Press "Enter" to skip to content

Hoe was je zo zuinig mogelijk – de was drogen

10

Laatst kon je lezen over hoe je zo zuinig mogelijk de wasmachine kon gebruiken. Daar kwamen nog goede tips op over hoe je zo weinig mogelijk was kon creëren. Erg zuinig, aangezien je dan ook minder wast. Maar het is ook erg afhankelijk van jouw situatie. Huisstofmijt allergie, wasbare luiers, hoeveel leden jouw gezin bestaat. Daarom ga ik direct door naar het volgende deel: de was drogen. Hierbij bespreek ik zowel zuinig gebruik van de wasdroger als dat ik tips heb voor het lijndrogen.

Drogen begint bij centrifugeren

Zuinig drogen is efficiënt drogen. Dat begint bij het centrifugeren. Hoe minder water er in de was zit, hoe sneller het droogt. Logisch toch?

Daarom heb ik bij het kopen van een wasmachine ook gelet op het toerental. Hoe hoger het toerental, hoe harder de was slingert, hoe meer water er uit de was gaat, droger de was uit de machine komt en daarom een kortere droogtijd nodig heeft. Mijn vorige wasmachine had 1600 toeren, de huidige kan ‘maar’ 1400 maximaal. Maar aangezien het een afweging was tussen budget en andere wensen, heb ik voor deze machine gekozen.

 Aparte centrifuge

Normaal gesproken kan een gemiddelde wasmachine 1200 toeren. Maar zoals je hier kan lezen heeft een aparte centrifuge de mogelijkheid tot 2400 toeren. Daar komt de was dus een stuk droger uit. Ik overweeg er een te kopen, maar ik houd eerst mijn ogen open.

Kom jij dus toevallig een losse centrifuge tegen (voor een zachte prijs) en heb je de ruimte in huis? Probeer het een poosje! Het zal je waarschijnlijk veel tijd en energie besparen! Hierbij maakt het niet uit of je op een lijn droogt of in de wasdroger.

Lijn drogen

Aangezien ik zelf geen wasdroger heb, maar wel drie kinderen, ben ik grondig gaan uitzoeken hoe het drogen zo efficiënt mogelijk kan. Vooral in de winter is het lastig, aangezien dan alles binnen moet drogen. In de zomer kan ik ook eindelijk de dekens en kussen wassen, dus wat dat betreft begrijp ik de mensen wel die een wasdroger hebben. En niet alleen tijdens de winter, ook als er weer een buikgriep heerst, wens ik heel hard een wasdroger.

Maar over het algemeen heb ik genoeg ruimte (ik heb de luxe van een apart washok). Dus daarom kies ik bewust ervoor de droger buiten te deur te houden. Ik ga liever op de meest zuinige manier lijndrogen.

Buiten de was drogen

Zodra het droog buiten is komt er een rekje buiten te staan. We hebben zelfs een overkapping, dus als er wisselvallig weer is voorspelt kan ik de was ook buiten ophangen. Maar bij erg vochtige lucht is het drogen buiten echt niet nuttig. Ook vind ik het erg vervelend om natte was met koude buitenhanden op te hangen. Daarom maak ik in de wintermaanden eigenlijk alleen maar gebruik van mijn binnen waslijnen.

Let goed op: ik heb het dus niet over temperatuur gehad. De temperatuur maakt eigenlijk niets uit bij lijndrogen. Het gaat om de luchtvochtigheid. Die is essentieel voor een droge was. Buiten waait het meestal en daardoor is er veel luchtverplaatsing. Het vocht wordt dus snel afgevoerd.

Om het buiten drogen zo aangenaam mogelijk te maken heb ik afgelopen jaar een goede wasmolen gekocht. Eerder had ik er eentje van de weggeefhoek, maar die gaf het na drie jaar echt op. Een van de armen was verbogen en het werd echt een crime om te gebruiken. Ik had net een pasgeboren baby en er kwam een bon binnen van 50 euro voor het invullen van een enquête. De volgende dag zette mijn man de droogmolen in de tuin op voor de kraamverzorgster.

Daarnaast vind ik goede wasknijpers erg belangrijk. Voor ik nadacht over consuminderen heb ik veel plastic gehaald. Die vergaan echter slecht, dus ben ik overgestapt op houten knijpers. De plastic gebruik ik nog op, maar ondertussen sneuvelen de houten knijpers van een bekende discounter ook razendsnel. Die zijn niet zo stevig, het ijzer springt er steeds uit.

Ik overweeg dus deze knopwasknijpers te kopen zodra er genoeg gesneuveld zijn. Wel wat prijziger, maar geheel van hout en geen ijzer dat eruit kan breken. Ik heb dus goede hoop dat deze veel langer mee gaan. In ieder geval zijn ze een stuk beter voor het milieu!

Binnen lijndrogen

Zoals ik al eerder heb vermeld is de was droog krijgen in de herfst en winter een stuk lastiger. Het zijn vochtige jaargetijden. Door de kou heb ik ook niet zo’n zin om in droge periodes buiten alles op te hangen, alhoewel ik het in noodgevallen nog wel eens doe. De droogmolen staat dan in de schuur, maar ik heb altijd handige verplaatsbare wasrekjes om ook wat buiten onder de overkapping te kunnen zetten.

Mijn washok is ongeveer 3×2 m2. Best riant, maar het heeft geen ramen. Daarom gebruiken we het ook enkel voor de was, ik vind een ruimte zonder ramen niet zo aangenaam om in te verblijven. Dit kan nogal eens ventilatieproblemen geven. Was droogt namelijk door een lage luchtvochtigheid en de lucht kan vocht alleen afvoeren door verplaatsing.

Daarom is het ook zo effectief om de was op te hangen in het trapgat. Daar is een sterke luchtstroom en is de was snel droog. Ook op zolder, zeker met een raam open, is een sterke luchtstroom en zal je in de winter weinig problemen hebben.

Mijn oplossing is dus: ik creëer in de moeilijkste periodes een luchtstroom door een ventilator aan te zetten. In de zomer staat die in de woonkamer, in de winter in het washok. Deze verplaatst enkel lucht en is dus een stuk zuiniger dan een wasdroger (die ook hitte produceert). Maar deze halveert wel mijn droogtijd!

Heb je dus moeite om was droog te krijgen in jouw huis, overweeg een ventilator. Het vocht wordt door de verplaatsing snel afgevoerd en het is een goedkopere optie dan een droger. Plus, de meeste mensen zullen er al wel eentje in huis hebben staan voor de zomerse dagen!De wasdroger zo zuinig mogelijk gebruiken

Ik heb zelf dus geen wasdroger, maar ik begrijp volkomen dat mensen voor dit gemak kiezen. Zelfs onze zuinige Adrianne heeft er eentje (gekregen van haar ouders). Deze gebruikt ze alleen nog in noodgevallen vanwege de kosten, maar ook zij geeft toe dat het soms een uitkomst is.

Daarom heb ik voor jullie tips opgezocht over hoe je zo zuinig mogelijk gebruikt maakt van de wasdroger. De Consumentenbond heeft er een hele mooie pagina over geschreven. De belangrijkste tip daaruit vind ik wel de filter schoonmaken. Alle filters, ook die verborgen zitten in de machine, moet je regelmatig schoonmaken. Dit is niet alleen zuiniger in verbruik, maar ook wel zo veilig in verband met brand.

Daarnaast heb ik in de groepen waar ik zit gelezen over mensen die de wasdroger vijf minuten (of tien minuten, of in ieder geval een korte tijd) gebruiken. Hierdoor wordt de was alvast voor gedroogd en alle kreukels uit de kleding gehaald. Hierdoor bespaar je ook op verbruik van de strijkijzer (en tijd om te strijken).

Er zijn ook mensen die om die reden tennisballen in de wasdroger gooien, of speciale wasdrogerbollen. Prijstechnisch gezien zou ik voor tennisballen kiezen, qua milieu en gezondheid voor deze speciale wasdroger ballen.

De laatste tip die ik heb opgevangen over drogen in de wasdroger is dat je er ook een grote dikke droge handdoek bij kan gooien. Doordat deze een deel van het vocht opneemt zal het vocht meer verdeelt zijn en dus makkelijker drogen.

Heb jij nog droog tips, voor zowel lijn drogers als wasdrogers? Ga jij jouw droogtechniek nu op een andere manier aanpakken?

Deze blog bevat affiliate links

 1. Gertie Smith-Vranken Gertie Smith-Vranken

  Ik doe mijn was in de droger als deze al droog is. Dan zet ik hem 10 minuten op de warme stand en dan hoef ik niets te strijken.

  • Oh dus precies andersom dan ik gehoord heb! Dat is interessant, dankjewel!

  • phm phm

   Ik droog de was ‘s nachts op een rek met het raam een klein stukje open (inbraakveilig slot) en de mechanische ventilatorknop op standje 2, zodat er een geruisloze luchtstroom ontstaat. Door het raamkiertje komt verse buitenlucht naar binnen en de vochtige huislucht wordt door de mechanische ventilatie afgevoerd.
   ‘s Morgens de (bijna droge of helemaal droge) was even in de de droger om zacht en soepel te maken (5-7 minuten), en de warme was (handdoeken etc). kun je vouwen en de strijkwas gemakkelijk en snel strijken.

 2. M. M.

  Hier geen droger, maar wel de luxe van een ruime bijkeuken en buiten een droogmolen. Ik heb ruim 20 jaar een half-automaat wasmachine gehad (dus met aparte centrifuge), maar toen we een nieuwe (lees: tweedehands) wasmachine wilden aanschaffen, heb ik toch heel bewust gekozen voor een vol-automaat. Heerlijk om de was niet elke keer meer over te hoeven laden… (gezin met intussen 2 grote pubers).
  Groetjes, M.

  • Dat kan ik mij voorstellen! Ik heb ook een vol automaat, maar ik heb dus een slechte droog plaats. Vandaar dat ik de centrifuge wil proberen, het is met drie kleine knoeiende knullen toch echt heel lastig aan het worden in de natte koude maanden.
   Maar als ik geen tijd heb om over te laden of het kan wel buiten drogen móet het niet gelukkig.

   • M. M.

    Je zou evt. ook een luchtontvochtiger kunnen aanschaffen. Die gebruiken wij ook, omdat de was in onze bijkeuken in de koudere maanden ook niet altijd even snel droogt. Is niet echt energie-besparend, maar de was is wel snel droog! We koken en douchen ook nog beneden, dus af en toe het vocht opslurpen kan geen kwaad 🙂
    Groetjes, M.

 3. Wij hebben met zijn zevenen ook geen droger. Wel het geluk van een zolder met lijnen. Goexi uithangen helpt ook. Dus niet dikke handdoeken achter elkaar aan het rek, maar ruimte ertussen. Bijv iets langs- iets korts iets langs…

  • Een zolder is ideaal, daar is altijd een goede luchtstroom. De warme lucht van beneden stijgt daar toch altijd naartoe. Wij hebben jammer genoeg geen zolder.
   Maar goed uithangen scheelt inderdaad ontzettend! Als mijn man het eens doet, dan klopt hij nooit de spijkerbroeken recht. Ten eerste zijn die dan super gekreukeld en ten tweede duurt het nóg langer voor ze droog zijn.
   Maar hij vind dat hij genoeg werk heeft aan de rest van het huishouden (wat hij voor het grootste deel doet) dus heeft echt geen zin om het goed te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *