Press "Enter" to skip to content

Over mij

Ik denk veel na over geld, tijd en consumeren. Waar liggen mijn prioriteiten? Voorheen was voor mij de keuze simpel: meer tijd was altijd beter. Daarvoor heb ik wat offers moeten brengen op het gebied van geld. Op het moment dat ik deze blog ben begonnen leefden wij als 5-koppig gezin van een inkomen 300 euro onder de bijstandsminimum. En daarmee hadden we het (ook) goed!

Zwarte band in besparen

Over hoe je goed rond kan komen van weinig weet ik ontzettend veel. De oorzaken ervan kan zijn dat je net als ik teveel last hebt van idealen en principes. Voor mijn kinderen wil ik zoveel mogelijk thuis zijn. Ik geloof echt dat een baby het eerste jaar bij de moeder hoort. Daarnaast heeft het even geduurd voor de speciale behoeften van mijn kinderen goed waren onderzocht en gehoord door scholen en dergelijke. Dus dat is bij mij ook altijd voor gegaan op meer geld: tijd, aandacht en zorg.

Misschien wil jij wel sparen om jouw hypotheek af te lossen en op die manier meer vrijheid te creëren. Of zijn er ernstigere oorzaken dat je rond moet komen van minder. Misschien heb je ook last van teveel idealen en principes en wil je loskomen uit de cirkel van consumeren. Of ook meer tijd hebben voor je kinderen!

Wat jouw reden ook is dat je het met minder wilt doen, ik kan jou ontzettend veel vertellen en hopelijk ook inspireren om keuzes te kunnen maken in jouw leven zonder dat geld daarin de hoofdrol moet spelen. Hoe minder geld je nodig hebt, hoe vrijer je bent!

Mijn filosofie is: je hebt altijd een keuze. In alles wat je doet heb je altijd een keuze. Misschien vind je de consequenties onaanvaardbaar, maar daar kies je dan voor. Wij leven zonder auto, zonder televisie en zonder ‘op vakantie’ te gaan.

Simpel consuminderen

Alle bovengenoemde zaken en het grootste deel van mijn tips zijn gebaseerd op minder te consumeren. Door geen auto te hebben, hoeven we geen verzekeringen, reparaties en andere zaken te betalen. Laat staan benzine. Door geen televisie abonnement te hebben, besparen niet we niet alleen op geld maar ook doordat we niet steeds blootstaan aan reclame. Ik pluis niet wekelijks de folders uit voor koopjes. De reden dat bedrijven geld stoppen in het maken van folders is namelijk omdat wij er meer van gaan uitgeven in hun winkels. Niet om ons geld te besparen.

Daarnaast ben ik geen vrek. Ik houd van uitgebreid de decembermaand vieren en mijn grote zwakte is teveel speelgoed kopen voor de kinderen. Ik probeer dat uiteraard verantwoord, educatief, groen en tweedehands te doen. Maar minimalist kan je mij op die gebieden echt niet noemen.

Ook ben ik geen financiële goeroe. Ik houd niet van budgetteren en ik vind een kasboek ontzettend stom. Ook al zijn dat handige methodes om te beginnen met besparen, ik doe ze zo min mogelijk. Mijn manier van met mijn geld uitkomen is dat ik het enkel probeer uit te geven aan wat ik belangrijk vind. Aan noodzakelijkheden voor een fijn leven, niet aan uiterlijkheden en kortstondige wensen die opgewekt zijn door commercie, door jaloezie of door verwachtingen van anderen.

Mijn blog is mijn werk

In de loop van de jaren zijn de behoeften van mijn gezin veranderd. Een auto begint nu echt wel heel erg handig te worden vanwege de extra zorg voor mijn kinderen. Daarnaast kan ik een deel van mijn idealen nog niet verwezenlijken. Ik ben ontzettend goed in besparen, bezig met consuminderen, maar de nog groenere kant van het leven kost extra geld. Daarnaast wil ik ook mijn man de vrijheid gunnen om los te komen van het leven als loonslaaf.

Deze blog is mijn werk. En werken kost tijd. Op dit moment begin ik dus tijd in te leveren voor geld, maar de tijd die ik hieraan besteed geniet ik wel ontzettend van. Ik vind het ontzettend leuk dat mensen geïnspireerd raken van mijn gedachten en tips over geld, besparen en consuminderen. Maar de tijd die ik hierin steek, onttrek ik van mijn gezin en van besparingen die misschien wat minder per uur opleveren, maar wel groen zijn.

Ik heb dus affiliate links en gesponsorde blogs op mijn website staan, als je die leest of via die links koopt maak je het mogelijk dat ik kan blijven schrijven. Ik heb ook een webshop, waarin ik producten zet die jou helpen of inspireren tot besparen en consuminderen. Daarmee ondersteun je niet alleen mijn werk direct, maar kan ik jou ook helpen om een geïnspireerd leven te leiden waarbij jouw levenskeuzes niet door geld geregeerd worden.

Wil je meer weten?

Wil je ook weten hoe je loskomt uit de ratrace van ‘meer, meer, meer’? Heb je misschien moeite om positief te blijven als je in het einde van de maand komt? Of vind je het gewoon ontzettend interessant wat ik allemaal schrijf? Schrijf je dan hier in op mijn nieuwsbrief! Je ontvangt direct een paar freebies, zoals een kasboek en een simpel budget overzicht.

Wil je meer lezen over waarom ik blog? Lees dat hier

Waarom heb ik voor de naam Mergendise gekozen? Dat leg ik hier uit.