Press "Enter" to skip to content

Online boodschappen bestellen is groen én goedkoper!

8

Jullie kennen nu onderhand wel mijn voorliefde voor besparen die ook nog eens goed zijn voor het milieu. Online boodschappen doen is er één van! De verzendkosten vallen vaak in het niet bij de voordelen die het online bestellen heeft. Zelf doe ik dit echter maandelijks, omdat ik meer bronnen van boodschappen heb dan alleen de supermarkt. Maar in principe kan je best wekelijks jouw boodschappen bestellen en alsnog goedkoper uitkomen dan voorheen!

Groener en goedkoper

Online bestellen is groener, omdat er minder verspilling is. Je koopt direct uit het distributiecentrum. De voorraad wordt aangepast op de bestellingen, dus er ligt geen groente, fruit of vlees over de datum te gaan. Daarnaast rijdt één enkele auto alles in de omgeving rond. Dat is efficiënter dan dat ieder huishouden op en neer rijdt. En heb je zelf geen auto, dan kan je in bulk kopen door te bestellen. Dat scheelt ook weer verpakkingsmateriaal.

Het is goedkoper, omdat je in grotere hoeveelheden kan kopen. Maar ook omdat je goed kan nadenken over het lijstje. De eerste dag staat er bij mij ontzettend veel zooi op het lijstje, dat toevallig in de aanbieding is. Maar het grootste deel daarvan wordt er weer uitgeknikkerd zodra ik het nog een paar keer kritisch bekijk. Ook kan je veel rustiger en objectiever de prijzen vergelijken tussen producten. En heb je minder tijdsdruk (schooltijden, avondeten) of afleidingen (kleine kinderen, de geurtjes en aanbiedingstands).

Omdat er strategisch ingekocht kan worden, zijn de verse producten altijd goed houdbaar. Ze garanderen meestal 3 dagen. Als je echter hele groente koopt in plaats van zakjes voorgesneden groente, is het in de praktijk allemaal goed een week houdbaar.
De nadelen van online boodschappen bestellen

De nadelen van online bestellen vind ik dat ik niet optimaal gebruik kan maken van de kortingsstickers en die kan combineren met aanbiedingen. Zo sla ik vrolijk alle chocoladeletters in op 6 december en de kerstkransjes in de eerste week van januari voor 50 cent per stuk. Die mis ik als ik alleen online bestel. Maar misschien is dat ook wel een goed iets, want erg gezond is het niet.

Ook kunnen er soms dingen voorkomen als gebroken eieren, of verwisselde kratten met boodschappen. Iedere keer is het geregeld na één belletje naar de klantenservice en proberen ze het dezelfde dag op te lossen. Voor de gebroken eieren kregen we zelfs toen nog een bonus-bedrag bovenop de doos met eieren, omdat we hebben moeten poetsen!
Statiegeld

Ook moet je rekening houden met het statiegeld dat op de kratten zit. Het is een mogelijkheid om de kratten direct uit te pakken. Bij de meeste supermarkten kan je dit aangeven zodra je bestelt, zij houden er dan rekening mee in de planning. Maar met drie kleine jongetjes die willen helpen, kies ik er meestal voor om de boodschappen rustig uit te pakken. Er komen ook nog eens voedingen en poepluiers tussendoor en die wil ik zo’n bezorger niet aandoen!

De kratten hebben 4 euro statiegeld erop. Wij hadden toen toevallig de ruimte toen we begonnen met bestellen om die mee te nemen. Trouwens, toen we net begonnen was ik zwanger en kon ik niet meer tillen of fietsen. Ik moest alles rustig aan doen, dus dat statiegeld had ik er wel voor over om mijn man of kleuter te laten helpen met bukken en tillen. Tegenwoordig gebruiken wij de kratten ook nog eens voor allerhande zaken (zoals een nood-wasmand, ssstt).

Maar aan de andere kant kan je wel weer direct alle statiegeld-flessen bij de bezorger inleveren. Ik vind dat wel een groot voordeel, ik vergeet die dingen altijd mee te nemen. Zij vragen er namelijk uit zichzelf naar, waardoor ik het direct kan pakken!

Ik raad het iedereen aan! Wil je het ook proberen? De AH levert in geheel Nederland én is de beste supermarkt in aanbiedingen. Klik op de onderstaande banner en ik krijg een kleine commissie voor het geven van deze boodschappen-tip.

 1. Ik zie zeker de voordelen van online shoppen maar heb het zelf nog niet gedaan omdat ik zelf de beste groentes wil uitzoeken ; )

  • Mijn man is AVG man geweest, dus degene die de groene en fruit deed bij de supermarkt. Hij is super kritisch en zeurt regelmatig als ik thuis kom met dingen. Maar met bestellen heeft hij nooit wat te klagen, ik denk doordat ze een strakker inkoopbeleid kunnen hanteren.
   Maar, ik ga ook regelmatig naar de markt. Dan zeurt hij ook niet en we hebben een zeer goedkope markt hier

 2. Ine Josten Ine Josten

  Voor mij is het een uitkomst omdat ik niet zo goed ( meer ) loop. Enkele jaren geleden liet ik mijn boodschappen door AH bezorgen maar omdat je daar voor € 70 moet bestellen, bestel ik nu bij Plus(minimale bezorgkosten € 25).

 3. Jane Jane

  Ik pick mijn boodschappen up. Goed vers, ik hoef er niet op te wachten en al bestellen vanaf 25,- . Kom er langs van mijn werk, scheelt echt veel tijd en gezeul met zware boodschappen. Én goedkoper dan laten bezorgen.

  • Dat is inderdaad ook erg praktisch! Jammer genoeg heb ik geen auto, dus pick up is een tikje lastig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *