Press "Enter" to skip to content

Leven van 5 euro per persoon per week: maar hoe dan?!

14

Eerder postte ik dit interview over hoe een bijzondere bespaarder van 25 euro per week boodschappen deed voor haar gezin van vijf. Daarbij kreeg ik uit heleboel hoeken de vraag: ¨Maar hoe leef je van weinig geld? Geef ons meer voorbeelden! Maak het concreet”. Aangezien ik deze ultieme bespaar-ster al ruim een jaar volg, zal ik mijn eigen observaties over haar tactieken hieronder uitleggen.

Het magische recept

Er zijn mensen die denken dat zij iets onmogelijks doet. Dat ze een diep en duister geheim heeft waarmee ze dit voor elkaar krijgt. Of, die het gewoonweg niet geloven, en zeggen dat het oplichterij is. Daarvoor heb ik teveel foto’s voorbij zien komen, teveel verhalen en slimme tips gelezen. Het is echt. En nee, er is geen magisch recept.

Niet iedereen kan zo’n laag bedrag halen voor zijn huishouden. Echter het commentaar: “Ik zou dat niet kunnen, ik wil ook nog een beetje leven!” heb ik ook vaak gelezen. Voor zover ik weet is deze bespaar-ster echter springlevend, en geniet ze met volle teugen van alle slimmigheden die ze nu weer verzint. Het vergt discipline, doelgerichtheid, en een unieke combinatie van vaardigheden en omstandigheden. Maar het is zeker geen onmogelijkheid.
Laat je niet tegenhouden

Zij woont in een gewoon rijtjeshuis in België. In België zijn de regels rondom eigen slacht een stuk gemakkelijker dan in Nederland, net als rond visserij. Als ze een koppel duiven krijgen, worden die geslacht en geplukt en gegeten. Daarvan heb ik ooit een rel gezien rondom haar persoon, van mensen die het mishandeling en walgelijk vonden (maar zelf geen vegetariër waren).

Het is maar waar je grenzen liggen. Ikzelf heb liever dieren met een naam en een verleden op mijn bord, aangezien die over het algemeen een beter leven hebben gehad. Mijn vader heeft een periode ‘Koos-worst’ verkocht. Dat was van Koos, het varken. Veel mensen dachten dat Koos de kok was. Aangezien dat regelmatig een shock veroorzaakte, en sommige mensen daardoor van de koop afzagen, geeft hij nu gewoon workshops worsten maken. Dat vinden mensen makkelijker te verteren.

Ikzelf neem ook eigen vangst aan, en kan bijvoorbeeld vissen schoonmaken. Zo was er een tante van mijn man die haar vriezer vol had met vis, aangezien haar zoon een dagje was gaan zeevissen. Alleen lustten zij allemaal geen vis. Nou, dat was dus erg welkom bij ons, wij zijn dol op vis! En ik neem ook gaarne het super eerlijke vlees van de vegetarische varkens van mijn vader aan. Niet dat ik hem het per kilo kan terugbetalen, maar dat komt omdat mijn vader de varkens onder Nederlandse regels niet zelf mag slachten. Slachten is ongelofelijk duur hier, als je dat voor enkele varkens moet laten doen. Hij zou het wel willen leren en slacht wel zelf de konijnen en kippen. Maar voor grotere dieren moet je het naar de dure slachter brengen volgens de wet. Dat is echt een nadeel van Nederland.
Bijzondere omstandigheden

Deze bijzondere bespaarder zet alle mogelijkheden die zij hebben volledig in. Het is ook een proces van jaren geweest dat ze zo’n laag wekelijks budget kan behalen voor boodschappen. Een groot voordeel waar zij handig gebruik van maakt, is het werk van haar man. Hij werkt in het vervoer en daar gaan wel eens pallets met goederen kapot. Dat wordt opgegeven aan de verzekering en vergoed.

Sommige opdrachtgevers willen dat hun pallets met kapotte goederen vernietigd worden. Maar van andere opdrachtgevers mogen de goederen verdeeld worden onder de werknemers. Dan krijgen ze bijvoorbeeld opeens een grote voorraad shampooflessen, die alleen maar even schoongemaakt hoeven te worden. Die voordelige, gratis items ruilt ze dan weer met anderen, voor bijvoorbeeld douchegel of ander voedsel.

Verder gebruikt ze niet alleen haar piepkleine eigen achtertuin als moestuin, bij haar ouders helpt ze ook mee in de tuin. En ze hebben ook nog de moestuin overgenomen van haar opa, die ruim negentig jaar is. Daarnaast gebruikt ze het voordeel van het landbouwgebied waar ze wonen, en rapen ze aardappels (met toestemming van de boer) langs de randen van de velden.

En ik?

Nee, ik heb de afgelopen jaren geen tijd gehad voor een moestuin. Mijn man heeft zwarte vingers in plaats van groene, en ikzelf ben iedere keer geveld bij een zwangerschap. Een half jaar rusten zoals afgelopen jaar is niet bevorderlijk voor de moestuinplannen, en ik ben er nog lang niet van hersteld. Inclusief zwangerschap lig ik er dan ongeveer twee jaar uit per kind, en ik heb drie kinderen in zes jaar tijd gekregen. Maar mijn tuin is wel eetbaar. En een moestuin hoeft niet duur te zijn, zoals ik in één van de eerste blogs voor Sjoukje schreef. Ook al heb ik niet de voordelen of omstandigheden van deze bijzondere bespaarder, ik probeer die van mij wel te benutten.

Maar voor jullie heb ik wel een bundeling gemaakt van mijn tips als het gaat om boodschappen te doen. Je weet dat ik niet wil inleveren op wat goed voor het milieu is, ondanks dat ik moet rondkomen van een klein budget. In die strekking heb ik voor jou de cursus “Groen en goedkoop eten” geschreven.
Teamwork

Zelf vertelde zij mij dat ze een goed team vormt met haar man. Deze is de goedheid zelve, en heeft ontzettend veel vrienden en relaties. Zij is meer de gewiekste onderhandelaar. Door als een team samen te werken, weten ze dus voordelige, wederkerige relaties op te bouwen in hun netwerk.

Ik denk persoonlijk dat de crux meer is dat ze beiden willen besparen, en beiden dezelfde gedeelde droom hebben. Als je als partners als een team naar een droom toe kan werken, wordt opeens alles mogelijk. In heel veel relaties zijn de toekomstdromen niet gelijkgestemd. Of hebben beide partners niet de juiste, aanvullende eigenschappen. Dan is er altijd wel een van beiden die zegt ‘dat er ook een beetje geleefd moet worden’. Zoals ik al eerder zei, volgens mij zijn die twee springlevend, en hartstikke gelukkig met hun keuzes. Maar een partner die regelmatig uit te band springt, drukt nu eenmaal het besparende vermogen.

Er is ook een ander klassiek vrekkenteam die in hun partnerschap tot grote besparingen zijn gekomen. Lees hun boek hier!
Concreet eten

‘Dan zullen ze in het weekend wel vaak ergens anders een bordje meepikken!’

‘Dat kan toch niet gezond zijn? Alleen groente en fruit is al de helft van mijn budget en in de winter kan je natuurlijk niets oogsten!’

‘Is het niet mogelijk dat je mij een concreet lijstje met prijzen geeft en wat ze dan zoal eten?’

Afgelopen weekend hadden zij gasten over de vloer, te eten. Die hebben gewoon lekker meegegeten en gedronken en… het heeft hen 50 cent gekost. Het menu? Aardappelen (geraapt), groente (eigen kweek, vriezer), vlees (geruild), de 50 cent was voor de bloem en dergelijke voor de appelflappen (appels geraapt en ingemaakt in de herfst).

Als je een donkerdere band in besparen hebt, zijn er geen wekelijkse prijslijsten. Ik kan ook in één keer een grote partij jam maken in de zomer, of appelmoes maken, als ik een voordelige deal vind. Aardappels koop ik zelf als ze 50 cent per kilo zijn: 20 kilo krijgen we op voor ze uit gaan lopen. Die bewaren we in de kelder, in een kartonnen doos. Soms als het hardkokende aardappelen zijn weck ik ook nog een partij.
Regels loslaten

Als je echt goed bent in besparen ben je niet (meer) afhankelijk van de wekelijkse gang naar de supermarkt. Natuurlijk houd je wel aanbiedingen in de gaten. Zo heeft Jan Linders altijd een cashback actie van twee gratis producten. Ik ben dan niet zo extreme bespaarder dat ik alles haal, zij wel. Wat zij niet zelf gebruiken, ruilt zij weer voor andere producten, die ze wel gebruiken. Ik mis daar nog het netwerk (of tijd, energie of zin) voor.

Daarnaast weten we beiden wat voor eetbaars we kunnen vinden in de omgeving. Zij heeft dan het voordeel dat ze kunnen gaan garnalen vissen in de zee. Dit jaar leverde het niet veel op (enkel voor eigen gebruik) maar vorig jaar hadden ze zeven kilo. Dat is mooi ruilmateriaal! Ik woon ver van de zee, maar ik ga hier vaak genoeg kastanjes rapen, en maak er puree van. Dat heb ik twee jaar terug (voor mijn laatste zwangerschap) weg kunnen geven aan vrienden en bekenden, leuk zo voor de kerst. De bramenjam, die ik maak van bramen hier in het park, is ook een geliefd cadeau en gebruik ik ook voor van alles in de keuken. Eigenlijk zou ik die opbrengsten veel efficiënter in kunnen zetten, als ik haar focus en vaardigheden had.
Het is nooit genoeg

Hoeveel zij ook vertelt en hoeveel ik ook vertel, een volledig stappenplan of een magisch recept zal er nooit zijn. Als je echt wilt weten waar jouw winsten te behalen zijn, zal je moeten kijken naar je eigen situatie en vaardigheden. Middenin de binnenstad van Amsterdam zal je niet veel moestuin of verzamelvaardigheden kunnen inzetten. Bakken in het raamkozijn is alleen nuttig voor moestuin als je een zonkant hebt, of als je weet wat je in de schaduw kan verbouwen (daslook en brave hendrik o. a.). Maar je kan waarschijnlijk gemakkelijker voedsel ruilen, in een Lets-kring stappen of Marktplaats verkopen doen dan iemand op het platteland.

Een serieuze bespaar-ster kan je enkel worden als je je laat inspireren door dit soort verhalen. Jij zal echt jouw eigen bespaarspieren moeten trainen op hun eigen terrein. Zet een uitdagend budget; deze bijzondere bespaarder is ook begonnen met 50 euro per week voor boodschappen. Wees creatief, denk in mogelijkheden, en schrijf niets af als onmogelijk!

Heb jij voorbeelden gelezen die je zelf al toepast? En wat voor mogelijkheden heb je ontdekt die je nog niet uitbuit?

Tips van ervaringsdeskundigen
  • Hahaha ja dat weet ik. En zij is dus ook ooit net zo begonnen als jij 😉

 1. Leuk geschreven! Maar als ik het zo lees moet je veel tijd hebben. Om het voor elkaar te krijgen.

  • Dat valt best mee, als het eenmaal routine is kost het niet veel tijd. Even aanbiedingen wekelijks checken op gratis websites kost maximaal 15 minuten. Wat verzamelen of doen in het bos/zee gaat in plaats van de wekelijkse wandeling of uitje naar de kinderboerderij.
   Amy Daczyny (Thightwad Gazette) zei ook altijd al: zorg dat je het nuttige met het aangename verenigt. Hobby’s die geld opleveren of besparen, nuttige gezinsactiviteiten zoals een moestuin, als je tv kijkt, doe dan ondertussen saaie werkjes die besparen (of bijvoorbeeld was opvouwen).

 2. Kitty Wu Kitty Wu

  Leuk artikel maar zoals je zelf al schrijft: je moet wel de mogelijkheden hebben. Geen van de genoemde mogelijkheden heb ik. Ik moet alles kopen. Voor mijn gezin (3-4 personen en 4 wolfhonden) kom ik dan uit op 30 euro per week. Ik doe 1-2 keer per mnd boodschappen.

  • Dan doe je het nog netjes toch?
   Trouwens, ik woon ook in de stad, maar hier hebben we buurtmoestuinen, plekken met brandnetels en kastanjes en dergelijke.
   In de Randstad heb je weer meer mogelijkheden tot verkopen van spullen. Overal zijn wel bespaaropties!

 3. Vixxie Vixxie

  Heel leuk artikel, alleen jammer dat ik er niets van kan toepassen. Heel ongeschikt voor chronisch zieken helaas!

  • Dankjewel, ik vond haar verhaal bijzonder genoeg om de aandacht te geven.
   Chronisch zieken hebben inderdaad veel beperkingen qua besparen (en ook nog eens veel kosten)! Dat is niet eerlijk. Maar hopelijk haal je er wel wat inspiratie uit, alhoewel je dan niet de acties 1 op 1 kan kopiëren.

 4. ilse ilse

  Een heel interessant artikel, en het is een interessante maniet van denken over budgetten, namelijk dat niet alles van de supermarkt hoeft te komen.

  Maar is dit echt leven van 5 euro per week? Ik denk het niet. Het is 5 euro in de supermarkt uitgeven als ik het zo lees. maar de methoden die zij gebruiken, kosten die niet ook geld? Geld in het onderhouden en voeren van de dieren. Geld in de apperatuur die benodigd is om zelf dieren te vangen en te slachten. Geld voor de zaadjes en de grond en het gereedschap voor het onderhouden van de moestuin. Ik vraag me af, als we deze kosten gaan meerekenen, wat is dan het budget wat zij besteed aan haar levensonderhoud? En is het dan alsnog goedkoper dan wekenlijks boodschappen doen in de supermarkt?

  • De dieren eten restjes en geraapt voedsel. Zaadjes kan je vermeerderen, een moestuin hoef je niet te huren maar kan ook aan het huis liggen. Tuingereedschap heb ik ook allemaal gekregen en geerfd van mensen die blij zijn een enthousiaste medetuinder te hebben. Het hoeft echt niets te kosten allemaal, buiten tijd uiteraard.

  • Ja! Varkens zijn net als mensen omnivoren. Maar zoals ik vegetarisch eet, kunnen varkens dat ook. Misschien vangen ze hier en daar een rat of eekhoorn, maar in principe krijgen ze dus alleen plantaardig voedsel. Maakt hun vlees een stuk lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *