Press "Enter" to skip to content

Kleding repareren kan iedereen!

5

Eén van de grootste vervuilers van het milieu is kleding. Eerder vertelde ik al dat kleding beter niet in de kledingbak gedaan kan worden. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe kleding koopt. Uiteraard kan je dan naar een tweedehandszaak gaan, maar het is ook handig om langer te doen met de kleding die je hebt. Kleding repareren is ook een stuk goedkoper!

Simpele manieren om langer met kleding te doen

Mijn moeder heeft altijd een hekel gehad aan werken met naald en draad. Mijn creativiteit en zuinigheid heb ik volgens haar van háár moeder geërfd (mijn oma). Hoewel mijn ouders het niet krap hadden, hebben zij beiden altijd geprobeerd om langer te doen met wat ze hebben. En mijn moeder dus door zo min mogelijk te hoeven naaien! Hier zijn simpele tips om langer met kleding te doen:

 1. Werkkleding en speelkleding: mijn vader heeft altijd zijn oudste broeken en shirts gebruikt als kleding om in te tuinieren en klussen. Ik had altijd andere schoenen en jas aan bij het buitenspelen. Mijn kinderen hebben ook klompen of laarzen aan als ze buitenspelen. Mijn oudste van 7 begint nu veel te voetballen, daarvoor heeft hij oude schoenen aan. Hierdoor blijft het nette kleding langer mooi.
 2. Langer leven: de droger werd zo min mogelijk gebruikt (alleen in de winter en voor beddengoed) omdat deze kleding sneller doet slijten. Kleding zoals truien en overhemden werden gelucht voor het open raam. Dat slijt minder en bespaart de kosten en energie voor wassen.
 3. Herstellen: de nette leren schoenen voor het werk werden altijd op tijd opnieuw verzoold. Mijn moeder streek op onze knieën lappen en zette die soms vast met een steekje. Ook naaide zij (al vloekend) knoopjes aan op overhemden (groot was haar vreugde toen ik dat rond mijn achtste wel wilde doen). Daarnaast vond zij het ook nog simpel om een joggingbroek of pyjama langer te laten meegaan door een nieuw elastiek door de zoom te halen.
 4. Nieuw leven geven: tegen deze tijd van het jaar werden de broeken die te kort werden of versleten knieën hadden afgeknipt. Mijn moeder liet het gewoon rafelen. Wat ik ook doe als variatie is de zoom twee keer omslaan en dit alleen vastzetten op de zijnaden met de hand zodat het een hippe gerolde zoom is. Dit werkt ook goed voor longsleeves, mijn kinderen krijgen altijd vlekken op de mouwen en zo kunnen die nog weer even mee.

Wil je meer weten over hoe je kan besparen op de was? Lees dan hier verder!

Creatieve manieren om langer met kleding te doen

Zelf neem ik het ‘langer met kleding doen’ nog een stukje serieuzer. Ik heb op Pinterest een heel bord over hoe je kleding kan herstellen. Ik vind dat er echt prachtig uitzien. Zo heb ik ook een legging waar een gat in kwam hersteld met een borduurwerkje eroverheen.

Borduren en repareren in één

En ik ben ook dol op dit vest dat ik in een tweedehandszaak heb gekocht, ongeveer zeven jaar geleden. Deze heb ik al twee keer moeten repareren en de tweede ronde heb ik een ander kleur garen gebruikt. Zo zie je het tijdsverloop in één kledingstuk.

De verstrijken van de tijd wordt zichtbaar door de verschillende kleuren reparaties.

Uiteraard begrijp ik dat je niet bij iedere baan een gerepareerd vest kan dragen. Of dat iemand überhaupt er zin in heeft om dit te repareren. Ook is het mijn persoonlijke smaak dat ik er blij van word om reparaties juist zichtbaar te maken. Mijn man heeft liever dat ik het zo netjes mogelijk verstop als ik iets herstel bij hem. En toen mijn spijkerbroek in mijn kruis was gescheurd, had ik ook de behoefte daar geen aandachtspunt van te maken. Maar ik wilde deze slow fashion stroming wel even onder de aandacht brengen!

Onzichtbaar repareren

Voor onzichtbaar repareren zijn er enkele trucjes. De belangrijkste is: naast zwart en wit garen is grijs heilig. Grijs verdwijnt bijna in iedere kleur blauw, groen of bruin weg. Zo hoef je geen uitgebreide verzameling van allerlei kleuren garen op voorraad te hebben.

Ook is het handig om de matrassteek onder de knie te hebben. Deze is minder zichtbaar dan de overhandse steek en kan je gebruiken voor alle soort (tricot) stof. Je kan het ook aan de goede kant naaien, waardoor je de steek ook kan gebruiken voor kleding met een voering.

Zelf repareer ik altijd het liefste dingen met de hand. Ik merk dat ik het sneller doe wanneer ik het gewoon kan oppakken terwijl ik op de kinderen let. Met een éénjarige is een naaimachine niet erg handig. En de tijd dat hij wakker en actief is wordt steeds langer op de dag. Zijn slaapjes gebruik ik liever voor andere dingen.

Laten repareren

Maar aan mijn geduld en kunde zitten ook grenzen, hoewel die verder liggen dan bij mijn moeder. Ik heb een gruwelijke hekel aan ritsen. Ik ben niet van het nauwkeurige en perfecte werk, daarom ben ik ook niet goed in zelf kleding vanuit niets maken. Maar met ritsen is het echt wel belangrijk om netjes en nauwkeurig te werken, anders werken die dingen niet goed.

Daarvoor schakel ik dan ook iemand anders in. Een vriendin met meer liefde voor dat karweitje bijvoorbeeld. Of ik loop langs het repaircafé in de stad. Zo heb ik toch enkele jassen en broeken een langer leven gegeven. 

Repareer jij kleding? Of laat je dat door iemand doen?

 1. Lot Lot

  Mijn moeder was coupeuse en handwerklerares dus veel van haar geleerd en ik vind het ook leuk om te doen.
  Op het moment liggen er 2 spijkeroverhemden van partner om de kragen te keren en van 1 de manchetten

 2. Marie Marie

  Tuurlijk repareer ik kleding!
  Dat is je eerste verdienste vind ik altijd. Ook voor en met anderen doe ik dat. Ooit met mijn vrijwilligerswerk een jonge vrouw geholpen met het repareren van haar lievelingsvest door er kleine lovertjes en spiegeltjes op te naaien. Jaren later kwam ze mij tegen en vertelde dat ze het vest nog steeds droeg. ☺️. Ik kan ook ritsen inzaaien en van broeken die echt kompleet versleten zijn haal ik een goede rits er gewoon uit. Die kan ik dan soms weer gebruiken voor andere projecten.

  • Wat goed! Ritsen heb ik echt de kriebels van, omdat het zo’n precies werkje is. Maar ik ruil die moeite dan met iemand die dat leuk vind maar een ander project weer saai of lastig. Het voordeel van een creatieve cirkel van mensen om mij heen!

 3. Ikkelien Ikkelien

  Ik repareer veel, variërend van spijkerbroeken tot overhemden en leggings. Mijn volwassen zonen komen nog regelmatig thuis met een kapot kledingstuk en de vraag of mam dat kan repareren.
  Jongste zoon nam pas nog 2 overhemden mee; eentje met een winkelhaak op de rug en eentje met een scheur aan de voorkant precies langs de overslag…
  Het winkelhaak-overhemd draagt hij na reparatie onder een trui en het andere was bijna onzichtbaar gerepareerd dus dat doet hij gewoon weer aan.

  • Super zeg! Hopelijk mag ik dat later ook nog steeds voor mijn zonen doen. Of heel misschien kunnen ze het dan ook zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *