Press "Enter" to skip to content

Minimalistisch koken is goed voor jou en je portemonnee

7

Als het op koken aankomt, zijn er twee verschillende soorten koks: degene die steeds meer toevoegen voor een betere smaak, of degenen die steeds meer weghalen voor een betere smaak. Het klinkt misschien als een open deur, maar hoe minder je in een gerecht stopt, hoe goedkoper en gezonder het vaak wordt. Minimalistisch koken is daarom ook een bekend fenomeen binnen de kookwereld.

Meer is (niet) beter

Mijn oudste zoontje is net zes geworden. Hij mag zijn eigen appels nu snijden. Hij eet ze namelijk liever in stukjes, dat vindt hij makkelijker. En mama vindt het makkelijker om taken te delegeren. Bij zijn broertje van drie houd ik nog wel een oogje in het zeil (niet voor de vingers, dan snijden ze niet door, maar vanwege het aanrecht of tafel, daarin kan hij wel blijven snijden). Maar de oudste mag het dus zelf.

Hij is dol op appels met kaneel, dat vindt hij echt het allerlekkerste. Dus dat mag hij ook van mij erop doen. En dat doet hij. Volgens de volkomen logische regel: appels met een beetje kaneel is lekker, dan moet appels met veel kaneel nog veel lekkerder zijn. Hij heeft recent uitgevonden dat deze regel dus jammer genoeg niet op gaat. Gelukkig wilde zijn broertje en zijn moeder ook wel appel met kaneel, hij moest er alleen wat meer bijsnijden…Beginnen met koken

Zeven jaar geleden kwam mijn man vanuit zijn ouderlijk huis bij mij wonen. Hij had nooit interesse getoond om te leren koken, tot ik weigerde het te doen en er dus geen eten was. Hij wilde dus maar gaan bestellen, maar ik wilde een punt duidelijk maken. Ik houd van de taken verdelen en ik wil geen vader die geen gezonde, warme maaltijd voor zijn kinderen op tafel kan zetten. Dus moest hij van mij leren koken. Dat heeft best nog wat energie gekost, aangezien hij niet van moeten houdt. Maar gelukkig vond hij het uiteindelijk toch wel een leuke uitdaging.

Na de eerste beginnersfouten (dressing is geen marinade) kreeg hij echter de slag te pakken. Er waren soms nogal wat aparte smaakcombinaties (bloemkool met knoflook gestoofd bleek niet zo’n succes), maar al doende leert men. Alleen is er één ding die steeds terugkomt. Meer is beter. Pastasaus moet niet alleen tomaten en wat andere groente bevatten, maar ook ei en vlees, nog meer soorten groente (goed zo schatje) en ketjap en sambal en…

Dat lijkt wel een of andere instinctieve regel, die beginnende koks lijken te volgen: meer is beter. Er zijn wat dat betreft ook hele keukens op gebaseerd. Ooit wel eens geteld hoeveel afzonderlijke ingrediënten een Indiaas recept bevat? Die keuken is overheerlijk, maar minimalistisch kan je het niet noemen, of simpel, of snel. Eerder overdonderend, uitgebreid, gecompliceerd, dat lijkt mij wel een accurate beschrijving. En zo smaakte de pastasaus van mijn man ook op een gegeven moment. Gelukkig is hij daarna weer teruggegaan richting de basis. En nu smaakt zijn saus echt overheerlijk Italiaans.Minimalistisch koken

De Japanse keuken is een stuk eenvoudiger dan de Indiase, maar net zo overheerlijk. Daarbij ga je uit van goede ingrediënten met mooie smaakcombinaties. De kunst van het weglaten is overal doordrongen in Japan en zo ook in hun keuken. Ook in veel van de Italiaanse keukens viert eenvoud hoogtij, daar doen ze ook aan minimalistisch koken. Ze doen maar enkele ingrediënten bij elkaar om zo tot een subliem gerecht te komen. Neem bijvoorbeeld tomaat, mozarella en basilicum. Als je goede, verse, rijpe tomaten net van de plant neemt, een kwaliteit buffelmozarella en basilicum net van de plant… Goddelijk!

Van oorsprong is de Nederlandse keuken ook erg simpel. Als je ouderwetse basiskookboeken als het Wannee kookboek doorkijkt of Oma’s receptenboek, zal je zien dat veel echte Hollandse recepten weinig ingrediënten bevatten. Het gaat meer om hoe je het klaarmaakt, dan hoeveel dingen je klaarmaakt in al deze keukens. Kwaliteit boven kwantiteit, het is een bekende uitspraak die je ook zeker in de keuken goed kan toepassen.

Simpele recepten hebben namelijk een groot voordeel ten opzichte van gecompliceerde recepten: je hoeft minder in te kopen en bespaart dus geld. Dat geld kan je eventueel gebruiken om betere ingrediënten te halen (zoals biologisch of extra vers). Daarnaast hoef je minder voor te bereiden, en dat bespaart tijd. Die tijd kan je besteden aan andere leuke of nuttige zaken. Of om meer zelf te maken!Maximaal vijf ingrediënten

In de kook-wereld bestaat een mooie formule voor een echt goed recept. Deze bevat maximaal vijf ingrediënten. In deze recensie van het NRC staat het mooi omschreven in de recensie van het kookboek van Chicks Love Food:

Een aantal van de beste gerechten ter wereld bestaat uit 5 ingrediënten of minder. Spaghetti aglio olio: spaghetti, olijfolie, knoflook, chilipeper. Zout-en-peper-garnalen: garnalen, olie, zout, szechuanpeper. Stamppot boerenkool: aardappelen, boerenkool, boter, spek, azijn. Gravad lax: zalm, zout, suiker, dille. Moelleux au chocolat: chocolade, eieren, boter, suiker.

Ook Jamie Oliver gelooft in deze formule van minimalistisch koken. Doordat ze weinig ingrediënten bevatten zijn het simpele, snelle recepten voor iedere dag. Hij heeft er een heel kookboek aan gewijd. Ook James Tanner heeft hier een kookboek over geschreven, die kok is ook op Ready Steady Cook geweest.

Vijf ingrediënten of minder lijkt wel een magische formule, want ik vind er nog veel meer foodblogs en kookboeken over. Allemaal spreken ze over de grote voordelen die het heeft, maar ook over de uitdagingen. Ieder ingrediënt weeg namelijk extra zwaar mee qua smaak en textuur. Het vergt dus ook wat extra denkwerk, dat koken met minder, gek genoeg.

Minder ingrediënten heeft voordelen op gebied van smaak, snelheid, gemak en kosten. Kook jij simpel of juist liever met zoveel mogelijk ingrediënten?

 1. Lot Lot

  Over het algemeen vrij simpel.
  Van pastas en lasagna houden we niet. Pizza’s alleen in restaurant, die vind ik echt lekker.
  Rijstnoodles vinden we wel erg lekker. Ik maak wel gebruik van boemboes, de hoeveelheden kruiden daarin luisteren best nauw, die maak ik niet zelf na.
  Meestal vlees, kip of vis en 2 groentes aangezien partner op koolhydraten moet letten ivm gezondheid en ik vanwege moeilijk op gewicht blijven.

 2. Nee, ik ben juist dol op gerechten met maar een paar ingrediënten! Sterker nog, bij recepten met veel ingrediënten haak ik echt af.

  • Ik gebruik ook het liefste zo min mogelijk
   Maar niet áltijd maximaal vijf hoor

 3. Jeanne Jeanne

  Goed verwoord en zo is dat! Minamalistich koken is oké. En beter weinig bio dan veel bespoten groenten. Doordat ik een moestuin heb roerbak ik wel eens 7 of 8 soorten groenten en kruiden.
  Geen zout maar kurkuma met peper.
  Heerlijk vind ik dat en het kan ook nog

  • Dankjewel! Inderdaad, minder (soorten) en dus voor betere kwaliteit kunnen kiezen, dat is het idee.

 4. Eenvoudiger koken is inderdaad superfijn, juist ook omdat je dan op de basis kunt letten. Mijn man heeft een nachtschade-allergie (die lekkere pastasaus met tomaten gaat hem dus niet worden hier …), en dan is het veel fijner om met een paar basisingrediënten zelf iets te maken dan om wéér de ingrediëntenlijst ergens te moeten lezen of er niet misschien tóch tomaat/aardappelzetmeel/paprika(poeder)/carotenen in zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *