is jouw vers gesneden salade de volgende dag nog goed te eten. Ook kan je bloemkool roosjes rauw eten met een dipsaus, voor de lunch. Door de groente wel helemaal eet-klaar te snijden, maar verder te laten rusten, is het gemakkelijker om dat de volgende dag bij de lunch of een vier uurtje te pakken. Zo kom je ook nog eens makkelijker aan de dagelijkse 250 gram groente!

Mijn man is verzot op mijn bloemkool-ovenschotel. Maar een hele bloemkool is teveel voor de ovenschotel. Daarom maak ik er twee, de kleinste vries ik in zonder het in de oven te bakken. Zo kan hij bij een late dienst of een ander moment dat hij niet mee eet, toch een gezond lievelingskostje pakken!4. Maak het houdbaar

Niet iedereen heeft twee vriezers. Dus lang niet iedereen kan dubbele porties koken van de groente en het dan in de vriezer gooien. Maar je kan er bijvoorbeeld jam van maken. Of je kan het wecken! Dat klinkt moeilijker dan dat het lijkt, ik zal hieronder een uitleg geven. Groot voordeel van wecken is dat het super lang houdbaar is en het na het proces geen energie meer verbruikt. Er hoeft geen vriezer voor aan te staan. En het is erg leuk om cadeau te geven!

1. Steriliseer potten

Er zijn verschillende methodes, waaronder op de heetste stand in de afwasmachine. Ik heb geen afwasmachine, dus ik zet schone, afgewassen potten in de oven op 100 graden. Ik had deze keer net koekjes gebakken voor de kinderen, dus er was geen opwarmtijd. De potten moeten minimaal 15 minuten op 100 graden in de oven staan.

De potten kan je ook steriliseren door ze in een pan met kokend water uit te koken. Ik heb dat een paar keer geprobeerd, maar kokend water, hete potten en minder ruimte bij het fornuis werkt in mijn geval niet zo goed. Ik heb dus het kokende water en de ruimte bij het fornuis geëlimineerd door de potten in de oven te zetten. Kijk wat bij jou werkt!

2. Bereid de groente zoals je gewend bent

Ik doe bij de rode kool alleen kaneel en kruidnagel, plus wat appel. We hadden deze keer maar een enkele appel op voorraad, dus was er maar een appel bij. Ik voeg zelf dus geen azijn en/of suiker toe. Ook bereid ik het niet zo erg lang als andere recepten, ik houd van nog wat textuur in mijn kool. Een groot voordeel van zelf wecken is dus dat je het naar je eigen smaak kan aanpassen.

3. Vul de potten

Doe de groente na bereiding in de potten. Ja, dit is een lastig werkje als de potten een smalle hals hebben. Ik wens nog een vultrechter voor potten. En echte Weck-potten. En een automatische ketel. Maar voor nu gebruik ik potjes uit de supermarkt en moeten mijn kinderen de vingers in de oren doen als ik aan het vullen ben. Ik vul zowel grote als kleine potjes, grote voor als iedereen hetzelfde eet, kleine voor als mijn man liever spruiten uit pot eet. Daar griezel ik van, dus dan pak ik een klein potje rode kool.

4. Ga wecken

Ik gebruik mijn soepketel van 5 liter. Er passen vier potjes in, die zet ik op een theedoek tegen het rammelen. Ik zet de hete potjes in de pan en vul het bij met kokend water uit de waterkoker. De potten hoeven niet helemaal onder te staan, wat over de helft is voldoende. Vervolgens zoek ik de wecktijd hier op.

Als alles is afgekoeld en de deksels zitten er goed op (je kan ze niet meer indeuken en horen klikken), dan is de rode kool eindeloos houdbaar. Zeker een paar jaar, maar er zijn ook (echte Weck)potten van zestig jaar oud die nog helemaal goed zijn. De supermarkt potten met schroefdeksel zijn wat minder zeker, maar toch enkele jaren.

Wil je meer leren over wecken, dan raad ik je Wecken is Hip op Facebook van harte aan. Lees wel eerst het vastgezette bericht, daarin worden alle beginnersvragen beantwoord. Begrijp je dan iets nog niet, kan je het altijd in de groep vragen.

Ga jij nu ook besparen door groente in grotere hoeveelheden te kopen?

  1. Trynke Trynke

    Eline, ik zie dat jij de deksels erbij steriliseert in de oven. Op zich is dat goed maar als je de oven te heet hebt, dan kan de plastic ring in het deksel smelten/vervormen. (Ik spreek uit ervaring). Zelf ontsmet ik de deksels in de vaatwasser, bij het vullen houd ik de ringen in warm water.

    • Ah, ja ik heb geen vaatwasser. Tot nu toe nog geen problemen met de deksels gehad, maar ik houd het in de gaten! Dankjewel voor de tip!

  2. […] Eerder schreef ik al een kort stukje over wecken. Als je optimaal gebruik wilt maken van het aanbod dat er is aan goedkope en gratis groente en fruit, is wecken een handige vaardigheid om te bezitten. Anders dan mijn geliefde vriezer kost wecken één keer energie en daarna kan je de potten lang (lees jaren) bewaren. Daarnaast heb je zelf invloed op wat er in de potten zit! Maar, er zijn welke enkele dingen die je moet weten voor je gaat wecken als beginner. […]

  3. […] Als je een donkerdere band in besparen hebt, zijn er geen wekelijkse prijslijsten. Ik kan ook in één keer een grote partij jam maken in de zomer, of appelmoes maken, als ik een voordelige deal vind. Aardappels koop ik zelf als ze 50 cent per kilo zijn: 20 kilo krijgen we op voor ze uit gaan lopen. Die bewaren we in de kelder, in een kartonnen doos. Soms als het hardkokende aardappelen zijn weck ik ook nog een partij. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *