Press "Enter" to skip to content

10x pinterest inspiratie voor de vakantie

0

Zoals ik eerder schreef blijven wij thuis. We hebben dan verschillende manier van groene en goedkope uitstapjes. Leren vervelen is ook een essentieel onderdeel van de grote vakantie. Maar ik heb toch alvast wat inspiratie op Pinterest gezocht om de vakantie-sleur te kunnen doorbreken! Met kleine kinderen is het namelijk toch wel een hele trek, zes weken geheel thuis!

1. Dinosaurus eieren maken

Deze heb ik al twee zomers ieder jaar voor de kinderen gemaakt. Meestal doe ik dat ergens aan het begin van de vakantie, als ze nog druk bezig zijn met uitrusten en uitgebreid zelf kunnen spelen. Dan liggen ze klaar voor de latere weken. Tijdens de derde dag van een hittegolf, als ze zelfs te lamlendig zijn om in het zwembadje te plonzen, haal ik deze uit de vriezer. Dan heb ik zeker weer een uurtje de tijd om zelf lamlendig te kunnen zijn!

Tips: eerst de dinosaurus, dan het water. Niet iedere dinosaurus gaat even gewillig door het tuutje, het is even testen. Bij het vullen het tuutje van de ballon om de kraan doen (en vasthouden), dat werkt het prettigste.

Opmerking: ik weet dat ballonnen niet echt groen zijn, maar ik wil mijn kinderen er ook niet geheel van afsluiten vanwege mijn persoonlijke idealen. Zaken als waterballonnen vermijd ik omdat het daar echt om een groot volume aan ballonnen gaat, maar voor verjaardagen evenveel als ze oud worden en een enkele dinosaurus-ei in de zomer maak ik uitzonderingen. Ik vermijd het niet, maar ga er wel bewust mee om.

 

2. Senso-zakjes

Voor mijn oudste zal dit minder interessant zijn, die is nu zes jaar. Maar als hij met vriendjes de buurt onveilig aan het maken is en mijn middelste zielig thuis zit, zullen zij wel pret hebben hiermee. In het onderstaande voorbeeld zijn weer ballonnen gebruikt (zie opmerking hierboven). Ik ben handig met naald en draad en ga in ieder geval een paar zakjes van stof maken, met pasta, rijst, meel en bonen. Ook in de eerste weken, als ze nog niet te veel vragen voor vermaak. Misschien dat ik er dan enkele van ballonnen maak met de vochtige ingrediënten.

3. Brooddeeg / klei / play dough

Mijn jongste kruipt sinds een paar maanden en stopt alles in zijn mond. Dat moet ook, dat is goed voor zijn ontwikkeling. Mijn middelste is een ergotherapie klantje en vind het heerlijk om met klei te spelen. Dat moet ook, dat is goed voor zíjn ontwikkeling. Maar dan heb ik dus klei op de grond liggen bij een kruipende baby…

Eerst was ik moeilijk aan het doen, aan het verbieden en plannen en dergelijke. Tot ik dankzij Pinterest weer het brooddeeg herinnerde van vroeger! Mijn moeder maakte dit ook al (en ik heb het ook wel eens in mijn mond gestoken, zout!!!) en nu heb ik het (met wat voedselkleurstof extra) ook voor mijn middelste gemaakt. Kan hij heerlijk spelen en mijn jongste ook gewoon zijn ding doen.

Tip: mijn middelste hielp mee en deed er iets te enthousiast water bij. Toen heb ik een hele grote hoeveelheid gemaakt door extra zout en bloem erbij te gooien, waarvan ik maar een deel aan hem heb gegeven. Het grootste gedeelte heb ik in de koelkast in een luchtdichte doos gezet. Iedere keer wanneer hij vergeet het op te ruimen (droogt uit) of experimenteel te werk is gegaan (extra water erbij uit zijn drinkbeker) kan ik nu simpel een nieuw deel uit te koelkast pakken in plaats van het ‘helemaal’ opnieuw te moeten maken. Ik merk dat ik nu, na een maand of twee, wel wat extra bloem moet toevoegen omdat het wat plakkerig is geworden. Maar verder is het dus goed bewaarbaar!

4. Waterijsjes maken

Voor de warmere dagen dat ik niet lamlendig ergens wil hangen, zoals aan het begin van een hittegolf, is het leuk om zelf ijsjes te maken. Dat scheelt weer plastic verpakkingen van ijsjes uit de supermarkt en ik kan ze veel gezonder maken. Ze zijn hier dol op watermeloenpuree met wat extra honing. Als je voor het eerst ijsjes maakt, houdt er dan rekening mee dat vriezen zorgt voor smaakverlies. Maak ze dus net wat te zoet voor je gevoel, dan komen ze het lekkerste uit de vriezer.

Een favoriet hier is puur appelsap ijsjes. Normaal gesproken drinken mijn kinderen half sap, half water. De ijsjes zijn dus voor hen 2x zo zoet als ze gewend zijn te normaal te drinken. Daarnaast is het favoriet omdat het gewoon heerlijk simpel is. Daar houdt hun mama erg veel van!

 

5. Met water verven

Stoepkrijt sla ik altijd voor de vakantie in. Daarmee kan je niet alleen leuk krijten, maar ook haren verven en gekleurd zand maken voor mooie potjes. Maar na twee weken vakantie is het hele pad onder gekliederd. Tijd om te kinderen het schoon te laten maken!

Tijdens de eerste fase laat ik ze lekker met water verven. Vaak komen er dan nog veel mooiere experimenten uit dankzij de onderlaag van stoepkrijt. Hebben ze daar ook genoeg van, dan is het tijd om de waterpistolen te vullen. De eerste tien minuten zullen ze zich dan nog op de muur richten, als ik geluk heb…

 

6. IJsstokjes armbanden

Omdat ik alles behalve heilig ben, hebben wij in de zomervakantie ook een overschot aan ijsstokjes. Als ik op pinterest rondkijk zal ik hiervan wel een gehele 10x kunnen doen, maar deze lijkt mij het leukste om te proberen. Vooral omdat ik mijn oudste dan kan uitleggen over hoe hout in water weken het buigzaam in plaats van breekbaar maakt. Een beetje toegepaste natuurkunde op kinderniveau dus. Ook heb ik andere jaren wel de puzzels en bouwspeelgoed ervan gemaakt, maar ik vind het leuk om nu eens iets op grotere kind-niveau te doen!

7. Vliegend speelgoed

Een simpel papieren vliegtuigje mag ik regelmatig vouwen hier in huis. Ze mogen er niet mee in de woonkamer spelen (televisie, computer, andere breekbare dingen), maar boven en buiten zijn er al velen gesneuveld. Het lijkt mij ontzettend leuk om dat wat grootser met de jongens uit te pakken deze zomervakantie!

 

8. Een ‘Splash Pad’

Zoals ik al eerder zei, de eerste dagen van een hittegolf is het badje nog leuk. Maar daarna hebben mijn kinderen het wel gehad. Als variatie kan ik simpel een splash pad maken. We hebben al een groot, dik, blauw zeil liggen wat we normaal onder het zwembadje leggen. Gecombineerd met de tuinslang opgehangen aan de wasmolen, wat ballenbak ballen en wat zij zelf nog verder bedenken, kan dit idee weer een saaie, warme middag opvrolijken. Dan moet ik alleen nog wat pool-noodles ergens opscharrelen!

 

9. Natuur-speurtocht

Aangezien het voorjaar super warm is geweest dit jaar, zit er natuurlijk ook een grote kans in dat het deze zomer maar matig weer wordt. Als de jongens dan naar mijn mening teveel binnen blijven, kan ik deze speurtocht uitprinten! Ze zijn dol op kleine beestjes en de middelste is druk bezig met het leren van kleuren. Een ideale aansporing voor als de tv toch wat teveel aan staat!

 

10. Yoga voor kinderen

De kans is er natuurlijk altijd dat er geen hittegolf komt, dat er weinig middelmatige dagen zijn en dat het binnen hangen wordt. We hebben genoeg actieve dingen binnen (een wobbel, ballenbak ballen, enzovoorts). Maar misschien is het dan wel leuk om de kleuteryoga die mijn jongens op school krijgen thuis voort te zetten. (Voordelen van speciaal onderwijs, ze doen dingen als yoga!)

Nu nog leuke YouTube filmpjes er van opzoeken!

 

 

En de rest…

De grootste valkuil met Pinterest ideeën, is dat je als moeder vaak langer bezig bent met het knutselen dan de kinderen met het spelen. Bovenstaande ideeën doen de kinderen of helemaal zelf, of weet ik dat mijn jongens er meer energie in moeten stoppen dan ikzelf zo ongeveer. Daarnaast kunnen we nog in de tuin gaan kamperen, een reuze treinbaan bouwen of een duplo-stad of met hun andere speelgoed spelen.

Ik ga kijken naar wat de dag brengt, weinig voorbereiden (buiten de dino-eieren alvast maken en kijken of ik ergens poolnoodles kan vinden) en zal ze zich ook veel laten vervelen om hun eigen creativiteit te ontwikkelen. Ik hou van zelfredzaamheid bij mijn kinderen, tot op zekere hoogte. Maar met bovenstaande ideeën op een rij begin ik toch behoorlijk veel zin te krijgen in de vakantie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *