Press "Enter" to skip to content

Natuurcamping: groen en goedkoop kamperen!

3

Goedkoop is leuk, maar als het ook nog eens natuurvriendelijk is, vind ik dat het beste! Zoals ik al eerder schreef is vliegen in mijn boekje daarom geen optie. De laatste jaren hebben we veel staycations gedaan, maar ik ben nu toch ook verder aan het kijken. Soms is het fijn om gewoon even niet thuis te zijn. Niet per sé voor de rust, maar wel voor het plezier. Een natuurcamping lijkt mij het ideale avontuur!

Kamperen

Mijn man heeft nachtmerries van de kampeervakanties van zijn familie. Een lekkend klein tentje, met een lek luchtbed, te dunne slaapzak en steenkoude nachten. Mijn man weigert dus te gaan kamperen met mij. Terwijl het mij zo ontzettend leuk lijkt! Zeker voor de kinderen.

Zelf heb ik goede herinneringen aan de kampeervakanties van vroeger. We gingen ieder jaar naar Frankrijk en maakten trektochten. Al op jonge leeftijd kon ik zelf mijn tent opzetten en van het dunne, zelfopblaasbare luchtmatje had ik geen last met mijn jonge lijf. Tijdens de allerergste stormen kroop ik bij mijn ouders in de vouwwagen, tussen hun in. Mijn drie jaar oudere broer vond het ontzettend gaaf en bleef lekker in zijn tent liggen.

Zulke herinneringen gun ik mijn kinderen ook. Maar ik heb ook respect voor mijn man’s ervaringen. Als je niet van kamperen houdt is het ook erg primitief in plaats van een avontuur. Zeker als je ook nog eens snel last hebt van je rug…

De uitrusting

De eerste keer de uitrusting bij elkaar schrapen is het duurste van alles bij kamperen. We hebben gelukkig al wat spulletjes in huis om te kunnen gaan kamperen. Een pannenset, een mini gasfornuis, wat plastic borden, bekers en kommen (kleine kinderen he), een lamp en zaklamp, daar hoef ik mij allemaal geen zorgen om te maken. Die hebben we wel liggen.

Jammer genoeg gaan de luchtbedden regelmatig stuk en zou ik die opnieuw moeten aanschaffen. Ook zou ik met drie kinderen wel een iets grotere tent willen dan ons driepersoons koepeltentje. Deze tent lijkt mij ontzettend handig en goed betaalbaar. Gecombineerd met twee luchtbedden (140+100) zouden de drie kinderen en ik heerlijk kunnen slapen. Ik heb het al helemaal in mijn hoofd uit gepland, voor onder de 200 euro zou ik echt alles moeten hebben zoals ik het wil hebben.

Natuurcamping

Ook de plaats waar ik naar toe wil gaan, weet ik al, zo ongeveer. Op de websites van natuurkampeerterrein staan ontzettend leuke, goedkope campings. Je betaalt een jaarlijks bedrag van 15 euro om daar gebruik van te mogen maken. De natuurcamping is op een duurzame manier opgezet. De douches worden verwarmd met zonne-energie en dergelijke praktische zaken. Maar omdat de campings op of aan beschermde natuurterreinen of andere bijzondere landschappen staan, kunnen die ook in stand worden gehouden door het gebruik er van.

Er bestaan zeer basic campings zoals ‘Puur Natuur’ maar ook de categorie ‘Natuur Comfort’. Bij die laatste groep zijn er speelplekken en een plek om je binnen te vermaken als het regent. Dat lijkt mij wat prettiger met de kinderen erbij. En eh, de meeste hebben ook Wi-Fi. Dat vind mama wel zo prettig.

De kosten voor 3 kinderen, 1 ouder en een tent zouden ongeveer tussen de 100 en 150 euro voor een week zijn, op een Natuur Comfort terrein, in hoogseizoen. Dat vind ik persoonlijk een erg goede deal! Campers en caravans kunnen ook op de meeste terreinen, maar dan vallen de kosten wel iets anders uit. Het blijven echter allemaal behoorlijk lage prijzen, voor mooie campings, met een duurzame, groene opzet.

Waarom niet?

De reden dat dit allemaal bij plannen blijft, is dat wij geen auto hebben. Met drie kinderen die nog niet kunnen fietsen, vind ik het een beetje onpraktisch om naar een camping toe te gaan. Zeker zonder een enthousiaste man.  Op mijn bakfiets kunnen wel drie kinderen, maar niet ook nog de tent en dergelijke. Daarom moet ik nog een jaartje wachten. Sparen voor een auto, of wachten tot de oudste in ieder geval zelf een stuk kan fietsen. Want in Limburg zijn er genoeg natuurcampings op fietsafstand!

Wist jij van het bestaan van natuurcampings? Houd jij van kamperen, of deel je de mening van mijn man?

 1. Ja, hier bij ons in de buurt is er eentje. Ik fiets er nog wel eens langs, en dan ben ik altijd wel nieuwsgierig!

 2. Margje Margje

  Ik wil je wel wat tips geven. Kampeer zo’n 30 jaar, vooral op basic campings zonder vermaak.
  Kamperen zonder goede spullen wordt inderdaad kramperen. Zeker in NL moet je voorbereid zijn op allerlei weertypen (b.v. vorig jaar in de meivakantie was het overdag 10 graden). Voor mij zijn basis spullen die goed moeten zijn: slaapzak, matje en tent. Bij aanschaf prijzig, maar alle spullen gaan zeer lang mee. Voor kinderen bestaan er mooie meegroeislaapzakken (mijn zoon van 12 heeft er al 8 jaar een van Deuter, die zijn rond 50 euro en dat vind ik voor een goede slaapzak goedkoop.). Matje: investeer in een goed matje, niet in een luchtbed. Luchtbedden isoleren niet en dan word je ‘s nachts koud wakker. Ik heb zelf een Exped matje, zo’n 100 euro, maar dat gaat denk ik mijn hele kampeerleven mee.
  Tent: dit is de crux. Schaf nog niets aan. Eerst orienteren. En dat kan je het beste op een camping doen! Daar zie je allerlei type tenten. Op een aantal natuurkampeerterreinen kan je ingerichte Tipi tenten huren, begin daar eens mee. Hoef je ook niet al te veel spullen mee. En misschien is man dan ook ‘om’. Je lijkt me eerder een potentiele fietskampeerder. Betekent dat je bij aanschaf van al je spullen ook moet kijken naar lichtgewicht (b.v. je matje), maar zeker je tent. De tent die jij gelinkt hebt weegt 8 kg, die kan dus nooit mee op je fiets. Als je investeert, wellicht eerder paar kleine lichtgewicht tentjes (van 2, max 3 kg), anders krijg je het niet mee en waterdichte fietstassen natuurlijk. Kijk of je van vrienden wat kan lenen. En heb je gras in de tuin, dan kun je daar ook een klein tentje kwijt, en kan je de kids ook nog laten kamperen, gewoon om te proberen.
  De natuurkampeerterreinen zijn overigens ontzettend leuk voor kinderen. Hutten bouwen, kampvuur etc. Je ziet ook veel families die met de fiets trekken, voordeel is dat de terreintjes vaak dicht bij elkaar liggen en je ook met kleinere kinderen dit kan doen (fietskar?). Ik wens je veel succes met je keuzes. Het leuke is: je kunt vanuit huis al starten!!

  • Dank voor de tips! Dat zijn hele goede inderdaad, vooral het matje versus luchtbed zet mij aan het denken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *