Press "Enter" to skip to content

Plasticsoep en kleine dingen die je zelf kan doen

9

Al jaren volg ik een hele leuke blog: Doe mij maar uiensoep. Dankzij de naam was ik bij voorbaat al fan! Het is een antwoord op de zorgwekkende plasticsoep die in de oceanen aan het ontstaan is. Zij is een prachtig inspirerend persoon die het voor elkaar krijgt haar standpunt te maken, zonder dat het agressief of absoluut is. Echt een persoon die denkt in oplossingen. Daar houd ik van!

Plasticsoep?

Voor degenen die niet zo’n eco-hippy zijn als ik, of simpelweg niet zo’n honger hebben om van alles het naadje van de kous te moeten weten, een korte samenvatting van wat plasticsoep nou precies is.

Plastic soep is een gebied in een zee of oceaan waar veel plastic drijft. Dit zijn grotere stukken plastic zoals flesjes, dopjes, visnetten en lijnen, plastic zakken en plastic speelgoed, maar vooral ook heel veel kleine stukjes plastic.

Alle plastic verzamelt zich op bepaalde punten in de oceanen door de stromingen. Die gebieden zijn samen meerdere keren groter dan heel Nederland! Het grootste probleem is niet de grotere stukken plastic die we kunnen zien. Ja, die vullen de magen van stomme dieren die het aanzien voor voedsel. Daardoor gaan die dieren dood. Dat is niet leuk, niet lief, niet goed.

Maar er zijn genoeg mensen die daarover snel hun schouders kunnen ophalen. Ellende vind je overal. Voor deze mensen zal ik iets meer vertellen over het andere probleem van de plasticsoep. De microplastics, de plastics die zo klein zijn dat wij ze niet meer kunnen zien. Die kunnen de dieren ook niet zien en de vissen eten die bijvoorbeeld op. Uiteindelijk eten wij mensen de vissen op (of de vissen die vissen eten zoals tonijn). Dan krijgen wij dus plastic in onze lichamen!

Plastic is niet zo gezond voor dieren, maar ook niet voor ons lichaam…
Kleine aanpassingen

Ik geloof in de kracht van de menigte. Als iedereen nou een kleine aanpassing doet, komen we verder dan wanneer een paar mensen extreem gaan zijn. Je moet altijd de voortrekkers hebben. Die hebben gezorgd dat ik nu overal wel herbruikbare tasjes in heb gestopt omdat ik anders moet betalen voor een tas. Want mijn hart zit wel op de goede plek, alleen ben ik nogal chaos. Dus hoe hoger de drempel voor mij wordt gemaakt om plastic te kiezen, hoe beter. Want ik geef toe, ik kies ook voor de makkelijke weg regelmatig.

Maar er zijn wel kleine aanpassingen die ik kan doen, ook met een klein budget en chaoshoofd. Kleine manieren om te consuminderen. Ik zal ze voor je op een rij zetten:

 • Neem herbruikbare tassen mee. Dat bespaart ook nog eens wat geld.
 • Koop liever de variant in glas. Zo ben ik superblij met de goedkope ketchup van de Jumbo, die is in glas!
 • Vermijd fleece. Het is lekker warm, en ik dacht dat het een ideale uitkomst was aangezien ik allergisch ben voor wol. Maar fleece is gemaakt van plastic en laat dus bij iedere keer wassen microplastics los in het water. Ik gebruik de huidige fleece op en koop geen nieuw meer. Dan maar liever (tweedehands) katoen.
 • Verzorgingsproducten bevatten ook vaak microplastics. Vooral scrubs zijn er om berucht. Ik maak ze liever zelf, maar je kan ook varianten zoeken die het niet bevatten. HEMA en Etos zijn goed bezig, wat dat betreft.
Boodschappennet

Het plastic om groente en fruit is nog zo’ n doorn in het oog. Het zit erom zodat ze langer houdbaar zijn, wat weer verspilling tegengaat. Maar groente en fruit is afbreekbaar en het plastic laagje eromheen niet. Als het kan, kies dan voor zonder plastic eromheen. Doe de losse groente en fruit liever in een herbruikbaar netje. Die hoeven nauwelijks iets te wegen en kan je ook de sticker opplakken!

Doe mij maar uiensoep heeft geweldige patronen voor de creatievelingen staan. Deze mag je gratis gebruiken. Maar nog beter: zij maakt ze ook voor de mensen die niet zo handig zijn! Wil je dus plastic-vrij gaan, koop ze dan bij haar! Ik heb ze voor mijzelf gemaakt, maar vind het teveel werk om ze voor iedereen te haken, dat is echt passie-werk. Dat laat ik liever aan haar over!

Wil je op nog meer manieren goedkoop en groen bezig zijn? Ik lanceer binnenkort een cursus over groen en goedkoop eten! Daar richt ik mij onder andere op de milieu-vriendelijke en portemonnee vriendelijke aspecten van bijvoorbeeld lokaal en in het seizoen eten.

Als je je inschrijft voor mijn e-mails, krijg je binnenkort een speciale aanbieding voor vroege vogels!

 1. Ans Ans

  Ik beken , ik gebruik best wel veel plastic. Maar dan wel plastic wat anderen weggooien en geef het dus een 2e leven. Het zou beter zijn als we minder plastic gebruiken, maar zolang er mensen zijn die wel plastic gebruiken en dat na gebruik weggooien maak ik daar gebruik van. Zo worden er op mijn werk grote plastic emmers weggegooid , daar zat poeder in om soep van te maken. Zonde dat die na een keer weggegooid worden. Ik gebruik ze als opbergdozen voor mijn spullen en als plantbakken in de tuin voor mijn mini moestuintje. Ook werd er een grote plastic bak weggegooid en grote stukken dik transparant plastic, perfect om er een kweekkastje mee te maken. Hetzelfde doe ik met de watercontainers die weggegooid worden. En van een lege container maakte ik een gieter door gaten in de dop te boren. Verder neem ik plastic tasjes mee die op mijn werk weggegooid worden en hergebruik die ook.

  • Dat is toch helemaal super?! Ik ben bij lange na niet plastic-vrij, maar alleen al bewust gebruik (en hergebruiken) scheelt al gigantisch!

   • Ans Ans

    Plastic totaal verbannen is denk ik niet haalbaar, maar als we allemaal wat bewuster omgaan met het plastic dat er al is dan is dat beter dan niets doen.

 2. Leuke blog ja, ik kende die ook. Inmiddels al een paar maanden niet meer meegelezen, leuk dat je erover blogt, ik ga weer eens bijlezen :)…

  • Ja, ik volg haar al langer op Facebook. Uiteraard. Ik en Facebook 😀
   Maar ze was ook weer weggezakt in alle andere herrie, tot ik een lijst met onderwerpen aan het maken was voor de boodschappenmaand. Toen sprongen haar netjes mij direct weer voor de geest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *