Press "Enter" to skip to content

Pruimentijd bij Mergendise

9

Op de markt kan ik ieder weekend grote hoeveelheden groente en fruit halen voor kleine prijsjes. Soms pik ik dan nog een extraatje op, zoals een kilo pruimen voor een euro. Niet het allergoedkoopste (zoals 4 kilo bananen voor 2,50), maar mijn kleuter is er ontzettend dol op.
Dacht ik.

Pruimentijd over tijd

Opeens hield meneer niet meer zo van pruimen. Misschien zijn ze ook nog wat te vroeg gekocht, de echte pruimentijd komt wat later. In ieder geval waren de pruimen overrijp geworden in de koelkast. De helft was wel opgegeten, maar wat moest ik met de andere helft?

Jam maken

Aangezien ik nog een bak overrijpe kersen van een eerdere marktaanbieding in de vriezer had, besloot ik jam te gaan maken! Nee, geen kersen-pruimenjam. Het was puur pruimentijd en puur kersentijd. In Duitsland kan je goedkoop geleisuiker halen, dus dat heb ik altijd op voorraad.Een soort van recept

Het recept voor deze jam is simpel. Ik had nog een aangebroken pak 2:1 geleisuiker staan. Voortaan ga ik over op 3:1 want ik vind dit toch wel wat te zoet. Maar dat houd in dat je op 2 kilo pruimen 1 kilo geleisuiker moet toevoegen (of dus 3 kilo pruimen en dan 1 kilo geleisuiker). Uiteraard had ik geen zin om te wegen, dus heb ik de hoeveelheid geschat. Een halve bak pruimen over, minus pitten en dergelijke, zal ongeveer 300 gram zijn, dus 150 gram geleisuiker.

Van de kersen had ik zo’n 400gram over. Dacht ik. Ik had direct het open pakje kersen van de supermarkt er ook bij gegooid, die waren namelijk al drie keer door de hele diepvrieslade gerold en dus niet meer voor rauwe consumptie geschikt. Dus 200 gram suiker, ongeveer.

Zet schoon afgewassen potjes in de oven op 100 graden om te laten steriliseren. Snijd alle vruchten fijn en verwijder pitten en dergelijke.

Laat dan de vruchten op een zacht vuur garen, en vervolgens goed stampen met een pureestamper. Ik houd van jam met kleine stukjes. Dus geen gelei maar ook geen compote, een stamper werkt geweldig om mijn ideale consistentie te bereiken. Dan de geleisuiker erbij en ongeveer 5 minuten door laten koken.

Hierna ga je testen: laat steeds een druppel hete jam op een koud bord vallen. Stolt die goed en loopt het niet uit na afkoelen, is de jam goed.

Haal de potjes stuk voor stuk uit de oven. Ik zet de oven wel uit maar laat de potjes tijdens het vullen wel nog in een hete omgeving wachten. Gewoon, voor mijn gevoel, ik weet niet of het beter is. Maar gebruik in ieder geval een schone pannenlap of ovenwant. Ik vind het makkelijk om de potjes te vullen met een pollepel. Zorg dat de randen zo schoon mogelijk blijven.

Zet de potjes omgekeerd weg, in ieder geval voor minimaal een kwartier. Dit zorgt voor een luchtdichte afsluiting. Als je ze te lang omgekeerd laat staan kan de jam bovenin blijven. Ook wel een gaaf effect.

Het eindresultaat

En volgens kleuter is pruimenjam bijna net zo lekker als verse pruimen. Ik moest deze week weer pruimen mee nemen van de markt.
Ander keertje lieveling! Nog even wachten en het is weer volop pruimentijd!

 1. […] besparen op boodschappen. De toppen van brandnetels kunnen in de soep. Van de bramen in het park kan je jam maken. Paardenbloembladeren hebben een lekkere bitter en de jonge bladeren smaken heerlijk in de […]

 2. […] eraf is gevallen, in plaats van de overhemd weg te gooien. Dat is uiteraard ook een besparing. Het zelf maken van jam is ook zowel een besparing als een consuminder tactiek. En in de tweedehands winkel komen zowel […]

 3. oh hahaha….dat herken ik….opeens geen zin meer in dat ene lievelingsproduct.
  Hier was het een keer appelstroop. Nou, dat was het aller aller lekkerste op brood. Het was bio appelstroop zonder toevoegingen van suiker. Alle boterhammen moesten deze appelstroop er op hebben! Toen kocht ik een tray appelstroop, want dat was goedkoper. Na 1 potje was het gedaan met de stroop-manie……

  En jam is altijd een goed idee. Ook leuk als cadeautje voor de gastvrouw/-heer.

  • Ja echt hè? Kinderen
   Pindakaas eet ik zelf graag, dus die gaat hier wel per tray….
   Maar ik leer snel dat het bij kinderen zo om kan slaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *