Press "Enter" to skip to content

Jammen en inmaken, wat doe je dan eigenlijk?

0

Eten bewaarbaar maken is een handige vaardigheid als het gaat om goedkoop en groen koken. Ik heb al uitgebreid aandacht besteed aan de vriezer (zoals hier, en hier, en hier). Vorige week schreef ik ook een do & don’ts over wecken. Daar kwamen soms reacties op dat mensen ook aan wecken deden, zoals jam maken. Maar jammen en inmaken is toch echt iets anders. Deze week dus daar aandacht voor!

Eten bewaren

Jammen en inmaken zijn beide methodes om eten bewaarbaar te maken, net zoals wecken. Maar er zitten enkele grote verschillen tussen de drie methodes. Jammen en inmaken doe je beide door een bereid gerecht in een hete pot te doen, deksel dichtdraaien en deze op de kop te laten afkoelen. (Of voor vijf minuten minimaal op de kop zetten.) Door de hitte en het vacuum blijft alles steriel. Bij jams zorgen de suiker voor een conserverende werking, bij inmaken een combinatie van azijn of zuur en suiker. Daarom worden deze twee methodes vaak in één adem genoemd, het conserveermiddel is iets anders maar de methode in grote lijnen hetzelfde.

Wecken is echt een andere tak van sport. Bij wecken doe je vaak onbereide (maar wel schoongemaakte) groente of fruit in een pot met water. Deze pot kook je voor langere tijd, vaak zo’n twee uur of zelfs nog langer. Je kan ook jams of appelmoes zonder suiker wecken om deze een langere bewaartijd te geven. Of bereide soepen bijvoorbeeld wecken. Maar het conserveren zit niet direct in een middel, maar in de techniek. Daarom benadrukte ik in dit artikel ook dat je je echt aan de recepten moet houden!Jammen

Jams maken is vaak het allereerste wat mensen doen als ze hun eerste stappen zetten op het gebied van voedsel conserveren. Ik maak bijvoorbeeld jams van fruit dat overrijp dreigt te raken, zoals in de pruimentijd. Of ik ga met mijn kinderen bramen plukken en ga samen met hen dan bramenjam maken. Heerlijk dagje buiten, bramenstruiken groeien hier in de omgeving (vooral in één park) ontzettend veel. Daarnaast zijn mijn kinderen bezig met eten en een beetje met wetenschap, dus het is ontzettend leerzaam. Plus we hebben vaak een zestal potten jam om cadeau te kunnen doen of later in het jaar te kunnen eten. Ik vind dat altijd één van de beste zomerdagen die ik mij kan bedenken.

Jam maak je door een kilo fruit met een bepaald gewicht geleisuiker te verhitten, op zijn eenvoudigst. Ik haal meestal in Duitsland 1:3 geleisuiker (daar is het de helft van de prijs dan de geleisuiker in Nederland). Wil je meer over jam maken lezen, kijk dan eens bij Ingrid op haar site. Hier legt ze het weer perfect uit.Inmaken

Naast pruimentijd ben ik dol op komkommertijd. Dan kan ik op de markt voor 1 euro 10 komkommers halen. Er zitten er dan wel vaak een paar zachte in zo’n zak, maar die maak ik dan dezelfde dag nog allemaal in. Dat doe ik door de komkommers in plakjes te snijden, in gesteriliseerde potten te stoppen met een rood pepertje en dan met een mengsel van azijn en suiker bij te vullen. Goed kloppen en stampen met het potje zodat alle luchtbellen eruit gaan en dan enkele weken laten staan. Minimaal drie weken, heb ik gemerkt. Meestal moet ik ze verstoppen voor mijn man, die vindt deze komkommers nog tien keer lekkerder dan augurken uit pot. En daar gaat al een grote pot per week hier in huis doorheen!

De verhouding van azijn en suiker google ik altijd even. Het hangt er ook vanaf of je inmaakazijn gebruik of natuurazijn. Inmaakazijn is een stuk sterker, dus moet je dat met meer water aanlengen dan natuurazijn. Als je vaak en veel inmaakt kan inmaakazijn een goede aanschaf zijn. Ik houd echter niet van dubbele dingen in mijn keukenkast, dus ik gebruik gewoon natuurazijn.

Ingrid heeft een geweldige recept voor het inmaken van courgette. Er zijn altijd wel wat moestuinders die véél te veel courgette hebben. Vooral de beginners geloven niet dat één plant vaak meer dan voldoende is voor een heel gezin. Maar, ik houd mij dus altijd aanbevolen voor overtollige courgettes. Of ik ga er mee vriezer koken, of ik maak ze dus in in zoetzuur! Onderaan de pagina met de recepten van 1x koken, 3x eten staat nog een prachtig recept voor ingemaakte courgette van Trynke.Potato, potahto

Bij zowel jammen, inmaken als wecken maar je eten bewaarbaar en stop je het in een pot. Wat dat betreft lijkt het allemaal op elkaar als je er niet veel kennis van hebt. Maar er zitten toch wel enkele belangrijke verschillen tussen de conserveermethodes. Dus als jij er ook mee aan de slag wilt gaan, is het wel belangrijk om die verschillen te begrijpen.

Alle drie de methodes zijn ontzettend leuke, verslavende hobby’s. En zoals je weet ben ik dol op hobby’s die geld opleveren of besparen. Door deze kookvaardigheden onder de knie te krijgen, kan je optimaal gebruik maken van het lokale voedselaanbod. Je bespaart daarmee voedsel kilometers. Ook weet je precies wat er in je eten terecht komt. Daarnaast maak je voedsel bewaarbaar zonder het grote nadeel dat de vriezer heeft: die heeft altijd elektriciteit nodig. Dan kost het bewaren van voedsel je altijd geld. Maar potjes kosten je, na de bereiding, niets extra’ s!

Heb je liever een boek met recepten in je handen? Jam en Zuur is echt een aanrader!

Heb jij wel eens jam gemaakt? Of een groente ingemaakt? Kende jij de verschillen tussen wecken, jammen en inmaken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *