Press "Enter" to skip to content

Organiseren en uitstapjes – hoe vooruit kijken je geld bespaart!

1

Organiseren is op veel dingen in je leven toepasbaar: spullen, huishouden en geld. Dat op die gebieden wat organisatietalent veel kan besparen, is gemakkelijk voor te stellen. Maar ook op de leuke dingen in het leven kan je besparen door iets vooruit te kijken en ze goed te organiseren.

Organiseren en delegeren

Bij mijn andere website Mama in Limburg werken we met een groot team. Ongeveer twintig moeders schrijven stukken, verwerken nieuwtjes en plaatselijke evenementen en houden het een levendige zaak. Yvonne en ik sturen de boel grotendeels aan via een geheime Facebook groep. Dat gaat voor de dagelijkse gang van zaken ontzettend goed. Als je de goede persoon op een taak zet en delegeren helemaal je ding is (zoals het mijn ding is) kun je door wekelijks wat vriendelijke aanwijzingen te typen en altijd klaar te staan voor een persoonlijk bericht zo een hele crew leiden.

Ik ben ontzettend goed in inzien dat we elkaar moeten zien en dat te roepen. Ik heb zelfs nog genoeg organisatieskills om een poll op te zetten voor wanneer iedereen kan. Maar dan. Zo’n meeting zelf. Locatie, boodschappen, tijden en alles, dat is echt zo niet mijn ding. Voor een kinderfeestje lukt het nog net, maar ik geef die dingen liever uit handen. Dus heb ik die details naar Daphne gedelegeerd, die dat (hopelijk) zonder frisse tegenzin allemaal op poten zet.Delegeren kost geld

Als Daphne het organiseert, doet ze het natuurlijk niet zo ontzettend budget en beknibbelend als ik zou doen. Zij is een fantastisch schrijfster en weet echt een goede avond te organiseren, maar hé, ik ben de bespaarblogger. Dat ik het uit handen geef, kost mij dus in principe wat meer geld (nou ja, het bedrijf dan). Zo werkt dat met talloze dingen.

Als je jouw huishouden delegeert aan een poetsvrouw kost dat natuurlijk haar uurloon. Maar zij zal misschien ook minder zuinig zijn met water, stroom of zeep. Op die manier kan het jou meer geld kosten.

Ook kinderfeestjes kun je geheel uit handen geven. Het eerste de beste krijspaleis heeft vaak een perfect georganiseerd all-inclusive arrangement klaarleggen, van taart tot cadeaus. Maar daar zit wel een (heftige) meerprijs op dan wanneer je het (deels) zelf doet.
Organiseren is vooruit kijken

Waar het mij meestal aan schort bij het organiseren, is dat je rekening moet houden met allerlei omstandigheden. Bij een crewmeeting in het eerste jaar van Mama in Limburg wilden wij in de zomervakantie bij een speeltuin met onze kinderen afspreken. De dag was geprikt na een poll, de plaats was bekend en ik had het idee perfect georganiseerd bezig te zijn. Tot Daphne mij een week ervoor vroeg: “Wat doen we als het regent?” Eh, oeps… Zover had ik dus helemaal niet vooruitgekeken. Zij had dit wel overzien en al een alternatief achter de hand. Sindsdien geef ik het dus met liefde uit handen aan haar.
Pretparken en acties

Je kan spontaan beslissen om nu langs de Efteling te gaan aangezien jouw kind helemaal verzot is op het sprookje van de rode dansende schoentjes. (Nu heb ik daar zo’n prachtige jeugdherinnering aan in het sprookjesbos, dat ik daar helemaal gefascineerd door was en echt weggesleept moest worden door mijn ouders.) Dit zal vast voor prachtige herinneringen zorgen, maar wel behoorlijk wat geld kosten wat je met wat planning kan besparen.

Als je van plan bent een dagje weg te gaan, loont het altijd om even op internet rond te kijken naar acties rondom dat pretpark, museum of ander evenement. Supermarkten hebben regelmatig acties waarbij je korting kan sparen, maar er zijn ook hele websites die erom draaien, zoals Social Deal. Hierbij kan je je laten leiden door de locatie of de datum. Of je wacht tot er een goede actie is rondom de Efteling en plant aan de hand van die actie een dagje in. Of je gaat op de 8ste verjaardag naar dat ene pretpark omdat die op die datum de beste actie heeft.

Tip: een boek met leuke budget uitstapjes voor kinderen
Dagelijkse dingen

Als je de beste prijs voor jouw uitje hebt gevonden, kan je met organiseren nog meer geld besparen. Dat doe je door te kijken naar de dagelijkse dingen (zoals regen bijvoorbeeld). Misschien kan je een voordelige treinactie vinden zodat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen aan benzine en parkeertickets. Maar je kan ook vooruitkijken en organiseren door rekening te houden met eten.

Pretparken verdienen namelijk ontzettend veel geld door alle restaurantjes die er op het terrein zijn. Daardoor kunnen zij kortingen geven op de entree, ze calculeren in dat mensen extra geld uitgeven aan eten op het terrein.

Zelf eten meenemen: verschillende tips

Op de bespaargroep waar ik beheerder ben maken mensen wel eens opmerkingen als:

  • Van die vieze kleffe broodjes? Nee bedankt!
  • Ergens langs de kant staan te eten? Super ongezellig!
  • Ik heb echt geen zin om met al die spullen te gaan slepen hoor!

Kijk, als je broodjes meeneemt die je niet lekker vindt voor een leuk dagje uit, ben je natuurlijk niet goed bezig. Maar mijn moeder maakte altijd witte puntjes met omelet voor in de rugzak. Nu ik dit schrijf, proef ik ze direct. Ik associeer die smaak met een dagje uit. Op de ontbijttafel hadden wij namelijk geen witbrood en al helemaal geen witte puntjes. Dat was echt speciaal, extra lekker, voor een dagje uit. Als je zelf eten meeneemt voor een dagje uit kan dat dus wel extra lekker eten zijn!

Daarnaast hoef je niet de hele dag uit je rugzak te eten. Als je geen zin hebt in gesleep, kan je in ieder geval een flesje water in je tas doen. Dan hoef je niet bij iedere kreet van dorst op een terras neer te strijken, maar kan je jouw kind (of partner) die fles in de handen duwen. Het hoeft ook niet direct een fles van 2 liter te zijn, vaak zijn er genoeg plaatsen waar je een flesje water kan bijvullen.Alles of niets

Wat wij meestal doen is dat we broodjes, rauwkost, fruit, water en wat zoets te drinken meenemen, maar wel ergens tussendoor gaan zitten voor koffie en een ijsje. Maar je kan juist ook beslissen om voor de lunch een broodje of frietje bij een restaurant te pakken en voor tussendoor een zak snoep/bak fruit/pak koekjes/thermosfles in je tas te doen.

Zelf eten meenemen is dus niet een kwestie van alles of niets. Ieder ding dat je meeneemt bespaart je geld, maar je gaat niet een dagje uit omdat je wilt besparen. Je gaat een dagje uit om het leuk te hebben. En je houdt het leuk, door de kosten binnen de perken te houden. Niet door extreem te beknibbelen. Maar ook niet door extreem met geld te smijten. Dan kan je het namelijk veel minder vaak doen en dat is ook direct veel minder leuk.
Balans tussen leuk en leuk

Je houdt een dagje uit dus leuk door een balans te vinden tussen op de (voor jou) kleine dingen te besparen, zodat je niet achteraf met een kater in je portemonnee zit. Door een uitstapje of feestje goed te organiseren (en bijvoorbeeld een alternatieve locatie te hebben bij regen of een paraplu in te pakken) zorg je dat het goed verloopt en je niet de hele dag in een restaurant zit te schuilen of op een andere manier in het water valt.

Als je wilt besparen op een uitstapje doe je dat om het een extra zorgeloze dag of avond te maken. Door even rond te kijken op internet naar een kortingsbon voor je vertrekt, boet je niet in op het plezier van die dag. Als je zelf eten inpakt kan je rekening houden met een balans tussen gezond en ongezond. Of het geld dat je uitspaart door zelf (lekker!) eten mee te nemen te besteden aan nóg een dagje uit. Je hebt namelijk maar één geld, zoals mijn vader mij altijd zei. En daar moet je zoveel mogelijk rendement uit halen!

Kan jij goed uitstapjes organiseren? Hoe kan jij daar geld mee besparen?

  1. Gerda Gerda

    De beleving van ‘uit’ lijkt in NL vaak ingegeven door gemakkelijk je portemonnee te kunnen trekken om te kopen. In ons omringende buurlanden Fr, D,I is het nog gebruikelijker een feestje en ‘uit’ te organiseren met wat er is. Een kleed, een mand, zelfgemaakt lekkers en onderling plezier zorgen voor de sfeerplaatjes die we verlekkerd in tijdschriften zien. Dit kunnen we ook zelf en je bespaart zo veel geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *