Press "Enter" to skip to content

Kerstactie van Meer Geld, Minder Stress

4

Vorig jaar zag ik op de facebookgroep van Inge een oproep tot een kerstactie. Als je weinig geld had kon je je opgeven als ontvanger van een cadeau, had je veel geld kon je wat weggeven. Maar ik was koppig, ik vroeg de organisator: ‘Ik kan erg goed haken en wil dat graag weggeven, maar heb weinig geld. Mag ik mij voor allebei opgeven?’

Daar had Sjoukje helemaal niet aan gedacht, en zo kwam ik op haar radar terecht als een originele geest. Sindsdien zijn we steeds meer samen gaan online ondernemen en tegenwoordig hebben we zelfs dagelijks contact via Messenger. Dus toen haar oproep kwam om aandacht te besteden aan de kerstactie van dit jaar, gaf ik mij daar natuurlijk ook voor op. Ik heb geen idee of er lezers van mijn website zijn die niet ook bij haar mee lezen. Zij is echt mijn grote zus of mentor wat dat betreft en ik lift erg mee op haar Facebookgroep en andere acties. Maar hé, ik kan in ieder geval mijn eigen verhaal er over vertellen op mijn eigen website!

Geven is beter dan ontvangen

Kerst is de tijd van het geven. Het Glazen Huis wordt opgezet, er zijn overal goede doelen en acties actief. Maar eigenlijk is het heel erg egocentrisch, dat geven. Geven is een heerlijk gevoel en bezorgt een nog grotere beloning in de hersens als ontvangen.

Het is eigenlijk logisch dat ik het liefste wil geven toen ik van de kerstactie hoorde. Maar omdat we nog steeds moeten rondkomen van 300 euro onder de bijstandsnorm (en toen zeker) vond ik ontvangen ook wel fijn. Ik was kerst 2016 net ongeveer twee maanden zwanger en moest toen al mijn bijverdiensten opgeven. Ik gaf normaal gesproken workshops in haken en hosselde er op los om ons inkomen aan te vullen. Maar dat viel weg, ik kon het allemaal fysiek niet meer. Dus gaf ik eindelijk toe. Ik moest ook gaan ontvangen.Ontvangen is ook een deugd

Ik ging aan de ontvangende kant staan van allerlei acties. Ik heb niet alleen via deze kerstactie wat ontvangen, ik liet ook toe dat andere mensen mij dingen gaven het afgelopen jaar. Spullen, diensten, simpelweg psychische bijstand, van alle kanten kwam er steun. Mijn zwangerschappen zijn alle keren zwaarder geworden, misschien omdat ik deze les heb moeten leren. Ik mag om hulp vragen, ik mag ook ontvanger zijn.

Het is echt een bevrijding. Mijn tip is dus: als je twijfelt of je wel wilt ontvangen, of je jezelf in die positie wilt zetten: doe het gewoon. Je bezorgt er een ander een ontzettend goed gevoel mee, plus je hebt er zelf ook wat aan.

Heb je zoals ik daar moeite mee, kan je jezelf ook altijd opgeven als gever. Dan is het gewoon een ruilactie. Geef de ander iets wat je kan missen, misschien een zelfgemaakt cadeau. De boodschappenkaarten kwamen toen ontzettend goed uit, maar het zelfgemaakte knuffeldoekje koester ik nu nog.De cadeau-actie-regels

De regels zijn dit jaar wat aangescherpt. Vorig jaar was het een spontane actie (heeft Sjoukje wel vaker last van) en kon je je gewoon opgeven en wat versturen. Maar dat verliep allemaal niet zo soepel en er waren mensen die wat verwachtten te ontvangen maar niets kregen. Dat is natuurlijk best verdrietig. Misschien dat de gevers ook iets te spontaan waren bij opgeven of net zo chaotisch als ik ben en het vergaten. Of PostNL is weer eens wat kwijtgeraakt. Maar om dat te ondervangen is de actie dit jaar wat aangepast.

Dit jaar kan je kiezen: of je bezorgt jezelf als gever een heerlijk gevoel door gewoon €10,00 te doneren aan deze actie. Dit komt dan bij iemand anders terecht die zich heeft opgegeven als ontvanger. Sjoukje zorgt voor de praktische kant.

De andere optie is dat je zelf een pakket samenstelt voor een ontvanger over wie je wat gegevens krijgt. Zo kreeg ik vorig jaar een ontzettend leuk pakket met een paar (handgemaakte) speeltjes voor mijn zoontjes en de baby in mijn buik, plus ook nog een boodschappenkaart van een supermarkt. Het was prachtig ingepakt en met een lief kaartje. Dat was zó leuk om te ontvangen.

Maar omdat het vorig jaar dus mis ging met de makers van eigen pakketten, betaal je dit jaar dan in ieder geval €1,50. Dat is voor de administratiekosten (er zit dit jaar een heel computerprogramma achter) en voor het geval er alsnog een (vervangend) cadeautje moet worden gestuurd.

Goodie

Het is misschien al wel duidelijk: ik ben een gever. En als je dus wat geeft aan deze actie, wil ik graag wat terug doen. Dus heb ik speciaal voor deze actie goodies ontworpen. Drie kerstposters die je thuis kan uitprinten! Hier is er alvast een preview van.

Deze posters zijn onderdeel van een hele serie, die de komende maand te koop zal zijn via mijn webshop. Zeg ik nu spontaan, want ik heb op dit moment nog geen webshop. Misschien dat ik daarom zo goed met Sjoukje kan opschieten….

Meer informatie volgt in ieder geval nog, zowel via mijn blog als via Meer Geld, Minder Stress

Heb jij ook moeite met ontvangen? Of is dat geen probleem voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *