Press "Enter" to skip to content

Kappertje spelen voor volwassenen

3

Een van de besparingen die ik al sinds het begin doe, is mijn man zijn haren scheren. Dit deed mijn moeder al bij mijn vader, aangezien hij een hekel aan het gefriebel en gedoe van een kapper had. Mijn man vond kappers wel leuk, maar aangezien we ongepland zwanger raakten en ik mijn baan verloor, moesten we de kosten drukken. Tegenwoordig ziet hij er wel de voordelen van in als zijn vrouw het doet.

Kappertje spelen

Het is echt een kwestie van al doende leert men. Deed mijn moeder mijn vader op één lengte, bij mijn man moet er wel een coupe in. Hij heeft prachtig dik haar (hij is nog maar 29) en houdt er van er verzorgd uit te zien. Nu ben ik redelijk handig, dus na wat Youtube filmpjes en onderzoek op Pinterest was dit geen probleem.

Ik knip ook mijn eigen haar en heb vroeger ook de haren van vriendinnen geknipt. Ook mijn zoontjes gaan onder het scheermes. De kleintjes doe ik op één lengte met de tondeuse. Ze hebben beiden een prikkelverwerkingsprobleem en het moet gewoon zo snel mogelijk klaar zijn.


De investeringen

Als je besparingen doet, is het altijd handig om zowel tijdsinvesteringen als de kosten in de gaten te houden. Ik fiets niet meer een half uur om voor een product dat 5 cent korting heeft. Dan doe ik liever een andere besparende activiteit. Maar kappertje spelen bespaart mij duidelijk wel geld.

Tijd

Mijn man kost mij ongeveer 15 minuten om in model te scheren. Mijn kleuter en peuter doe ik gezamenlijk in een kwartier. Opruimen doet mijn man, dat kost ongeveer 5 minuten. Hij hoeft peuter niet meer vast te houden, anders had ik die minuten misschien wel dubbel moeten rekenen. Maar met zijn 3 jaar begrijpt hij nu dat hij stil moet blijven zitten.

Mijn man scheer ik ongeveer iedere 5 (4 tot 6) weken. Mijn zoontjes doe ik extra kort en dan om de scheerbeurt van mijn man geheel, andere keer alleen de nekken. Dus iedere 10 weken zijn wij in totaal 60 minuten aan deze besparing kwijt. Ik denk dat dit vergelijkbaar is met een thuiskapper qua tijden, alleen zijn wij flexibeler en kunnen in onze blote kont op zondagmorgen besluiten dat het nu echt moet gebeuren (en direct daarna met zijn allen douchen).

Daarom vind ik dat we misschien nog wel tijd besparen met deze activiteit vergeleken met een thuiskapper en gegarandeerd met een kapper waar je langs moet gaan (reistijd).

Geld

Toen we hiermee begonnen, koos ik voor de voorzichtige weg. Ik kende mijn man zes jaar geleden nog niet zo goed en wist niet of ik hem kon overhalen zijn haar door mij te laten doen. Ik kocht dus een tondeuse van €10,00. Deze heeft het een jaar volgehouden. Met alleen mijn man en een ‘wegwerp tondeuse’ hebben we dat jaar al 60 euro bespaard.

52 weken / 6 weken tussen knipbeurt = 7, 10×7= 70, 70-10 voor tondeuse= 60 euro bespaard

Na dat jaar durfde ik het aan om een goede tondeuse van Philips te kopen. Die was toen nog 80 euro, tegenwoordig zie ik dat je vergelijkbare apparaten voor 35 euro kan kopen. Maar we hebben in die 6 jaar al veel meer dan dit 45 euro verschil bespaard.

Na dat jaar een tondeuse gekocht van 80 euro van Philips dus dat 2e jaar 50 euro in totaal bespaard (60 euro van jaar ervoor geïnvesteerd en 20 van 2e jaar).
Die gebruiken we nu dus 5 jaar in totaal, voor hem alleen nu 4×70= 280 + 50 = 330 bespaard aan kapper kosten.
Komt nog een hogere bonus op, want ik heb drie zoontjes, oudste is 5 dus die 4×70= 280 (eerste jaar deed ik met een schaar) en middelste 3 (2 x 70=140)
Dus ik heb 330+280+140=750 euro bespaard aan kosten voor hen. Dit jaar nog 210 besparen en daarna doet jongste ook mee, dus 280 euro per jaar.De baten van de besparingen

Zoals je in bovenstaande citaat ziet staan (ik had dit uitgetypt voor een bespaar-groep en dacht er wel een blogje over te kunnen maken), zijn onze toekomstige besparingen van zelf de haren van mijn mannen doen ongeveer 280 euro per jaar.

Mijn eigen haar knip ik al jaren met een kappersschaar van een drogist. Nu kreeg ik de tip om een professioneel setje te kopen, aangezien die scherper zijn. Ik heb last van snel gespleten haarpunten en dit kan wel eens de oorzaak zijn. Maar mijn baby van nu bijna 6 maanden is ook al toe aan zijn eerste knipbeurt met een schaar. Zijn pony zit bijna in zijn ogen! Dus ik denk dat de kapperschaar (setje is ongeveer 40-50 euro) er in een jaar uit heb als het alleen om mijzelf gaat. Reken ik baby mee en wat ik met de tondeuse bespaar, is het nog veel meer.

Kortom: ben je handig en vind je het leuk, is zelf haren knippen zeker een goede besparing qua tijd en geld!

  1. Piet Doe Piet Doe

    Wij hebben een Wahl scheerapparaat. Al sinds de invoering van de euro. Dat is een professionele, die kappers ook gebruiken. Gaat misschien wel een leven lang mee. J

    • Dankjewel voor de tip! Ik zit sowieso te denken om mijn schaar te veranderen in een professionele. Als dit scheerapparaat het begeeft zal ik ook daar naar een ‘echte’ gaan kijken. Daar zit natuurlijk ook verschil tussen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *